Systemische therapie bij blaaskanker nog beperkt toegepast

Voor de behandeling van blaaskanker zijn de afgelopen jaren een aantal nieuwe systemische behandelingen beschikbaar gekomen. In hoeverre worden deze nu in Nederland toegepast en met welke uitkomsten?

Bij twee derde van de patiënten met uitgezaaide blaaskanker wordt geen systemische behandeling toegepast. Bij de een derde van de patiënten die wel systemische behandeling krijgt gaat het vooral om jongere patiënten met een relatief goede conditie. Bij patiënten die systemische behandeling ondergaan, stijgt de overleving met een aantal maanden dat redelijk overeenkomt met de geschatte overlevingswinst op basis van trials. Dat is belangrijk aangezien de overleving bij gemetastaseerd blaaskanker zeer laag is.

De mediane overleving in een cohort van 636 patiënten was slechts 4.4 maanden. Elke systemische therapie verhoogde deze overleving.

Cohort

In een retrospectieve cohortstudie, die onderdeel uitmaakte van de landelijke blaaskanker infrastructuur ProBCI, werd de behandeling van patiënten met blaaskanker onderzocht. 636 patiënten met bij diagnose uitgezaaide blaaskanker in 2016 of 2017 werden meegenomen in de studie.

Behandeling

35% (221) van de patiënten met uitgezaaide blaaskanker kreeg een systemische behandeling. Daarvan kregen 88 patiënten meerdere achtereenvolgende systemische behandelingen. Vooral jonge patiënten met minder dan twee comorbiditeiten, goede conditie en nierfunctie en met alleen uitzaaiingen in de lymfeklieren waren behandeld met een systemische therapie. 

Overleving

De mediane overleving was 4,4 maanden voor het gehele cohort en 12,3 voor patiënten behandeld met immunotherapie, 12,9 voor patiënten behandeld met cisplatin-gebaseerde chemotherapie en 11.1 voor patiënten behandeld met carboplatin-gebaseerde chemotherapie.

 

 

Gerelateerd nieuws

Promotieonderzoek toont aanzienlijke variatie blaaskankerzorg Nederland

cover proefschrift blaaskanker Lisa van Hoogstraten

Het creëren van een solide basis voor aanbevelingen om de zorg voor patiënten met blaaskanker te verbeteren. Dat is de doelstelling van het proefschrift ‘Blaaskankerzorg in Nederland; zijn richtlijnen en praktijk met elkaar in harmonie?’ van IKNL-onderzoeker Lisa van Hoogstraten. Samen met collega’s onderzocht ze de afgelopen jaren diverse aspecten van de blaaskankerzorg in Nederland door de variatie tussen ziekenhuizen te beoordelen, onderliggende factoren te identificeren en het effect van de variatie op de klinische uitkomsten en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van patiënten te evalueren.

lees verder

Veel ruimte voor verbetering in toepassing neoadjuvante chemotherapie bij spierinvasieve blaaskanker

Arm vrouw met infuus chemotherapie

Uit onderzoek blijkt dat er grote ziekenhuisvariatie bestaat in het gebruik van neoadjuvante chemotherapie bij patiënten met spierinvasieve blaaskanker. Dit lijkt impact te hebben op de overleving van de patiënt. De variatie kan voor een deel worden gereduceerd door betere naleving van de richtlijnen voor patiënten met stadium T3-4a blaaskanker en door kritische herevaluatie van de richtlijnen op basis van toekomstig wetenschappelijk onderzoek voor patiënten met stadium T2 blaastumoren. De onderzoekers hopen dat de studie leidt tot meer eenduidig beleid.

lees verder