Award voor jonge onderzoekers

Marissa van Maaren wint Enrico Anglesio Prize 2021

Onderzoeker Marissa van Maaren is winnaar van de Enrico Anglesio Prize 2021. De jury selecteerde tijdens een online ceremonie haar bijdrage uit 35 inzendingen uit de hele wereld. De award is opgezet voor onderzoekers van 35 jaar of jonger die een betekenisvolle bijdrage leveren aan epidemiologisch onderzoek naar kanker.
 

De prijs wordt aangeboden door het Fondo Elena Moroni for Oncology, Fondazione Temia en de International Association of Cancer Registries (IACR). De jury kent de prijs toe op basis van het CV van de onderzoeker, een samenvatting en een bijbehorende presentatie over een recent onderzoek waarvan hij of zij eerste auteur is.

Van Maaren deed onderzoek naar het risico op terugkeer van borstkanker na de initiële behandeling bij vrouwen van 40 jaar of jonger, en vergeleek daarbij verschillende sociaaleconomische klassen. Dit onderzoek laat zien dat patiënten met een lage sociaaleconomische status – ondanks gelijke behandeling – een hogere kans hebben op een recidief en vaker recidieven hebben dan patiënten met een hoge sociaaleconomische status. Daarbij hebben zij ook een kortere tijdsspanne tussen chirurgie en het ontstaan van een recidief, en tussen het ontstaan van een recidief en het overlijden. Van Maaren en collega’s adviseren dan ook om in verder onderzoek te focussen op de (tijdige) behandeling van recidieven, therapietrouw, en shared decision-making om sociaaleconomische verschillen verder terug te dringen. ‘Het is erg bijzonder deze award te ontvangen, zeker wanneer ik naar de kwalitatief goede bijdragen keek van collega’s die ook een kans maakten op deze award.’
 

Gerelateerd nieuws

Kwaliteit borstkankerzorg kan verder verbeteren door samenwerking en onderzoek

Samenwerken aan kwaliteit

Tijdens het lustrumsymposium van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) op 7 maart 2024 werden cijfers gedeeld over de borstkankerzorg in Nederland. Daarbij werden de cijfers van het AMZ vergeleken met het Nederlands gemiddelde op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie. De kwaliteit van borstkankerzorg in Nederland is goed. Vanuit het NABON, de NBCA en het IKNL wordt continu gewerkt aan het nog verder verbeteren van deze kwaliteit.

lees verder

Twee toekenningen in KWF themacall 'Smart Measurements Technologies'

Twee projecten kwaliteit van leven borstkanker KWF honoreert binnen de themacall 'Smart Measurements Technologies' twee projecten waar IKNL-onderzoekers nauw bij betrokken zijn. Beide projecten zetten in op het vroegtijdig monitoren van bijwerkingen van chemotherapie voor borstkankerpatiënten. lees verder