Vier animatiefilmpjes over palliatieve zorg van PZNL

In opdracht van Coƶperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) heeft IKNL in samenwerking met verschillende zorgprofessionals vier korte animatiefilmpjes ontwikkeld. De filmpjes hebben als onderwerp het ‘Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland’, ‘Markering van de palliatieve fase’, ‘Delier in de palliatieve fase’ en ‘Zingeving in de palliatieve fase’.

De animaties ‘Markering van de palliatieve fase’, ‘Zingeving in de palliatieve fase’  en ‘Delier in de palliatieve fase’ zijn in te zetten tijdens scholingen, bijeenkomsten en andere activiteiten met betrekking tot deskundigheidsbevordering en bewustwording. De animatie over het ‘Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland’, is bedoeld voor een breder publiek. Deze laat het belang en functie zien van het kwaliteitskader voor beleidsmakers en zorgverleners.

De filmpjes zijn gepubliceerd op YouTube. De YouTube-pagina van elke animatie bevat een inleiding op het filmpje, de uitgeschreven voice-overtekst en een verwijzingen naar relevante bronnen. De vier animatiefilmpjes zijn een vervolg op het filmpje ‘Wat is palliatieve zorg?’, dat in mei 2018 is gepubliceerd.

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiĆ«nten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder