Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland
Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.
Alle zorgverleners, óók degenen die het Kwaliteitskader niet (goed) kennen, zijn van harte uitgenodigd de vragenlijst ‘Evaluatie Kwaliteitskader’ in te vullen. Dit kan tot 1 mei 2023.
Doel van het Kwaliteitskader
Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland beschrijft wat patiënten, hun naasten, zorgverleners en zorgverzekeraars onder goede palliatieve zorg verstaan. Het gaat in op alle aspecten van die zorg: zorg voor lichamelijke, psychische, sociale en existentiële gevolgen van een ongeneeslijke ziekte. Daarmee is het een leidraad voor de zorgpraktijk. Daarnaast heeft het als doel zorgverleners en zorgorganisaties te helpen bij het ontwikkelen van beleid op dit gebied. Het kwaliteitskader steunt op de inhoudelijke multidisciplinaire richtlijnen palliatieve zorg voor de concrete toepassing voor individuele patiënten en naasten.
Doorontwikkeling Kwaliteitskader?
Na vijf jaar wordt onderzocht of zorgverleners het Kwaliteitskader kennen en áls ze het kennen, wat zij vinden van de toepasbaarheid ervan. In de vragenlijst worden de volgende punten getoetst:
- De bekendheid van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland.
- In hoeverre het Kwaliteitskader wordt gebruikt in de praktijk naast de andere kwaliteitskaders, handreikingen en standaarden vanuit bijvoorbeeld V&VN en ActiZ.
- Welke knelpunten ervaren worden in het gebruik van het Kwaliteitskader.
- Welke knelpunten ervaren worden in het verlenen van palliatieve zorg.
Op basis van de uitkomsten van de antwoorden op de vragenlijst wordt een advies opgesteld over of en hoe het Kwaliteitskader eventueel doorontwikkeld moet worden. Dit advies wordt eind 2023 verwacht en dan aangeboden aan de Stuurgroep NPPZ II.