
Nieuwe NABON standaard maakt radiologieverslaglegging efficiënter
De werkgroep Standaardisering Verslaglegging van het NABON (Nationaal Borstkanker Overleg Nederland), NVvR (Nederlandse Vereniging voor Radiologie) en IKNL hebben een landelijke standaard ontwikkeld voor de gestructureerde radiologieverslaglegging van patiënten met borstkanker.
Door gestandaardiseerde en gestructureerde radiologieverslaglegging kunnen de gegevens uit het verslag worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor automatische uitwisseling (zonder overtypen) tussen zorgverleners en zorginstellingen.
Ingebouwd in elektronisch dossier
Daarnaast kunnen de gestructureerde gegevens worden gebruikt voor de aanlevering van gegevens voor kwaliteitsdoeleinden, zoals aan het bevolkingsonderzoek, NKR of NBCA. De standaard is in juli gepubliceerd op de NABON website. De standaard is inmiddels ingebouwd in het elektronisch dossier. Het is geïmplementeerd in Chipsoft HiX standaard content versie 6.2 en een proof-of-concept is uitgevoerd met Sectra. NABON berichtte in juli over deze gewenste vervolgstappen.
Efficiëntie
De werkgroep houdt zich op dit moment bezig aan een nieuw ontwerp van de pathologie order, waarbij de gegevens uit het gestructureerde radiologieverslag automatisch worden ingevuld in de pathologie order. Dat voorkomt een dubbele invoer voor de radioloog.
Niet altijd overlevingswinst door langer behandelen met aromataseremmer bij vroeg-stadium borstkanker

Er is geen significant verschil in de ziektevrije overleving van postmenopauzale vrouwen met hormoongevoelige borstkanker in een vroeg stadium, wanneer zij na initiële hormoonbehandeling (2-3 jaar tamoxifen en 2-3 jaar anastrozol) nog 3 jaar extra behandeld worden met anastrozol (een type aromataseremmer). Vrouwen met zowel een oestrogeen- als progesteronreceptorpositieve tumor in combinatie met ongunstige primaire tumorkenmerken hebben wel baat bij een langere hormoonbehandeling. Dat blijkt uit de DATA-studie, een gerandomiseerde fase-III-studie onder leiding van prof. dr. Vivianne Tjan-Heijnen (MUMC+). Recent leverden Tjan-Heijnen en haar collega’s de laatste resultaten op.
lees verderBevolkingsonderzoek borstkanker lonend voor vrouwen met een migratieachtergrond

Borstkanker komt bij vrouwen met een migratieachtergrond minder vaak voor. Als de diagnose wordt gesteld is dit vaker op jongere leeftijd en in een minder gunstig stadium. Dat blijkt uit onderzoek van Rachel Dassen (Erasmus MC) en collega’s, dat gepubliceerd is in The Breast. De auteurs keken naar gegevens van patiënten met borstkanker in de regio Rotterdam.
lees verder