Borstkanker in Nederland

Borstkanker in Nederland: 10-jaarsprevalentie afgelopen 20 jaar verdubbeld

Het aantal vrouwen in Nederland dat langer leeft na de diagnose borstkanker neemt toe. De 10-jaarsprevalentie is de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld, van 68.000 in 1999 naar 118.000 in 2019. Dat blijkt uit het rapport ‘borstkanker in Nederland’ dat IKNL vandaag publiceert. De overleving van borstkanker is relatief hoog, daardoor kampen echter ook meer vrouwen met gezondheidsproblemen en psychosociale klachten door de kanker en de behandeling.
 

Het jaarlijkse rapport met de kerncijfers voor de borstkankerzorg in Nederland is bijgewerkt met de nieuwe cijfers t/m 2019. Het rapport is gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en geeft inzage in trends in borstkanker en de zorg voor borstkankerpatiënten. Het rapport beslaat de periode 1989 tot 2019. De effecten van Covid-19 op de zorg zijn daardoor niet meegenomen. 

Prof. Dr. Sabine Siesling, senior onderzoeker bij IKNL: ‘Doordat er steeds meer vrouwen langer leven na de borstkankerbehandeling, komt er in onderzoek steeds meer aandacht voor de late gevolgen daarvan. Het bespreken van deze eventuele late gevolgen en effecten op de kwaliteit van leven zal in het gesprek over de behandelkeuze meer aandacht kunnen krijgen. We verwachten daarnaast dat er meer aandacht komt voor het eerder signaleren van late gevolgen.’

Meerderheid van patiënten heeft vroeg stadium

De meerderheid van de borstkankerpatiënten heeft anno 2019 een voorstadium (DCIS) of een kleine tumor (stadium I of II) bij diagnose. Dit betreft 87 procent van de vrouwen en 85 procent van de mannen. Deze patiënten hebben een goede prognose. 95% van de patiënten met stadium I en 85% van de patiënten met stadium II is nog in leven na 10 jaar. 

Trend naar minder ingrijpende behandeling 

90 procent van de patiënten met borstkanker wordt geopereerd, een getal dat de afgelopen decennia nagenoeg gelijk gebleven is. Groot verschil is dat het aantal pre-operatieve behandelingen toeneemt. In 2005 kreeg 10 procent van de patiënten een pre-operatieve behandeling. Dat aantal is in 2019 meer dan 40 procent. Bij vrouwen is het aantal borstsparende operaties toegenomen en het aantal borstamputaties afgenomen. Daarnaast neemt het percentage van vrouwen dat behandeld wordt met chemotherapie sinds 2009 iets af. 

Meer aandacht voor late gevolgen

Doordat de overleving van borstkanker toeneemt zal de komende periode meer onderzoek worden gedaan naar de late gevolgen van de behandelingen van borstkanker. 

Rapport

Download hier het rapport 'Borstkanker in Nederland'

Gerelateerd nieuws

Minder chemotherapie bij vroegstadium borstkanker door actiever immuunsysteem

Infuus chemotherapie borstkanker Het immuunsysteem kan helpen voorspellen welke patiënten met stadium I triple-negatieve borstkanker baat hebben bij chemotherapie. Dat blijkt uit een studie van Veerle Geurts (NKI) en collega’s, die gepubliceerd is in JAMA oncology.  lees verder

Samen beslissen over nacontrole na borstkanker: goed voor patiënt, uitdagingen bij implementatie

In haar proefschrift onderzoekt Jet Ankersmid samen beslissen in de praktijk De prognose van borstkanker is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Dat betekent dat meer mensen te maken krijgen met nazorg en nacontrole. Gepersonaliseerde nacontrole en samen beslissen over de nacontrole biedt voordelen voor patiënten, maar de implementatie hiervan brengt uitdagingen met zich mee. Dat concludeert Jet Ankersmid, die op 14 juni promoveert aan de Universiteit Twente.  lees verder