Award voor jonge onderzoekers

Marissa van Maaren wint Enrico Anglesio Prize 2021

Onderzoeker Marissa van Maaren is winnaar van de Enrico Anglesio Prize 2021. De jury selecteerde tijdens een online ceremonie haar bijdrage uit 35 inzendingen uit de hele wereld. De award is opgezet voor onderzoekers van 35 jaar of jonger die een betekenisvolle bijdrage leveren aan epidemiologisch onderzoek naar kanker.
 

De prijs wordt aangeboden door het Fondo Elena Moroni for Oncology, Fondazione Temia en de International Association of Cancer Registries (IACR). De jury kent de prijs toe op basis van het CV van de onderzoeker, een samenvatting en een bijbehorende presentatie over een recent onderzoek waarvan hij of zij eerste auteur is.

Van Maaren deed onderzoek naar het risico op terugkeer van borstkanker na de initiële behandeling bij vrouwen van 40 jaar of jonger, en vergeleek daarbij verschillende sociaaleconomische klassen. Dit onderzoek laat zien dat patiënten met een lage sociaaleconomische status – ondanks gelijke behandeling – een hogere kans hebben op een recidief en vaker recidieven hebben dan patiënten met een hoge sociaaleconomische status. Daarbij hebben zij ook een kortere tijdsspanne tussen chirurgie en het ontstaan van een recidief, en tussen het ontstaan van een recidief en het overlijden. Van Maaren en collega’s adviseren dan ook om in verder onderzoek te focussen op de (tijdige) behandeling van recidieven, therapietrouw, en shared decision-making om sociaaleconomische verschillen verder terug te dringen. ‘Het is erg bijzonder deze award te ontvangen, zeker wanneer ik naar de kwalitatief goede bijdragen keek van collega’s die ook een kans maakten op deze award.’
 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe uitkomstenset voor betere zorg voor patiënten met uitgezaaide borstkanker

Uitkomstset helpt kwaliteit van leven borstkankerpatienten in kaart te brengen

Voor patiënten met uitgezaaide borstkanker zijn tien doelen opgesteld om de zorg de komende jaren te verbeteren. Het verzamelen van patiëntgerapporteerde uitkomsten kan het realiseren van deze doelen ondersteunen. Daarom ontwikkelden Kelly de Ligt (NKI-AVL), Belle de Rooij (IKNL/Tilburg University) en collega’s een internationale standaard om kwaliteit van leven bij uitgezaaide borstkanker in kaart te brengen.

lees verder

Borstkankerzorg veerkrachtig tijdens COVID-19 pandemie

Borstkankerzorg tijdens COVID-19

De COVID-19 pandemie deed een stevig beroep op de veerkracht van zorgprofessionals. Naast het stopzetten van screeningsprogramma’s veranderden ook in recordtempo de behandelprotocollen voor borstkanker. Anouk Eijkelboom (IKNL) onderzocht met collega’s het effect van deze veranderingen. 

lees verder