Palliarts

Vernieuwde PalliArts app nu beschikbaar

De populaire PalliArts app is vernieuwd door Stichting PZNL in samenwerking met IKNL. De app biedt nu nog meer informatie aan zorgverleners (in de eerste lijn) bij het verlenen van palliatieve zorg aan het bed van een patiënt. Hierbij gaat het om essentiële informatie, die snel en gemakkelijk met de app is op te zoeken en zodoende altijd binnen handbereik is. 

De app heeft recent een vernieuwing ondergaan. Naast een frisse uitstraling zijn er diverse langverwachte verbeteringen doorgevoerd zoals de terugkeer van de 'Bedden vrij' module, wat het vinden van beschikbare hospicebedden aanzienlijk vergemakkelijkt. Bovendien zijn de richtlijnen uitgebreid dankzij een koppeling met Pallialine. Ook is het nu mogelijk om informatie te raadplegen via de nieuwe PalliArts-website, wat de gebruikers meer flexibiliteit biedt bij het verkrijgen van benodigde informatie.

Voor wie is de PalliArts app

De app is primair bedoeld voor (huis)artsen en specialisten ouderengeneeskunde in de eerstelijnszorg. Maar PalliArts wordt ook veel gebruikt door andere zorgverleners zoals specialisten in ziekenhuizen, consultenten palliatieve zorg, verpleeghuisartsen, wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen in ziekenhuizen, thuiszorg en hospices.

Verbeteringen

Sinds de start in 2016 is PalliArts 75.000 keer gedownload als app. Brigitt Borggreve, senior adviseur bij PZNL en mede-ontwikkelaar van PalliArts denkt dat de vernieuwde PalliArts app nu nog veel vaker wordt gedownload: 'We zijn ontzettend blij met de verbeteringen die we hebben doorgevoerd binnen PalliArts. Met de terugkeer van de 'Bedden vrij' module gaan we veel zorgverleners heel blij maken. Ook biedt de PalliArts app nu de mogelijkheid om als zorgverlener de veelgebruikte richtlijnen en andere items als favoriet op te slaan binnen je account. Daarnaast is het nu ook mogelijk om vanuit de app te bellen en informatie te mailen zoals een voorlichtingsfolder naar een patiënt of naaste'.

Wat staat er in de PalliArts app

  • Samenvattingen van palliatieve zorgrichtlijnen (bron: Pallialine).
  • Telefoonnummers van landelijke en regionale consultatieteams Palliatieve Zorg die kosteloos meedenken en advies geven over complexe zorgsituaties van individuele patiënten.
  • Een actueel medicatieoverzicht.
  • Omrekentabellen voor verschillende medicatie (opioiden en benzodiazepinen).
  • Compatibiliteit medicatie in pomp.
  • Checklists, zoals besluitvorming in de palliatieve fase en een probleemanalyse pijn. 
  • Voorlichtingsfolders over onder meer over angst, delier en palliatieve sedatie.
  • De ‘Bedden vrij’ module. Deze biedt de mogelijkheid om beschikbare hospicebedden in de regio te zoeken binnen de app.

Doel PalliArts  

PalliArts is ontworpen om huisartsen en andere zorgverleners te voorzien van essentiële informatie over palliatieve zorg. Deze omvat samenvattingen van palliatieve zorgrichtlijnen, informatie over landelijke en regionale consultatieteams voor complexe zorgsituaties en een formularium palliatieve zorg met onder andere omrekentabellen voor verschillende medicatie.  De geboden informatie is qua inhoud en presentatie optimaal afgestemd op de praktijksituatie: men kan snel en eenvoudig navigeren.  

Download of update PalliArts

U kunt de app gratis downloaden voor zowel iOS (App Store) als Android (Play Store). Gebruikt u al de PalliArts app, download dan de nieuwe update.  

Meer informatie 

Voor meer informatie kunt u via mail contact opnemen met de helpdesk van PalliArts.

Gerelateerd nieuws

Kerncijfers palliatieve zorg nu uitgebreid met indicatoren potentieel niet-passende zorg

stervende man in ziekenhuisbed

De kerncijfers palliatieve zorg bevatten nu ook informatie over potentieel niet-passende zorg en de inzet van het team palliatieve zorg in het ziekenhuis. De informatie is per regio te bekijken met de filtermogelijkheden.

lees verder

Samenwerking bij palliatieve zorg leidt tot minder IC- en ziekenhuisopnames

De zorg is beter bij transmurale samenwerking in de palliatieve fase Bij initiatieven waar ziekenhuizen, huisartsen en de thuiszorg intensief samenwerken krijgt een patiënt meer passende zorg in de laatste levensfase. Dertig dagen voor overlijden hebben patiënten minder te maken met IC- en ziekenhuisopnames, worden minder behandeld met chemotherapie en overlijden patiënten minder vaak in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van Chantal Pereira (IKNL) en collega’s, dat gepubliceerd is in het International Journal of Integrated Care. lees verder