Award voor jonge onderzoekers

Marissa van Maaren wint Enrico Anglesio Prize 2021

Onderzoeker Marissa van Maaren is winnaar van de Enrico Anglesio Prize 2021. De jury selecteerde tijdens een online ceremonie haar bijdrage uit 35 inzendingen uit de hele wereld. De award is opgezet voor onderzoekers van 35 jaar of jonger die een betekenisvolle bijdrage leveren aan epidemiologisch onderzoek naar kanker.
 

De prijs wordt aangeboden door het Fondo Elena Moroni for Oncology, Fondazione Temia en de International Association of Cancer Registries (IACR). De jury kent de prijs toe op basis van het CV van de onderzoeker, een samenvatting en een bijbehorende presentatie over een recent onderzoek waarvan hij of zij eerste auteur is.

Van Maaren deed onderzoek naar het risico op terugkeer van borstkanker na de initiële behandeling bij vrouwen van 40 jaar of jonger, en vergeleek daarbij verschillende sociaaleconomische klassen. Dit onderzoek laat zien dat patiënten met een lage sociaaleconomische status – ondanks gelijke behandeling – een hogere kans hebben op een recidief en vaker recidieven hebben dan patiënten met een hoge sociaaleconomische status. Daarbij hebben zij ook een kortere tijdsspanne tussen chirurgie en het ontstaan van een recidief, en tussen het ontstaan van een recidief en het overlijden. Van Maaren en collega’s adviseren dan ook om in verder onderzoek te focussen op de (tijdige) behandeling van recidieven, therapietrouw, en shared decision-making om sociaaleconomische verschillen verder terug te dringen. ‘Het is erg bijzonder deze award te ontvangen, zeker wanneer ik naar de kwalitatief goede bijdragen keek van collega’s die ook een kans maakten op deze award.’
 

Gerelateerd nieuws

Borstkankerzorg veerkrachtig tijdens COVID-19 pandemie

Borstkankerzorg tijdens COVID-19

De COVID-19 pandemie deed een stevig beroep op de veerkracht van zorgprofessionals. Naast het stopzetten van screeningsprogramma’s veranderden ook in recordtempo de behandelprotocollen voor borstkanker. Anouk Eijkelboom (IKNL) onderzocht met collega’s het effect van deze veranderingen. 

lees verder

Overzicht eHealth-interventies voor chronische vermoeidheidsklachten bij borstkanker

Een vrouw met bril zit in een gemakkelijke stoel met een open laptop op haar schoot. In de voorgrond staat een kopje op tafel.

Chronische vermoeidheid is een van de meest gerapporteerde langetermijneffecten onder mensen die borstkanker hebben (gehad). Hiervoor zijn veel bewezen effectieve eHealth-interventies, maar dat betekent niet dat deze op individueel niveau altijd werken. Daarom maakten Lian Beenhakker (Universiteit Twente) en collega’s van diverse klinische instellingen, universiteiten en IKNL een overzicht van beschikbare eHealth-interventies en de (voorkeursgevoelige) kenmerken. Met dit overzicht kunnen zorgverleners en patiënten makkelijker een interventie vinden die bij de patiënt past.

lees verder