Systemische therapie bij blaaskanker nog beperkt toegepast

Voor de behandeling van blaaskanker zijn de afgelopen jaren een aantal nieuwe systemische behandelingen beschikbaar gekomen. In hoeverre worden deze nu in Nederland toegepast en met welke uitkomsten?

Bij twee derde van de patiënten met uitgezaaide blaaskanker wordt geen systemische behandeling toegepast. Bij de een derde van de patiënten die wel systemische behandeling krijgt gaat het vooral om jongere patiënten met een relatief goede conditie. Bij patiënten die systemische behandeling ondergaan, stijgt de overleving met een aantal maanden dat redelijk overeenkomt met de geschatte overlevingswinst op basis van trials. Dat is belangrijk aangezien de overleving bij gemetastaseerd blaaskanker zeer laag is.

De mediane overleving in een cohort van 636 patiënten was slechts 4.4 maanden. Elke systemische therapie verhoogde deze overleving.

Cohort

In een retrospectieve cohortstudie, die onderdeel uitmaakte van de landelijke blaaskanker infrastructuur ProBCI, werd de behandeling van patiënten met blaaskanker onderzocht. 636 patiënten met bij diagnose uitgezaaide blaaskanker in 2016 of 2017 werden meegenomen in de studie.

Behandeling

35% (221) van de patiënten met uitgezaaide blaaskanker kreeg een systemische behandeling. Daarvan kregen 88 patiënten meerdere achtereenvolgende systemische behandelingen. Vooral jonge patiënten met minder dan twee comorbiditeiten, goede conditie en nierfunctie en met alleen uitzaaiingen in de lymfeklieren waren behandeld met een systemische therapie. 

Overleving

De mediane overleving was 4,4 maanden voor het gehele cohort en 12,3 voor patiënten behandeld met immunotherapie, 12,9 voor patiënten behandeld met cisplatin-gebaseerde chemotherapie en 11.1 voor patiënten behandeld met carboplatin-gebaseerde chemotherapie.

 

 

Gerelateerd nieuws

MDO: het hart van de oncologie is aan vernieuwing toe

Proefschrift Janneke Walraven schetst de huidige staat van het mdo en oplossingsrichtingen voor de toekomst Het multidisciplinair overleg (mdo), een cruciaal moment in de kankerbehandeling, komt steeds meer onder druk te staan. Janneke Walraven (Radboudumc, IKNL) schetst in haar proefschrift de huidige staat van het mdo en oplossingsrichtingen voor de toekomst. Ze promoveerde op 24 mei. lees verder

ProBCI streeft naar betere behandeling en kwaliteit van leven voor mensen met blaaskanker

blaaskanker zorg vrouw troost man In het kader van blaaskankermaand mei, zetten we de Prospectieve Blaaskanker Infrastructuur (ProBCI) eens in de spotlight. Betere behandelopties, betere behandelresultaten en betere kwaliteit van leven voor mensen met blaaskanker, dat is waar dit landelijke cohort zich voor inzet. Dit gebeurt door klinische data, biomateriaal en patiëntgerapporteerde uitkomstmaten voor onderzoek beschikbaar te maken. lees verder