Vrouw thuis achter laptop

Nieuw: Onco Appstore

Sinds vandaag is de Onco Appstore live gegaan op het informatieplatform kanker.nl/appstore. In de Onco Appstore staan de belangrijkste tools en apps voor mensen met kanker bij elkaar. De apps zijn onder andere getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy. Om te zorgen dat de apps goed vindbaar zijn, staan ze nu bij elkaar in deze nieuwe appstore.  

Smartphones en apps zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ook voor mensen met kanker komen steeds meer ‘health’-apps op de markt. Maar dat zijn er zo veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Veel patiënten zien hierdoor af van het gebruik van apps, en dat is jammer. Betrouwbare apps kunnen namelijk veel steun bieden bij de keuze voor een behandeling en om weer gezonder en fitter te worden na de diagnose en behandeling van een kankersoort.

De apps in deze appstore zijn onder meer getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy. Daarbij zijn de apps (wetenschappelijk) onderzocht, gebaseerd op recente richtlijnen of ontwikkeld door betrouwbare organisaties. De meeste apps zijn kosteloos voor de patiënt.

Tools en keuzehulpen

Patiënten en hun naasten kunnen de apps en tools zelf gebruiken, zonder verwijzing of begeleiding. Er zijn drie categorieën: communicatie, gevolgen en herstel, en keuzehulpen. Enkele voorbeelden van apps en tools:

  • Keuzehulpen die patiënten kunnen helpen bij de keuze voor een behandeling, zoals een keuzehulp borstreconstructie voor borstkankerpatiënten.
  • Untire: deze app helpt bij vermoeidheid tijdens en na de behandelingen van kanker
  • Kanker Nazorg Wijzer: een app die helpt bij problemen na de behandeling van kanker en kan bijdragen aan een gezonde leefstijl.
  • AYA Match: deze app helpt jonge mensen met kanker om in contact te blijven met familie en vrienden.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers Integraal Kankercentrum Nederland, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Borstkankervereniging Nederland, KWF Kankerbestrijding en kanker.nl willen met de appstore de vindbaarheid van deze tools en apps vergroten. De Onco Appstore is ontwikkeld in het kader van een project de Taskforce Cancer Survivorship Care. Doel van dit project is om de toegankelijkheid, transparantie, kwaliteit en bekostiging van online zelfmanagement tools te bevorderen. Het project wordt getrokken vanuit de werkgroep Psychosociale en fysieke effecten van deze Taskforce, waarin het Landelijke Overleg Paramedische en Psychosociale Zorg (LOPPSOZ) een belangrijke rol speelt. De huidige Onco Appstore bouwt voort op de gedachte van het borstkankerspecifieke overzicht ontwikkeld door Borstkankervereniging Nederland (BVN) te raadplegen via https://online-ondersteuning.borstkanker.nl/.  

Vind de Onco Appstore op www.kanker.nl/appstore

Meer informatie over het project Bevorderen toegankelijkheid, transparantie en kwaliteit van online zelfmanagement tools 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe online inspiratiesessies kanker en seksualiteit

Als zorgprofessional kan het soms best lastig zijn om het onderwerp seksualiteit bespreekbaar te maken in de spreekkamer. Kanker heeft invloed op de beleving van seksualiteit en intimiteit in een relatie. Voor veel mensen is het een lastig onderwerp. Daarom organiseert de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) een aantal gratis inspiratiesessies over kanker en seksualiteit.

lees verder

Verschillen tussen mannen en vrouwen in symptomen en functioneren bij overlevenden van kanker

senior stel wandelt buiten

Er is nog weinig bekend over de verschillen tussen mannen en vrouwen in symptomen en in functioneren bij langdurig overlevenden van kanker. Eerdere studies benadrukken het grotere aantal bijwerkingen dat vrouwen ervaren tijdens de behandeling van kanker. Maar dit blijkt relatief: ‘Tegen de gebruikelijke bevindingen in, lijkt de impact van kanker op mannen eigenlijk groter als je hen vergelijkt met hun leeftijdgenoten zonder kanker. De directe vergelijking tussen mannen en vrouwen geeft niet het juiste beeld weer’, aldus onderzoeker Lonneke van de Poll – Franse, die met haar collega’s een studie deed naar de verschillen.

lees verder