PRO-Lung: Patiënten rapporteren bijwerkingen behandeling longkanker met smartphone
Het PRO-Lung-project is een implementatieproject waarbij gebruik wordt gemaakt van een simpele applicatie (een app) met als doel de kwaliteit van zorg te verbeteren. De applicatie biedt een manier van het monitoren van bijwerkingen bij longkankerpatiënten, die het voor zorgverleners makkelijker maakt om overzicht te krijgen in het verloop van de bijwerkingen. Daarnaast helpt de app patiënt op tijd aan de bel te trekken wanneer bijwerkingen bepaalde drempelwaarden overschrijden. Zo kan de zorgverlener sneller ingrijpen om erger te voorkomen. Dit draagt bij aan verbetering van kwaliteit van leven en overleving.
De app van het PRO-Lung-project (Patient Reported Outcomes in LUNG cancer) is gestoeld in PROFILES, de database van wetenschappelijke onderzoeken naar kwaliteit van leven bij mensen die kanker hebben of hebben gehad. Patiënten rapporteren hun bijwerkingen in de app en de app genereert een overzicht over de tijd van de gerapporteerde bijwerkingen en hun ernst die de zorgverlener en patiënt kunnen inzien. In follow-up zal in het PRO-Lung-project onderzocht worden of het verminderen van acute klachten ook lange termijnklachten verminderd.
Patiënten met longkanker hebben vaak een slechte prognose. Echter met de ontwikkelingen in behandelingen, o.a. de introductie van immuuntherapie, lijkt de prognose voor longkankerpatiënten langzaam te verbeteren. Kwaliteit van leven wordt op de lange termijn ook voor longkankerpatiënten steeds belangrijker.
Dit project wordt uitgevoerd door IKNL in samenwerking met het Erasmus MC Rotterdam. Projectleiders zijn prof. dr. Joachim Aerts (hoogleraar longgeneeskunde, Erasmus MC) en dr. Corina van den Hurk, (IKNL). Het projectteam bestaat uit Lidia Barberio (Longkanker Nederland), dr. Hans Smit (longarts, Rijnstate Ziekenhuis), dr. Mieke Aarts (epidemioloog, IKNL), dr. Annemarie Becker (longarts, Amsterdam UMC, location VU), dr. Iris Walraven (onderzoeker, AvL/NKI), Christi Steendam, (longarts, Amphia Ziekenhuis) en dr. Peter Kunst (longarts, OLVG/IKNL). Het project wordt gefinancierd door bedrijven uit de farmaceutische industrie.
Meer informatie
Meer informatie of geïnteresseerd in deelname aan dit project? Neem contact op met Corina van den Hurk voor het maken van een afspraak.