werkgroep herziet richtlijn

Knelpuntenenquête angst en depressie in de palliatieve fase

Angst- en depressieklachten komen regelmatig voor in de palliatieve fase. Angstklachten komen vaak voor bij mensen met een gevorderd stadium van kanker. Bij mensen met terminale COPD ervaart zelfs 90% angst klachten. Ook depressie komt regelmatig voor en dit aantal neemt toe bij voortschrijdende ziekte.

Herziening huidige richtlijnen

De afgelopen jaren is onze kennis over angst en depressie in de palliatieve fase toegenomen. Daarom wordt de huidige richtlijnen angst (2008) en depressie (2010) herzien. De werkgroepen die verantwoordelijk zijn voor de herziening van deze richtlijnen bestaan uit psychiaters, psychologen geestelijke verzorger, specialisten ouderengeneeskunde, internisten, cardioloog, klinisch geriater, huisartsen, verpleegkundigen en patiëntvertegenwoordigers. De verwachting is dat de richtlijnen in de eerste helft van 2022 gereed zijn. De actuele status van deze en andere richtlijnen palliatieve zorg vindt u hier.

De werkgroep angst staat onder voorzitterschap van dr. Tineke Vos, psychiater in Den Haag, consulent palliatieve zorg bij Palliatieteam Midden Nederland en Palliatief Consultatieteam Hollands Midden en SCEN-arts.

De werkgroep depressie staat onder voorzitterschap van dr. Froukje de Vries, psychiater en onderzoeker bij het Centrum Kwaliteit van Leven, Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut. IKNL verzorgt de procesbegeleiding.

Om de herziene richtlijn zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wordt zorgverleners gevraagd welke knelpunten zij in de praktijk ervaren rondom angst en depressie in de palliatieve fase. De belangrijkste knelpunten worden in de richtlijnen uitgewerkt.

Knelpuntenenquête

Om de knelpunten te verzamelen vragen wij u deze knelpuntenenquête in te vullen. De richtlijnwerkgroep heeft al enkele knelpunten geïnventariseerd. Met deze enquête wordt u gevraagd deze knelpunten te prioriteren. Daarnaast kunt u andere knelpunten rondom angst en depressie bij patiënten in de palliatieve fase aangeven.

De knelpuntenenquête is in te vullen tot en met 21 januari. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. Het is mogelijk om de resultaten van de enquête in een factsheet ontvangen. Indien u deze wenst te ontvangen kunt dit aan het einde van de enquête aangeven.

Gerelateerd nieuws

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder