Telefonische consultatie wordt geactualiseerd

De telefonische consultatievoorziening palliatieve zorg bestaat 15 jaar. Samen met de consulenten wordt de voorziening de komende tijd geactualiseerd. Telefonische consultatievoorziening is een belangrijke waardevolle aanvulling voor de generalistische zorgverlener. De consulatie wordt landelijk dekkend 24/7 aangeboden door 329 consulenten uit 35 consultatieteams. Telefonische consultatie biedt uitkomst voor de generalistische zorgverlener die met (vaak complexe) problematiek wordt geconfronteerd en advies en morele support kan gebruiken van een specialist. In 2018 zijn 6.079 consultvragen geregistreerd.

Actualiseren consultatievoorziening

In 2003 hebben de Integrale Kankercentra de consultatievoorziening op verzoek van het ministerie van VWS vormgegeven, ieder aansluitend bij de eigen regionale infrastructuur. Na de fusie tot het IKNL behield iedere regio zijn eigen werkwijze, waardoor er zowel inhoudelijke en organisatorische verschillen zijn. Het palliatieve landschap heeft zich de afgelopen 15 jaar doorontwikkeld. Zo is er een toename zichtbaar van lijngeoriënteerde naar transmurale- en netwerkzorg. In 2019 wordt de consultatievoorziening daarom samen met de consulenten voor wat betreft de kwaliteit en organisatie geactualiseerd. Dit is een opmaat naar duurzame inbedding van de consultatievoorziening in netwerkzorg. IKNL ondersteunt het veld hierbij, vanuit de samenwerking met Fibula en PaTz in de coöperatie PZNL.

Samenwerking met consulenten

Het actualiseren van de consultatievoorziening wordt in samenwerkingen met consulenten gedaan. Hiervoor worden bezoekrondes langs alle consultatieteams gehouden en is een klankbordgroep van consultvragers en consulenten ingericht. Alle consulenten en hun werkgevers worden van de voortgang op de hoogte gehouden door periodieke nieuwsbrieven.

Meer informatie

Betrokken adviseurs bij het project actualisering zijn: Hetty Kazimier, Annemarie Stoffer, Herlin Woldberg en Marie-José Pulles, samen met medisch adviseur en consulent palliatieve zorg Kees Goedhart.

Voor meer informatie over de actualisatie kun je contact opnemen met Marie-Jose Pulles of 06 42 79 65 30.

Gerelateerd nieuws

Mogelijkheden van tekstmining voor zorgonderzoek onderzocht met PRADO

een grote hoeveelheid letters in 3D die op, door en over elkaar liggen.

PRADO, de landelijke database waarin consulten over palliatieve zorg wordt vastgelegd , bevat een schat aan informatie over de palliatieve zorg in Nederland. Deze database bevat niet alleen gestructureerde data, maar ook ongestructureerde data, in de vorm van vrije tekstvelden. Eerder was het lastig vrije tekstvelden in grote getalen te analyseren, maar met de komst van natural language processing-technieken, zoals tekstmining, wordt dit steeds makkelijker. Maarten Grootendorst, data scientist, en onderzoeker dr. Linda Brom (beiden IKNL) vertellen hun exploratieve onderzoek met PRADO-data en welke mogelijkheden tekstmining te bieden heeft.

lees verder

Uitkomsten knelpunteninventarisatie ‘Oncologische ulcera in de palliatieve fase’

Huidwond door kanker

Een aantal richtlijnen palliatieve zorg wordt herzien om ze te laten voldoen aan de huidige kwaliteitseisen. IKNL is daarbij als procesbegeleider betrokken. Ook de richtlijn ‘Oncologische ulcera in de palliatieve fase’ wordt momenteel herzien. Om de richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wordt zorgverleners gevraagd welke knelpunten zij in de praktijk ervaren rondom het betreffende thema. Onlangs werden de resultaten bekend van de knelpuntenenquête over de zorg voor mensen met oncologische ulcera in de palliatieve fase.

lees verder