zorgelijke man buiten zittend op bank

Nieuwe richtlijn ALS en palliatieve zorg

De herziene richtlijn ‘Zorg voor mensen met ALS’ is uitgebracht. Deze is tot stand gekomen op basis van knelpunten die zorgprofessionals en patiënten en hun naasten in de praktijk ervaren en wetenschappelijke literatuur over het onderwerp. De multidisciplinaire werkgroep en patiëntvertegenwoordigers hebben aanvullend aanbevelingen geformuleerd die aansluiten bij de praktijk. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg en zo ook bij deze.

Elk jaar krijgen 400 tot 500 mensen Amyotrofische Laterale Sclerose, beter bekend als ALS. ALS is een ongeneeslijke levensbedreigende spierziekte. Het verloopt progressief en mensen met ALS hebben een gemiddelde levensverwachting van drie jaar. Vanaf de diagnose is er daarmee sprake van palliatieve zorg. De richtlijn 'Zorg voor mensen met ALS' geeft aanbevelingen voor de begeleiding en behandeling van mensen met ALS met als doel om de kwaliteit van zorg – en daarmee de kwaliteit van leven van patiënten en naasten - te verbeteren.

Meer aandacht voor proactieve zorgplanning en zingeving

De richtlijn is op een aantal punten herzien. Zo is er meer aandacht voor de vier dimensies van palliatieve zorg; lichamelijk, psychisch, sociaal en op het gebied van zingeving. In de richtlijn staan bijvoorbeeld handvatten voor het omgaan met verlies, de woonomgeving, emoties, toekomstperspectief, naasten en hoe om te gaan met achteruitgang in spreken en seksuele gezondheid. Daarnaast zijn de onderwerpen proactieve zorgplanning en het diagnosticeren van cognitieve functiestoornissen en gedragsverandering als onderwerpen toegevoegd.

Organisatie van zorg

Mensen met ALS hebben veel en complexe zorg nodig. De zorgbehoeften van patiënten wijzigen snel. Deze zorg wordt overwegend geboden door ALS-begeleidingsteams, veelal in nauwe samenwerking met zorgverleners in de eerste lijn, dichter bij het huis van de patiënt. Het feit dat het gaat om een groot aantal zorgverleners, waarvan een deel weinig ervaring heeft met de specifieke zorg voor mensen met ALS, maakt dat de organisatie complex is. De richtlijn geeft aanbevelingen over een snelle overdracht na diagnose en de samenwerking tussen zorgverleners, waarbij er een aanspreekpunt is voor patiënten en naasten en voor zorgverleners buiten het ALS-begeleidingsteam.

Tijdig bespreken van behandelopties en wensen

Het bespreken van behandelopties en -wensen met de patiënt en hun naasten is waardevol voor het hele behandeltraject. Het maakt begeleiding op maat voor alle betrokkenen mogelijk. De zorgverlener gaat het gesprek aan over behandelopties bij achteruitgang in de (nabije) toekomst. Het streven is om beslissingen over behandelingen bij levensbedreigende complicaties en aan het levenseinde schriftelijk vast te leggen en regelmatig met alle betrokken (para)medici te delen. Gelijktijdig met de herziening van de richtlijn is ook patiënteninformatie gerealiseerd, zodat patiënten en hun naasten op gelijkwaardige voet samen met de zorgprofessionals kunnen beslissen over behandelmogelijkheden en -wensen.

Informatie over symptoombehandeling

Het ALS-Centrum Nederland, het expertisecentrum voor ALS, houdt continu de kennis bij over allerlei zaken, zoals bijvoorbeeld symptoombehandeling. Deze informatie is daarom niet meer opgenomen in de richtlijn. De website van het ALS Centrum Nederland is een kennisplatform dat voor iedereen beschikbaar is die te maken heeft met ALS, zowel patiënten en naasten als hulpverleners.

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder