Nieuwe online inspiratiesessies kanker en seksualiteit

Als zorgprofessional kan het soms best lastig zijn om het onderwerp seksualiteit bespreekbaar te maken in de spreekkamer. Kanker heeft invloed op de beleving van seksualiteit en intimiteit in een relatie. Voor veel mensen is het een lastig onderwerp. Daarom organiseert de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) een aantal gratis inspiratiesessies over kanker en seksualiteit.

De NFK organiseert dit najaar een aantal gratis nieuwe online inspiratiesessies voor zorgprofessionals, die volledig in het teken staan van kanker en seksualiteit.

Op dinsdag 1 november is Ilaniek Zantingh, gezondheidszorgpsycholoog en seksuoloog aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, spreker.
NFK_Gastspreker_I-Zantingh_LinkedIn.jpg

'Aan de hand van de ervaringen van de patiënten uit de documentaire Privégesprekken gaan we gezamenlijk bekijken hoe we de basis-oncoseksuele zorg het best vorm kunnen geven als zorgprofessionals. Naast dat er handvatten en de meest actuele kennis binnen de oncoseksuologie wordt geboden, gaan we praktische vaardigheden oefenen.'

Op donderdag 10 november is Vicky Lehmann, senior onderzoeker aan het Amsterdam UMC spreker. Zij is gespecialiseerd in fertiliteit, seksuele gezondheid en relaties bij jongvolwassenen met of na kanker.

NFK_Gastspreker_V-Lehmann_LinkedIn.jpg

In haar lopende FROSA-studie doet ze onder andere onderzoek naar de zorgbehoeftes rondom seksualiteit van mensen die op jongvolwassen leeftijd kanker hebben (gehad). Tijdens de inspiratiesessie zal ze inzicht geven in haar eerste bevindingen en deelt ze op basis daar van een aantal aanbevelingen voor zorgverleners. Aan de sessie werken ook ervaringsdeskundigen van Stichting Jongeren en Kanker mee.

Op donderdag 1 december is Jannet Wiegersma, verpleegkundig specialist mammacare aan het Flevoziekenhuis de gastspreker. 

NFK_Gastspreker_J-Wigersma_LinkedIn-nieuwe-datum.jpg

Haar sessie heeft een praktische invulling: wat doe je als team en wat doe je als individu? ''Als zorgverlener hebben we een goed ontwikkeld help- en adviesreflex. We vertellen meer dan dat we echt luisteren naar de patiënt, voor vragen stellen hebben we weinig tijd. Hoe mooi zou het zijn als je tijdens het gesprek met je patiënt precies dié vraag kunt stellen die leidt tot een goed gesprek? Zeker als het gaat over moeilijke onderwerpen zoals seksualiteit en intimiteit bij kanker.''

Meld je aan via: https://bit.ly/3RxySae
Bekijk de andere inspiratiesessies: https://bit.ly/3L94PTR
Kijk de 2Doc: Privégesprekken terug: https://bit.ly/3BN6Fa6

E-learning Intimiteit en seksualiteit bij kanker 

Nog meer weten over dit onderwerp? Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het informeren en begeleiden van de patiënt bij deze veranderingen. Om verpleegkundigen hier handvatten bij te geven, is de e-learning Intimiteit en seksualiteit bij kanker ontwikkeld. De e-learning gaat in op de volgende onderwerpen: 

  • invloed van kanker(behandeling) op intimiteit en seksualiteit
  • ​bespreekbaar maken van intimiteit en seksualiteit 
  • adviezen geven bij verandering van intimiteit en seksualiteit
  • verwijzen van patiënten naar gespecialiseerde zorg  
Gerelateerd nieuws

Verschillen tussen mannen en vrouwen in symptomen en functioneren bij overlevenden van kanker

senior stel wandelt buiten

Er is nog weinig bekend over de verschillen tussen mannen en vrouwen in symptomen en in functioneren bij langdurig overlevenden van kanker. Eerdere studies benadrukken het grotere aantal bijwerkingen dat vrouwen ervaren tijdens de behandeling van kanker. Maar dit blijkt relatief: ‘Tegen de gebruikelijke bevindingen in, lijkt de impact van kanker op mannen eigenlijk groter als je hen vergelijkt met hun leeftijdgenoten zonder kanker. De directe vergelijking tussen mannen en vrouwen geeft niet het juiste beeld weer’, aldus onderzoeker Lonneke van de Poll – Franse, die met haar collega’s een studie deed naar de verschillen.

lees verder

Nieuw: Onco Appstore

Vrouw thuis achter laptop

Sinds vandaag is de Onco Appstore live gegaan op het informatieplatform kanker.nl/appstore. In de Onco Appstore staan de belangrijkste tools en apps voor mensen met kanker bij elkaar. De apps zijn onder andere getoetst op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en privacy. Om te zorgen dat de apps goed vindbaar zijn, staan ze nu bij elkaar in deze nieuwe appstore.  

lees verder