Twintig organisaties gestart met zelfevaluatie palliatieve zorg

De zelfevaluatie palliatieve zorg is bedoeld voor zorgorganisaties die samenwerken binnen een Netwerk Palliatieve Zorg en die de palliatieve zorg in de eigen organisatie willen verbeteren. De zelfevaluatie is gebaseerd op het Kwaliteitskader palliatieve zorg en bevat vragen die een organisatie helpt een beeld te krijgen van de palliatieve zorg door middel van zelfreflectie. De zelfevaluatie zegt niets over de kwaliteit van de verleende palliatieve zorg.

Sinds het najaar 2018 is de zelfevaluatie beschikbaar. Op dit moment zijn twintig organisaties gestart en hebben diverse organisaties interesse getoond in het uitvoeren van een zelfevaluatie. De werkgroep ontvangt regelmatig via de netwerkcoördinatoren vragen over deze zelfevaluatie. Twee van de meest gestelde vragen zijn:

Waarom gaan IKNL en Fibula een overeenkomst aan met een zorgorganisatie die de digitale zelfevaluatie wil gebruiken?

Een organisatie legt gegevens vast in een digitale applicatie en heeft er recht op te weten waar dat gebeurt en wat er mee gebeurt. Daarnaast wil PZNL betrokkenheid vanuit bestuur / directie stimuleren, zodat organisaties wat met de uitkomsten doen en deze niet ergens verdwijnen of alleen bij betrokken zorgverleners blijven. De gegevens die in de applicatie staan worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Ze worden nooit herleidbaar gebruikt. Als ze worden gebruikt, is het voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek binnen de palliatieve zorg, het eventueel uitvoeren van een benchmark of bij het op verzoek van organisaties uitvoeren van eventuele audits. De gegevens zijn van de zorgorganisatie zelf en zullen nooit aan derden worden verstrekt.

Het voordeel van het gebruik van de digitale applicatie is dat de ingevoerde gegevens eenvoudig door de zorgorganisatie terug te vinden zijn en dat een zelfevaluatie na een aantal jaar kan worden herhaald. Hierdoor is vergelijking met een eerdere zelfevaluatie mogelijk. Meer informatie over de zelfevaluatie en de overeenkomst is te lezen in de factsheet Zelfevaluatie. Deze is ook op te vragen bij de netwerkcoördinator.

Waarom zijn niet alle domeinen van het kwaliteitskader opgenomen in de zelfevaluatie?

Het kwaliteitskader, gaat in zijn geheel in op alle aspecten van palliatieve zorg. Om handvatten te bieden voor toepassing in de praktijk, zijn uit het Kwaliteitskader palliatieve zorg acht essenties geselecteerd. Met implementatie van deze essenties wordt optimaal aandacht geschonken aan de belangrijkste waarden, wensen en behoeften van patiënten, zoals die uit onderzoek naar voren zijn gekomen. Deze acht essenties behoeven daarom prioriteit. Zie ook het Factsheet Essenties kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. De zelfevaluatie sluit hierop aan.

Meer informatie

Meer informatie is verkrijgbaar bij de netwerkcoördinatoren en de regio-adviseur of Angelique de Wit, Marieke Giesen en Mirjam Jansen (de landelijke werkgroep Zelfevaluatie) via zelfevaluatiepz@iknl.nl.

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder