SONCOS neemt de regie in onderhoud oncologische richtlijnen

SONCOS neemt de regie in onderhoud oncologische richtlijnen

SONCOS heeft de regie genomen in de ontwikkeling en het onderhoud van oncologische richtlijnen. Daarmee verandert de rol van IKNL. SONCOS-voorzitter prof. dr. Marcel Verheij en IKNL-voorzitter prof. dr. Thijs Merkx (beiden werkzaam in het Radboudumc Nijmegen) vertellen dat de toekomstige organisatie en rolverdeling nog moeten worden uitgewerkt, maar dat dit een gezamenlijk traject is. SONCOS wil gebruik blijven maken van de bestaande expertise en structuren voor richtlijnonderhoud, met steun van VWS, de Federatie Medisch Specialisten en IKNL.

Thijs Merkx juicht toe dat SONCOS de regie neemt over de oncologische richtlijnen. IKNL heeft altijd slechts een ondersteunende en coördinerende rol gehad bij richtlijnontwikkeling, maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van richtlijnen. ‘Die verantwoordelijkheid ligt bij het medisch domein. Daarom vind ik het goed en terecht dat SONCOS dit nu oppakt. Want SONCOS is per definitie multidisciplinair, net als de oncologie. Overigens moeten in de nieuwe opzet ook de paramedische disciplines worden aangehaakt.’

Knelpunten in onderhoud
Als knelpunt bij het onderhoud van richtlijnen noemt Merkx de snelle ontwikkelingen in oncologische technieken en behandelopties. Dagelijks verschijnen honderden nieuwe oncologische publicaties met mogelijke impact op een richtlijn. Dat maakt het bijhouden van richtlijnen steeds complexer.

‘Bij IKNL merkten we dat een herziening in een richtlijn soms al achterhaald was voordat aanpassingen waren geaccordeerd en geïmplementeerd. Daarom willen wij het liefst naar een andere ondersteuning van richtlijnonderhoud: meer technisch ondersteund met ICT en algoritmes, waarmee de behandeling van subgroepen patiënten beter is weer te geven’, aldus Thijs Merkx.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe afspraken over kankerzorg en vaatchirurgie

chirurgen operatie

Vanaf volgend jaar worden 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak doen. Dit is het resultaat van landelijke afspraken over minimale aantallen ingrepen per ziekenhuis, de zogenoemde volumenormen. Naast concentratie van zorg zal er ook spreiding plaatsvinden van minder complexe zorg. Ziekenhuizen werken op die manier samen aan de best mogelijke zorg. Dit is goed nieuws voor patiënten. Zij krijgen hiermee meer zekerheid dat deze zorg ook in de toekomst van dezelfde goede kwaliteit beschikbaar blijft.
 

lees verder

Nictiz en IKNL versterken samenwerking voor betere databeschikbaarheid

Tekenen intentieverklaring Nictiz en IKNL Nictiz, de kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg, en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) hebben een intentieverklaring ondertekend om de samenwerking te intensiveren. Waar mogelijk slaan beide organisaties de handen ineen om gestandaardiseerde databeschikbaarheid en het hergebruik van data in de oncologische en palliatieve zorg verder te verbeteren. lees verder