Deelnemers van de PARTNR Studie

PARTNR: persoonlijk advies om vermoeidheid door borstkanker tegen te gaan

Op de Universiteit van Twente ging het project Personalized cAnceR TreatmeNt and caRe platform (PARTNR) afgelopen zomer van start. Het project ontwikkelt een intelligent zelflerend systeem waarmee borstkankerpatiënten gepersonaliseerde adviezen kunnen krijgen om kankergerelateerde vermoeidheid tegen te gaan. Het systeem werkt op basis van gecombineerde data van het Nivel en de Nederlandse Kankerregistratie. Naar verwachting is het project over vier jaar afgerond. 
 

Het systeem combineert medische data met data uit het dagelijkse leven om patiënten een gepersonaliseerde interventie te adviseren tegen kankergerelateerde vermoeidheid. 

Combineren van data

Om kankergerelateerde vermoeidheid te voorspellen worden data van de Primary Secondary Cancer Care Registry (PSCCR) gebruikt. In de PSCCR zijn data van de Nederlandse Kanker Registratie over de behandeling van patiënten gecombineerd met data van het Nivel over zorggebruik in de huisartsenpraktijk. Deze data geven niet alleen aan welke borstkankerpatiënten met vermoeidheidsklachten naar de huisarts zijn geweest, maar bevat ook informatie over voorgeschreven medicatie, chronische aandoeningen en tijdelijke klachten of problemen. 

Bredere toepassing bij kankerbehandeling uiteindelijke doel

De onderzoekers hopen met de PSCCR over voldoende informatie te beschikken om goed te voorspellen welke patiënten een hoger risico hebben om de huisarts te bezoeken met vermoeidheidsklachten. Wanneer patienten gepersonaliseerde informatie ontvangen, kunnen de klachten eerder aangepakt worden. Uiteindlijke doel is zo de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten te verbeteren. Idealiter vindt het systeem uiteindelijk ook zijn toepassing bij late effecten van behandeling bij andere soorten kanker.

Schematische weergave van het PARTNR project.

 

Over het onderzoek

Het Nivel en het IKNL zijn enkele van de vele partners in het project Personalized cAnceR TreatmeNt and caRe platform (PARTNR) van Universiteit Twente, waarvan 25 augustus de kick-off plaatsvond samen met de andere partners. De studie wordt mede mogelijk gemaakt door KWF, Health~Holland en NWO. ZonMW is subsidieverstrekker van de PSCCR.
 

Gerelateerd nieuws

Radiotherapie bij DCIS: Minder vaak (intensieve) behandeling

radiotherapie DCIS borstkanker    De behandeling van ductaal carcinoom in situ (DCIS) – een voorstadium van borstkanker – is in Nederland de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Uit een recent onderzoek van Dr. Jelle Evers, gebaseerd op gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), blijkt dat de intensiteit van (radiotherapie-)behandeling bij DCIS steeds verder wordt afgebouwd. Dit is vooral zichtbaar bij patiënten met een laag risico op het ontwikkelen van invasieve borstkanker en terugkeer van de ziekte, waaronder oudere patiënten. lees verder

Minder chemotherapie bij vroegstadium borstkanker door actiever immuunsysteem

Infuus chemotherapie borstkanker Het immuunsysteem kan helpen voorspellen welke patiënten met stadium I triple-negatieve borstkanker baat hebben bij chemotherapie. Dat blijkt uit een studie van Veerle Geurts (NKI) en collega’s, die gepubliceerd is in JAMA oncology.  lees verder