Knelpunten covid-19 en kanker voor Tweede Kamer

NFK, KWF, IPSO en IKNL gaven gezamenlijk en op verzoek van de Tweede Kamer aan wat momenteel de nijpende gevolgen van COVID-19 voor patiënten met kanker zijn. Zij vragen de leden van de vaste kamercommissie VWS om deze actuele knelpunten bij minister van Rijn onder de aandacht te brengen. Hieronder leest u de gezamenlijke reactie. 

De gevolgen van COVID-19 voor (toekomstige) patiënten met kanker zijn groot.

  • Het aantal kankerdiagnoses nam tijdelijk met een derde af en trekt nu gelukkig weer aan. Maar voor veel patiënten met kanker is de behandeling hierdoor vertraagd gestart;
  • De bevolkingsonderzoeken naar darm-, baarmoederhals-, en borstkanker zijn tijdelijk stopgezet;
  • De behandeling van veel patiënten met kanker is uitgesteld. Ongewis is wanneer zij en de nieuwe groep patiënten met kanker (verder) worden behandeld;
  • Patiënten met kanker durven niet naar het ziekenhuis, terwijl dit in acute situaties fatale gevolgen kan hebben;
  • Patiënten met kanker durven niet naar de huisarts omdat zij bang zijn het COVID-19 virus op te lopen;
  • Uitstel van behandeling en uitstel van controle zorgen bij patiënten met kanker voor angst en andere psychologische druk.

Nu de behandeling van patiënten weer start vragen IKNL, IPSO, KWF en NFK aandacht voor de late effecten (door uitstel van) de behandeling en andere consequenties voor patiënten die leven met- en na kanker.

Zoals;

  • Nazorgvoorzieningen voor mensen met kanker, zoals inloophuizen, zijn fysiek gesloten.* Deze patiënten missen nu de psychosociale zorg en het directe contact met lotgenoten dat daar geboden wordt;
  • Kankeronderzoek is tijdelijk stopgezet. Er worden geen patiënten geïncludeerd;
  • Psychische klachten worden minder behandeld;
  • Het uitstel van de behandeling van patiënten met kanker heeft fysieke gevolgen. Pas later wordt duidelijk wat dat voor hen betekent.
  • Evenementen waarbij sponsorgeld voor onderzoek naar kanker wordt ingezameld gaan niet door. Zo vinden de Roparun, Alpe d' HuZes en andere inzamelingsacties niet plaats. Miljoenen Euro’s  voor kankeronderzoek worden hierdoor misgelopen.

Wij zouden het op prijs stellen als u de minister op deze punten wilt attenderen, zodat patiënten met kanker ook morgen weer de best mogelijke behandeling kan worden geboden.

 

* psychologische zorg is beschikbaar, waarbij opties als beeldbellen voor zowel intake en behandelingen ingezet kunnen worden. 

Gerelateerd nieuws

COVID-19 en kanker: terugblik op de pandemie

Terugblik op COVID-19 pandemie

Tussen september 2020 en februari 2023 werden binnen het COVID-19 programma van ZonMW en het landelijke project 'COVID en kanker in Nederland' tientallen studies verricht om het effect van de pandemie op de oncologische zorg in kaart te brengen én hiervan te leren. Op een speciale themapagina delen we de belangrijkste resultaten.

lees verder

Duizenden gemiste huidkankerdiagnosen door de lockdowns – wat zijn de gevolgen?

De lockdowns zorgden voor duizenden uitgestelde huidkankerdiagnosen in 2020. Vooralsnog lijkt deze uitgestelde zorg weinig effect op de tumordikte en het tumorstadium te hebben gehad. Dat concluderen epidemioloog Marieke Louwman (IKNL) en dermatoloog Marlies Wakkee (Erasmus MC) na analyse van data uit de Nederlandse Kankerregistratie en PALGA-databank. Zij vertellen over hun recent gepubliceerde bevindingen. 

lees verder