Systemische therapie bij blaaskanker nog beperkt toegepast

Voor de behandeling van blaaskanker zijn de afgelopen jaren een aantal nieuwe systemische behandelingen beschikbaar gekomen. In hoeverre worden deze nu in Nederland toegepast en met welke uitkomsten?

Bij twee derde van de patiënten met uitgezaaide blaaskanker wordt geen systemische behandeling toegepast. Bij de een derde van de patiënten die wel systemische behandeling krijgt gaat het vooral om jongere patiënten met een relatief goede conditie. Bij patiënten die systemische behandeling ondergaan, stijgt de overleving met een aantal maanden dat redelijk overeenkomt met de geschatte overlevingswinst op basis van trials. Dat is belangrijk aangezien de overleving bij gemetastaseerd blaaskanker zeer laag is.

De mediane overleving in een cohort van 636 patiënten was slechts 4.4 maanden. Elke systemische therapie verhoogde deze overleving.

Cohort

In een retrospectieve cohortstudie, die onderdeel uitmaakte van de landelijke blaaskanker infrastructuur ProBCI, werd de behandeling van patiënten met blaaskanker onderzocht. 636 patiënten met bij diagnose uitgezaaide blaaskanker in 2016 of 2017 werden meegenomen in de studie.

Behandeling

35% (221) van de patiënten met uitgezaaide blaaskanker kreeg een systemische behandeling. Daarvan kregen 88 patiënten meerdere achtereenvolgende systemische behandelingen. Vooral jonge patiënten met minder dan twee comorbiditeiten, goede conditie en nierfunctie en met alleen uitzaaiingen in de lymfeklieren waren behandeld met een systemische therapie. 

Overleving

De mediane overleving was 4,4 maanden voor het gehele cohort en 12,3 voor patiënten behandeld met immunotherapie, 12,9 voor patiënten behandeld met cisplatin-gebaseerde chemotherapie en 11.1 voor patiënten behandeld met carboplatin-gebaseerde chemotherapie.

 

 

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Rookvrije toekomst kan in 22 jaar minstens 120.000 kankerdiagnoses voorkomen

gebroken sigaret op blauwe achtergrond Ieder jaar krijgen in Nederland meer dan 14.000 mensen de diagnose longkanker, 6.800 mensen de diagnose blaaskanker en 2.700 mensen de diagnose slokdarmkanker. Omdat roken veel kankerdiagnoses veroorzaakt, is een van de doelen van de Nederlandse Kankeragenda dat nog maar 5% van de volwassenen en 0% van de jongeren rookt in 2032. Nieuwe berekeningen van Integraal Kankercentrum Nederland op basis van o.a. data uit de Nederlandse Kankerregistratie laten zien wat het effect is als we dat preventiedoel halen: we voorkomen 120.000 long-, blaas- en slokdarmkankerdiagnoses over de periode 2024-2045. lees verder