Factsheet uitgezaaide borstkanker online

Naar schatting krijgen elk jaar 3.500 mensen de diagnose uitgezaaide borstkanker. De gemiddelde overleving van iemand met uitgezaaide borstkanker is slechts twee tot drie jaar. Er zijn ook mensen (1 op de 4 patiënten) die 5 jaar na diagnose nog in leven zijn. Dat blijkt uit de factsheet uitgezaaide borstkanker die is opgesteld door Borstkankervereniging Nederland, in samenwerking met IKNL en het MUMC+.

De factsheet geeft een overzicht van uitzaaiingen bij borstkanker, waarbij ook nog vragen zijn. Waarom leeft de ene patiënt met uitgezaaide borstkanker langer dan de andere? Hoe verloopt hun ziekte, hoe en wanneer worden behandelingen ingezet, hebben ze effect, wat zijn bijwerkingen? Op veel van deze vragen is (nog) geen antwoord, want er is geen landelijke overzicht van mensen met uitgezaaide borstkanker. Hierdoor is nog onduidelijk wat er goed gaat en beter kan, waardoor de zorg voor mensen met uitgezaaide borstkanker mogelijk onvoldoende is. 
 
De NKR registreert de eerste diagnose van borstkanker. Borstkanker is dan meestal nog niet uitgezaaid. Wanneer borstkanker jaren na diagnose alsnog uitzaait, wordt dit niet structureel aan de NKR doorgegeven en in de NKR geregistreerd. Daardoor missen we deze latere diagnoses. IKNL onderzoekt momenteel de mogelijkheden om deze patiënten wel allemaal vast te leggen, zodat het mogelijk is om in de toekomst onderzoek te doen naar de effectiviteit van de borstkankerzorg bij patiënten met uitzaaiingen.  
 

Gerelateerd nieuws

Minder chemotherapie bij vroegstadium borstkanker door actiever immuunsysteem

Infuus chemotherapie borstkanker Het immuunsysteem kan helpen voorspellen welke patiënten met stadium I triple-negatieve borstkanker baat hebben bij chemotherapie. Dat blijkt uit een studie van Veerle Geurts (NKI) en collega’s, die gepubliceerd is in JAMA oncology.  lees verder

Samen beslissen over nacontrole na borstkanker: goed voor patiënt, uitdagingen bij implementatie

In haar proefschrift onderzoekt Jet Ankersmid samen beslissen in de praktijk De prognose van borstkanker is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Dat betekent dat meer mensen te maken krijgen met nazorg en nacontrole. Gepersonaliseerde nacontrole en samen beslissen over de nacontrole biedt voordelen voor patiënten, maar de implementatie hiervan brengt uitdagingen met zich mee. Dat concludeert Jet Ankersmid, die op 14 juni promoveert aan de Universiteit Twente.  lees verder