congres 2023

Congres Kanker & Leven 12 mei 2023: Meld je nu aan!

Voor mensen die leven met kanker is het belangrijk dat de zorg vanuit het ziekenhuis naadloos aansluit op de eerstelijns zorg. Zorgverleners uit de eerste lijn werken steeds vaker met elkaar samen in oncologiezorgnetwerken. Op het congres Kanker & Leven op 12 mei 2023 staat de vraag centraal hoe we de zorg voor de gevolgen van kanker in oncologiezorgnetwerken, informele zorg en medisch technische zorg vanuit het ziekenhuis met elkaar kunnen verbinden.

We nodigen u van harte uit hierover mee te denken tijdens het congres Kanker & Leven. Het congres heeft een hybride vorm: in de ochtend volgt u de landelijke livestream vanuit huis en in de middag organiseren we in samenwerking met verschillende Regionale Ondersteuningstructuren (ROS’en) en oncologiezorgnetwerken regionale symposia op verschillende locaties in het land. Meld je nu aan en profiteer van de vroegboekkorting tot 1 maart 2023!

Programma

In het online ochtendprogramma vertelt Mariëtte van der Voet, voormalig secretaris-directeur van de Nederlandse Sportraad over haar zoon Pim die ze verloor na een lange strijd tegen leukemie. Zij deelt in een gesprek met Inge Diepman hoe sport uit het leven van Pim verdween toen hij ernstig ziek werd en in het ziekenhuis kwam.  Daarnaast praat hoogleraar en internist-oncoloog prof. dr. Jourik Gietema (UMCG) en tevens voorzitter van de Taskforce Cancer Survivorship Care u bij over het Nationaal Actieplan kanker & Leven. Wat is er het afgelopen jaar bereikt en waar liggen uitdagingen?

Diverse sprekers gaan in op de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van (late) gevolgen, medische effecten en organisatie van zorg. Prof. dr. Sanne Schagen (NKI) gaat in op cognitieve gevolgen van de (kanker)behandeling. En prof. dr. Lia van Zuylen, internist-oncoloog, hoogleraar Kuria, leerstoel klinische palliatieve zorg (Amsterdamumc) praat u bij over proactieve zorgplanning. Tijden het panelgesprek staat de vraag centraal hoe we kunnen samenwerken aan de gevolgen van kanker over de muren van het ziekenhuis heen.

In de middag organiseren we in samenwerking met verschillende Regionale Ondersteuningstructuren (ROS’en) regionale symposia op verschillende locaties in het land.

Meer informatie? Bekijk het gehele programma.

Voor wie

Het congres is multidisciplinair, alle zorgprofessionals zijn welkom. Van verpleegkundigen, psychologen, huisartsen, bedrijfsartsen, diëtisten en oncologen tot fysiotherapeuten, radiotherapeuten, arbeidsgeneeskundigen en informele zorgverleners. Ook onderzoekers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit congres.

Meld je nu aan

Het programma staat online en de inschrijving is geopend. Meld je nu aan en profiteer van de vroegboekkorting tot 1 maart 2023.

Organisatie

IKNL en NFK namens de Taskforce Cancer Survivorship Care. Dit is een landelijk samenwerkingsverband waarin professionals, onderzoekers, beleidsmakers en patiëntenorganisaties hun krachten en expertise bundelen om passende zorg voor mensen die leven met en na kanker mogelijk te maken. En in samenwerking met Regionale Ondersteuninsgsstructuren (Proscoop, REOS, Robuust, ZonH, ROS Friesland, Samergo en Raedelijn). 

Medewerkers

Vanessa Bouwman

adviseur kanker & leven 

lees verder

Miranda Velthuis

Miranda Velthuis

senior adviseur team Kanker & Leven 

lees verder

Saskia Lunter

Saskia Lunter

projectmedewerker Kanker & Leven

lees verder
Gerelateerd nieuws

Overzicht eHealth-interventies voor chronische vermoeidheidsklachten bij borstkanker

Een vrouw met bril zit in een gemakkelijke stoel met een open laptop op haar schoot. In de voorgrond staat een kopje op tafel.

Chronische vermoeidheid is een van de meest gerapporteerde langetermijneffecten onder mensen die borstkanker hebben (gehad). Hiervoor zijn veel bewezen effectieve eHealth-interventies, maar dat betekent niet dat deze op individueel niveau altijd werken. Daarom maakten Lian Beenhakker (Universiteit Twente) en collega’s van diverse klinische instellingen, universiteiten en IKNL een overzicht van beschikbare eHealth-interventies en de (voorkeursgevoelige) kenmerken. Met dit overzicht kunnen zorgverleners en patiënten makkelijker een interventie vinden die bij de patiënt past.

lees verder

Nieuwe online inspiratiesessies kanker en seksualiteit

Als zorgprofessional kan het soms best lastig zijn om het onderwerp seksualiteit bespreekbaar te maken in de spreekkamer. Kanker heeft invloed op de beleving van seksualiteit en intimiteit in een relatie. Voor veel mensen is het een lastig onderwerp. Daarom organiseert de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) een aantal gratis inspiratiesessies over kanker en seksualiteit.

lees verder