Dataset urologische tumoren in Nederlandse Kankerregistratie aangepast

Dataset urologische tumoren in Nederlandse Kankerregistratie aangepast

De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) verzamelt per kankersoort gegevens over diagnostiek, medische behandelingen en uitkomsten van zorg. Deze datasets worden steeds aangepast en geactualiseerd op basis van ontwikkelingen in de kankerzorg. Hiervoor onderhoudt IKNL intensief contact met medisch specialisten en onderzoekers.

In de NKR wordt van alle vormen van kanker op uniforme wijze een algemene set gegevens (A-set) vastgelegd. Deze algemene set wordt aangevuld met een tumorspecifieke gegevens (B-set). Bij tumorspecifieke gegevens kan, in bijvoorbeeld het geval van prostaatkanker, gedacht worden aan de Gleason-score of PSA-waarde. Ook kunnen projectmatig aanvullende gegevenssets (C-sets) worden vastgelegd. Gedetailleerde informatie is te vinden in de volgende, geactualiseerde datasets:

Gegevensset urogenitale kankers

Begin dit jaar zijn de richtlijnen voor diagnostiek van prostaatkanker gewijzigd wat betreft de plaatsbepaling van de diagnostische MRI. Deze aanpassing heeft geleid tot het opnemen van nieuwe items in de NKR-gegevensset prostaatkanker:

  1. PSA-waarde 6 maanden na radicale prostatectomie   
  2. Het type hormonale therapie
  3. Complicaties na radicale prostatectomie (Clavien-Dindo score) binnen 60 en 90 dagen
  4. MRI-gegevens

In de NKR-gegevensset blaaskanker zijn deze nieuwe items opgenomen:

  1. ASA-score
  2. Complicaties na radicale cystectomie (Clavien-Dindo score) binnen 30 dagen

Door het verzamelen en analyseren van deze extra NKR-data realiseert IKNL verdere aansluiting bij en relevantie voor de klinische praktijk. Alle data kunnen door de ziekenhuizen aan het transparantieportaal worden geleverd.

Up-to-date datamanagers

Alle gegevenssets worden door gecertificeerde IKNL-datamanagers geregistreerd en bijgehouden in de Registratie Applicatie Nederlandse Kankerregistratie (RANK). Daarmee is de NKR een toekomstbestendige patiëntenvolgregistratie, waarmee het mogelijk is om van elke patiënt alle klinisch relevante aspecten te volgen vanaf het moment van diagnose tot aan overlijden.

Om de kwaliteit van de NKR blijvend te waarborgen, volgen alle IKNL-datamanagers een speciaal scholingsprogramma en ontvangen zij codeerhandleidingen. Op de jaarlijkse themadag urologische tumoren worden de datamanagers bijgeschoold door medisch specialisten over de nieuwste ontwikkelingen in diagnostiek en behandelingen. Ook e-learning wordt ingezet om de kennis actueel op peil te houden.

  • Voor meer informatie over de registratie van urogenitale kanker kunt u terecht bij Denise Plönissen, registratie expert urogenitale kanker of Katja Aben, senior onderzoeker.
Gerelateerd nieuws

Aantal patiënten met kanker weer gestegen: 130.000 nieuwe diagnoses in 2024

Prostaatkanker fors gestegen in 2024 In 2024 werd bij 130.000* nieuwe patiënten de diagnose kanker gesteld, een toename van 3.000 ten opzichte van 2023. Dit is een verwachte stijging op basis van de bevolkingstoename en het groeiende aandeel ouderen in de bevolking. Bij prostaatkanker zet de toenemende trend flink door. Met 15.212* nieuwe diagnoses in 2024 wordt deze diagnose bijna even vaak gesteld als borstkanker bij vrouwen, dat afgelopen jaar bij 15.407* nieuwe patiënten werd vastgesteld. Borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen zijn de meest voorkomende vormen van kanker.  lees verder

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder