Aantal uitzaaiingen van belang bij afkappunt lange overlevers

Onderzoek helpt lange overlevers uitgezaaide borstkanker herkennen

Een kleine groep patiënten is 10 jaar na de diagnose van uitgezaaide borstkanker nog steeds in leven. Het aantal uitzaaiingen speelt een belangrijke rol bij de overleving. Uit onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) blijkt dat drie of minder uitzaaiingen het optimale afkappunt zijn om lange overlevers te kunnen identificeren. 
 

De onderzoekers concludeerden na analyse onder een landelijk cohort van 3.447 patiënten, gebaseerd op NKR-gegevens, dat ongeveer 6% van de patiënten met de novo gemetastaseerd mammacarcinoom na 10 jaar nog in leven is. Langdurige overleving is geassocieerd met het hebben van drie of minder metastasen, ook wel oligo-metastasen genoemd. Op basis van deze data, bleek drie of minder metastasen het optimale afkappunt om oligo-metastasen te definiëren. 

NKR-gegevens bieden een unieke kans voor onderzoek lange overlevers 

Over het algemeen is genezing niet meer mogelijk wanneer kanker gemetastaseerd blijkt te zijn. Een kleine groep patiënten is echter na 10 jaar nog in leven en in goede conditie. Deze groep patiënten met specifieke kenmerken en uitzonderlijk goede response op behandeling biedt een unieke kans om te leren waarom behandeling soms zo goed werkt. Daarnaast kunnen ze helpen om te identificeren welke patiënten in aanmerking komen voor intensieve behandeling gericht op langdurige ziektevrije overleving. 

Onderzoekers van het NKI brachten  deze patientgroep met behulp van de NKR in kaart en vergeleek de gegevens met patiënten die snel overlijden door gemetastaseerd mammacarcinoom. Voor dit project werden additionele gegevens verzameld zoals het aantal metastasen en de toepassing van een eventuele lokale behandeling van de metastasen. Ook verzamelden de onderzoekers door een koppeling met de landelijke pathologieregistratie (PALGA)weefsel van een selectie van de patiënten. 

Oligo-metastasen zijn geassocieerd met langere overleving 

Uit de analyses blijkt dat langdurige overleving is geassocieerd met het hebben van een beperkt aantal metastasen, ook wel oligo-metastasen genoemd. Drie of minder metastasen (in vergelijking met meer dan vijf) bleek het optimale afkappunt om oligo-metastasen te definiëren. Patiënten met drie of minder metastasen hadden een 10-jaars overlevingsschatting van 15% in vergelijking met 3% in patiënten met meer dan drie metastasen (Figuur 1). 

Figuur 1. Kaplan-Meier van de algehele overleving voor borstkankerpatiënten met oligo-metastasen (≤3 metastasen) en patiënten met meer dan drie metastasen. ​

Optimaliseren behandeling gemetastaseerd mammacarcinoom 

De resultaten van dit landelijke onderzoek kunnen helpen bij selecteren van patiënten met meer kans op langdurige overleving voor een intensievere behandeling. 

De onderzoekers werken momenteel nog verder aan het in kaart brengen en vergelijken van de biologie en micro-omgeving van oligo-gemetastaseerd mammacarcinoom van patiënten die meer dan 10 jaar in leven waren na de diagnose gemetastaseerd mammacarcinoom en patiënten die korter overleefden. 

Voor meer informatie over dit project  is te verkrijgen via Tessa Steenbruggen (t.steenbruggen@nki.nl). 
 

 

 

Gerelateerd nieuws

Minder chemotherapie bij vroegstadium borstkanker door actiever immuunsysteem

Infuus chemotherapie borstkanker Het immuunsysteem kan helpen voorspellen welke patiënten met stadium I triple-negatieve borstkanker baat hebben bij chemotherapie. Dat blijkt uit een studie van Veerle Geurts (NKI) en collega’s, die gepubliceerd is in JAMA oncology.  lees verder

Samen beslissen over nacontrole na borstkanker: goed voor patiënt, uitdagingen bij implementatie

In haar proefschrift onderzoekt Jet Ankersmid samen beslissen in de praktijk De prognose van borstkanker is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Dat betekent dat meer mensen te maken krijgen met nazorg en nacontrole. Gepersonaliseerde nacontrole en samen beslissen over de nacontrole biedt voordelen voor patiënten, maar de implementatie hiervan brengt uitdagingen met zich mee. Dat concludeert Jet Ankersmid, die op 14 juni promoveert aan de Universiteit Twente.  lees verder