werkgroep herziet richtlijn

Enquête Delier in de palliatieve fase

Een delier komt vaak voor in de palliatieve fase en kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Daarbij kan het lastig zijn voor zorgverleners om een delier in deze zorgfase te signaleren, te diagnosticeren en te behandelen.

Herziening huidige richtlijn

De afgelopen jaren is onze kennis over delier in de palliatieve fase toegenomen. Onlangs is de richtlijn Delier bij volwassenen en ouderen herzien (NVKG, 2020). In navolging wordt ook de richtlijn Delier in de palliatieve fase (IKNL, 2010) herzien.

De werkgroep die verantwoordelijk is voor de herziening van deze richtlijn bestaat uit klinisch geriaters, specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialist, internist, huisarts, psychiater en patiëntvertegenwoordiger. De verwachting is dat de richtlijnmodule in de eerste helft van 2022 gereed is. De actuele status van deze en andere richtlijnen palliatieve zorg vindt u op de pagina ontwikkeling richtlijnen op deze site.

De werkgroep delier in de palliatieve fase staat onder voorzitterschap van drs. Marijke Baden, Klinisch Geriater in het Maasstadziekenhuis te Rotterdam en lid van de SIG palliatieve zorg van de NVKG. IKNL verzorgt de procesbegeleiding.

Om de herziene richtlijn zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wordt zorgverleners gevraagd welke knelpunten zij in de praktijk ervaren rondom delier in de palliatieve fase. De belangrijkste knelpunten worden vervolgens in de richtlijnmodule uitgewerkt.

Enquête

Om de knelpunten te verzamelen vragen wij u deze enquête in te vullen. De richtlijnwerkgroep heeft al enkele knelpunten geïnventariseerd. Met deze enquête wordt u gevraagd de belangrijkste onderwerpen voor de richtlijn te prioriteren. Daarnaast kunt u andere knelpunten rondom delier bij patiënten in de palliatieve fase aangeven.

De enquête is in te vullen tot en met 3 februari. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. Het is mogelijk om de resultaten van de enquête in een factsheet te ontvangen. Indien u deze wenst te ontvangen kunt dit aan het einde van de enquête aangeven.

Gerelateerd nieuws

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder