Dataset urologische tumoren in Nederlandse Kankerregistratie aangepast

Dataset urologische tumoren in Nederlandse Kankerregistratie aangepast

De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) verzamelt per kankersoort gegevens over diagnostiek, medische behandelingen en uitkomsten van zorg. Deze datasets worden steeds aangepast en geactualiseerd op basis van ontwikkelingen in de kankerzorg. Hiervoor onderhoudt IKNL intensief contact met medisch specialisten en onderzoekers.

In de NKR wordt van alle vormen van kanker op uniforme wijze een algemene set gegevens (A-set) vastgelegd. Deze algemene set wordt aangevuld met een tumorspecifieke gegevens (B-set). Bij tumorspecifieke gegevens kan, in bijvoorbeeld het geval van prostaatkanker, gedacht worden aan de Gleason-score of PSA-waarde. Ook kunnen projectmatig aanvullende gegevenssets (C-sets) worden vastgelegd. Gedetailleerde informatie is te vinden in de volgende, geactualiseerde datasets:

Gegevensset urogenitale kankers

Begin dit jaar zijn de richtlijnen voor diagnostiek van prostaatkanker gewijzigd wat betreft de plaatsbepaling van de diagnostische MRI. Deze aanpassing heeft geleid tot het opnemen van nieuwe items in de NKR-gegevensset prostaatkanker:

  1. PSA-waarde 6 maanden na radicale prostatectomie   
  2. Het type hormonale therapie
  3. Complicaties na radicale prostatectomie (Clavien-Dindo score) binnen 60 en 90 dagen
  4. MRI-gegevens

In de NKR-gegevensset blaaskanker zijn deze nieuwe items opgenomen:

  1. ASA-score
  2. Complicaties na radicale cystectomie (Clavien-Dindo score) binnen 30 dagen

Door het verzamelen en analyseren van deze extra NKR-data realiseert IKNL verdere aansluiting bij en relevantie voor de klinische praktijk. Alle data kunnen door de ziekenhuizen aan het transparantieportaal worden geleverd.

Up-to-date datamanagers

Alle gegevenssets worden door gecertificeerde IKNL-datamanagers geregistreerd en bijgehouden in de Registratie Applicatie Nederlandse Kankerregistratie (RANK). Daarmee is de NKR een toekomstbestendige patiëntenvolgregistratie, waarmee het mogelijk is om van elke patiënt alle klinisch relevante aspecten te volgen vanaf het moment van diagnose tot aan overlijden.

Om de kwaliteit van de NKR blijvend te waarborgen, volgen alle IKNL-datamanagers een speciaal scholingsprogramma en ontvangen zij codeerhandleidingen. Op de jaarlijkse themadag urologische tumoren worden de datamanagers bijgeschoold door medisch specialisten over de nieuwste ontwikkelingen in diagnostiek en behandelingen. Ook e-learning wordt ingezet om de kennis actueel op peil te houden.

  • Voor meer informatie over de registratie van urogenitale kanker kunt u terecht bij Denise Plönissen, registratie expert urogenitale kanker of Katja Aben, senior onderzoeker.
Gerelateerd nieuws

Impact van urineverlies na operatie of bestraling bij prostaatkanker

urineverlies bij prostaatkanker

Eén op de drie mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker urineverlies heeft, ervaart altijd of vaak negatieve invloed van urineverlies op het gebied van seksualiteit en intimiteit en bij onderweg zijn. Daarnaast maakt het urineverlies een kwart van de mannen onzeker en een op de vijf mannen schaamt zich ervoor. Dit blijkt uit de Doneer Je Ervaring-peiling van de Prostaatkankerstichting onder 974 mannen die na een operatie of bestraling voor prostaatkanker te maken kregen met urineverlies. 

lees verder

Promotieonderzoek toont aanzienlijke variatie blaaskankerzorg Nederland

cover proefschrift blaaskanker Lisa van Hoogstraten

Het creëren van een solide basis voor aanbevelingen om de zorg voor patiënten met blaaskanker te verbeteren. Dat is de doelstelling van het proefschrift ‘Blaaskankerzorg in Nederland; zijn richtlijnen en praktijk met elkaar in harmonie?’ van IKNL-onderzoeker Lisa van Hoogstraten. Samen met collega’s onderzocht ze de afgelopen jaren diverse aspecten van de blaaskankerzorg in Nederland door de variatie tussen ziekenhuizen te beoordelen, onderliggende factoren te identificeren en het effect van de variatie op de klinische uitkomsten en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van patiënten te evalueren.

lees verder