Award voor jonge onderzoekers

Marissa van Maaren wint Enrico Anglesio Prize 2021

Onderzoeker Marissa van Maaren is winnaar van de Enrico Anglesio Prize 2021. De jury selecteerde tijdens een online ceremonie haar bijdrage uit 35 inzendingen uit de hele wereld. De award is opgezet voor onderzoekers van 35 jaar of jonger die een betekenisvolle bijdrage leveren aan epidemiologisch onderzoek naar kanker.
 

De prijs wordt aangeboden door het Fondo Elena Moroni for Oncology, Fondazione Temia en de International Association of Cancer Registries (IACR). De jury kent de prijs toe op basis van het CV van de onderzoeker, een samenvatting en een bijbehorende presentatie over een recent onderzoek waarvan hij of zij eerste auteur is.

Van Maaren deed onderzoek naar het risico op terugkeer van borstkanker na de initiële behandeling bij vrouwen van 40 jaar of jonger, en vergeleek daarbij verschillende sociaaleconomische klassen. Dit onderzoek laat zien dat patiënten met een lage sociaaleconomische status – ondanks gelijke behandeling – een hogere kans hebben op een recidief en vaker recidieven hebben dan patiënten met een hoge sociaaleconomische status. Daarbij hebben zij ook een kortere tijdsspanne tussen chirurgie en het ontstaan van een recidief, en tussen het ontstaan van een recidief en het overlijden. Van Maaren en collega’s adviseren dan ook om in verder onderzoek te focussen op de (tijdige) behandeling van recidieven, therapietrouw, en shared decision-making om sociaaleconomische verschillen verder terug te dringen. ‘Het is erg bijzonder deze award te ontvangen, zeker wanneer ik naar de kwalitatief goede bijdragen keek van collega’s die ook een kans maakten op deze award.’
 

Gerelateerd

Sociaaleconomische klassen en borstkanker. Hoe overbruggen we de verschillen?

Hoe overbruggen we de verschillen in sociaaleconomische klasse

Wie in Nederland borstkanker krijgt wordt in ieder ziekenhuis conform dezelfde richtlijnen geholpen, en de zorg wordt vergoed. Toch zijn er verschillen in behandeling en uitkomst tussen verschillende sociaaleconomische klassen. Hoe komt dit en hoe kunnen we verandering in deze situatie aanbrengen? Dr. Marissa van Maaren en prof. dr. Sabine Siesling spraken over dat onderwerp in een webinar van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

lees verder

Aantal borstkankerdiagnoses in 2021 toegenomen door herstart bevolkingsonderzoek

In 2021 kregen ruim 18.000 mensen de diagnose borstkanker (inclusief DCIS). Dat is een stuk hoger dan in 2020, toen bijna 15.000 mensen de diagnose borstkanker kregen. De toename is vooral toe te schrijven aan de herstart van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, dat tijdelijk werd stopgezet tijdens de coronapandemie. Dat blijkt uit de kerncijfers borstkanker, die IKNL vandaag publiceert

lees verder