Met ICT slim richtlijn actuliseren

Met ICT-oplossingen slimmer de richtlijn actualiseren

De NVOG heeft haar proces voor richtlijnontwikkeling recent opnieuw ingericht. Door deze vernieuwingsslag ligt de verantwoordelijkheid bij de gynaecologische centra en hoeft niet meer de hele richtlijn gereviseerd te worden maar kan ook een klein stukje worden aangepast. Bijvoorbeeld het advies om bij een specifieke groep patiënten wel of juist niet te kiezen voor bestraling.

‘Dat is een enorme verbetering, daar word je veel slagvaardiger mee in je richtlijnaanpassingen’, zegt Cor de Kroon, gynaecoloog oncoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Maar daardoor moet je als richtlijncommissie wel voor ál die beslismomenten in de gaten houden of er nieuwe inzichten zijn. Het up-to-date houden is dus ingewikkelder.

De NVOG gaat daarom samen met Stichting Olijf (patiëntenvereniging voor vrouwen met gynaecologische kanker) en IKNL slimme ICT-oplossingen ontwikkelen. Dit doen ze binnen het project ‘Actuele richtlijnen door structurele signalering’ voor de richtlijn baarmoederkanker. Cor de Kroon deelt zijn bevindingen in een interview met ZonMW.

Gerelateerd nieuws

Aantal nacontroles bij vroeg stadium baarmoederkanker kan fors minder

papieren uitknipsel baarmoeder in handen op gele achtergrond Het aantal nacontrolebezoeken na behandeling van vroeg stadium baarmoederkanker kan meer dan halveren, waarbij wel zicht moet blijven op individuele wensen en behoeften van de patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van Nicole Ezendam (IKNL) en collega’s. Ezendam vergeleek de patiënttevredenheid van vrouwen die nacontroles volgden volgens de huidige richtlijnen en vrouwen die minder vaak naar het ziekenhuis gingen. lees verder

RAINBO MMRd-GREEN-studie: snelle, succesvolle transitie naar nieuwe EU-wetgeving voor klinisch geneesmiddelenonderzoek

twee vrouwen in dagbehandelingsetting, zitten op stoelen en lezen een boekje. vrouw in de voorgrond heeft kort wit haar, vrouw in de achtergrond heeft bruin kroeshaar.

De RAINBO MMRd-GREEN-studie is een klinisch onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van durvalumab als aanvullende behandeling na een in opzet curatieve operatie bij patiënten met baarmoedercarcinoom. De studie loopt door tot ruim na januari 2025 en moet daarom voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving, de Clinical Trial Regulation (CTR). Maar de studie is gestart voordat deze wetgeving van kracht was. Hoofdonderzoeker Judith Kroep vertelt over haar ervaring in de succesvolle transitie van de studie naar de nieuwe wetgeving. Het IKNL-trialbureau ondersteunde de transitie.

lees verder