De TIBET studie staat nog open voor deelname

Testen nieuwe behandeling uitgezaaide borstkanker

Verlengen van leven, behoud van kwaliteit van leven en verminderen van tumorgerelateerde klachten. Dat zijn vaak de behandeldoelen van vrouwelijke patienten met uitgezaaide borstkanker. De TIBET-studie onderzoekt of het gebruik trifluridine/tipiracil (TAS-102) tot de behandelopties van de toekomst behoort. De studie is eind juli van start gegaan in het ErasmusMC. Patiënten kunnen nog deelnemen aan de studie. 
 

De TIBET studie (BOOG 2019-01) wordt uitgevoerd door de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG),IKNL en hoofdonderzoekers Dr. Monique Bos (Erasmus MC) en Dr. Rhodé Bijlsma (UMC Utrecht). 

Overlevingsvoordeel bij darmkanker 

Eerder onderzoek onder patiënten met dikkedarmkanker wijst uit dat patienten overlevingsvoordeel kunnen hebben bij TAS-102, ondanks eerder gebruik van 5-FU/capecitabine. De TIBET studie onderzoekt of patiënten met ER-positieve, HER2-negatieve uitgezaaide borstkanker, die ongevoelig geworden zijn voor capecitabine, baat kunnen hebben bij het middel.   

Het doel van dit onderzoek is de werkzaamheid van TAS-102 te onderzoeken bij patiënten. Patiënten die een voorbehandeling hebben gehad met anthracyclinen, taxanen en capecitabine komen in aanmerking voor de studie. Ook wordt de veiligheid van TAS-102 bekeken en worden de gevolgen van de behandeling met TAS-102 op de kwaliteit van het leven bestudeerd, door middel van het stellen van gestructureerde vragen via gevalideerde vragenlijsten.   

Studieontwerp 

Als een patiënt instemt met deelname en uit de screening blijkt dat de patiënt aan de criteria van het onderzoek voldoet, wordt de behandeling gestart. TAS-102 is een behandeling in tabletvorm. Patiënt krijgt TAS-102 tweemaal daags gedurende 5 dagen met vervolgens 2 dagen rust. Hierna krijgt de patiënt nogmaals tweemaal daags gedurende 5 dagen het medicijn. Daarna volgen 14 dagen zonder behandeling. Deze behandelingscyclus wordt elke 28 dagen herhaald. 

Ondersteuning en monitoring 

Het IKNL-trialbureau  is verantwoordelijk voor monitoring van de TIBET-studie. Daarnaast wordt het centraal datamanagement verzorgd door IKNL en het merendeel van de deelnemende ziekenhuizen maakt ook voor het lokale datamanagement gebruik van de dienstverlening van IKNL. Verder verstuurt IKNL de periodieke vragenlijsten naar de deelnemende patiënten om de kwaliteit van leven te meten. Er wordt gebruik ook  gemaakt van data  afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie om dubbele registratie van data te voorkomen (NKR-cijfers).    

Meer informatie 

  • Op dit moment zijn Erasmus MC,MUMC+, MCL en de Reinier de Graaf Gasthuis open voor inclusie. Meer informatie over de TIBET studie en deelnemende centra staat op kanker.nl en de BOOG website
  • Zorgprofessionals met inhoudelijke vragen kunnen contact opnemen met Monique Bos, m.bos@erasmusmc.nl, tel 010-704 1733 of Rhodé Bijlsma, r.m.bijlsma@umcutrecht.nl, tel 088-755 5555.  
  • Voor vragen over contracten en financiën kunnen zorgprofessionals terecht bij E. van Leeuwen info@boogstudycenter.nl van het BOOG Study Center, tel 088 234 6730. 
Gerelateerd nieuws

Kwaliteit borstkankerzorg kan verder verbeteren door samenwerking en onderzoek

Samenwerken aan kwaliteit

Tijdens het lustrumsymposium van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) op 7 maart 2024 werden cijfers gedeeld over de borstkankerzorg in Nederland. Daarbij werden de cijfers van het AMZ vergeleken met het Nederlands gemiddelde op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie. De kwaliteit van borstkankerzorg in Nederland is goed. Vanuit het NABON, de NBCA en het IKNL wordt continu gewerkt aan het nog verder verbeteren van deze kwaliteit.

lees verder

Twee toekenningen in KWF themacall 'Smart Measurements Technologies'

Twee projecten kwaliteit van leven borstkanker KWF honoreert binnen de themacall 'Smart Measurements Technologies' twee projecten waar IKNL-onderzoekers nauw bij betrokken zijn. Beide projecten zetten in op het vroegtijdig monitoren van bijwerkingen van chemotherapie voor borstkankerpatiënten. lees verder