Telefonische consultatie wordt geactualiseerd

De telefonische consultatievoorziening palliatieve zorg bestaat 15 jaar. Samen met de consulenten wordt de voorziening de komende tijd geactualiseerd. Telefonische consultatievoorziening is een belangrijke waardevolle aanvulling voor de generalistische zorgverlener. De consulatie wordt landelijk dekkend 24/7 aangeboden door 329 consulenten uit 35 consultatieteams. Telefonische consultatie biedt uitkomst voor de generalistische zorgverlener die met (vaak complexe) problematiek wordt geconfronteerd en advies en morele support kan gebruiken van een specialist. In 2018 zijn 6.079 consultvragen geregistreerd.

Actualiseren consultatievoorziening

In 2003 hebben de Integrale Kankercentra de consultatievoorziening op verzoek van het ministerie van VWS vormgegeven, ieder aansluitend bij de eigen regionale infrastructuur. Na de fusie tot het IKNL behield iedere regio zijn eigen werkwijze, waardoor er zowel inhoudelijke en organisatorische verschillen zijn. Het palliatieve landschap heeft zich de afgelopen 15 jaar doorontwikkeld. Zo is er een toename zichtbaar van lijngeoriënteerde naar transmurale- en netwerkzorg. In 2019 wordt de consultatievoorziening daarom samen met de consulenten voor wat betreft de kwaliteit en organisatie geactualiseerd. Dit is een opmaat naar duurzame inbedding van de consultatievoorziening in netwerkzorg. IKNL ondersteunt het veld hierbij, vanuit de samenwerking met Fibula en PaTz in de coöperatie PZNL.

Samenwerking met consulenten

Het actualiseren van de consultatievoorziening wordt in samenwerkingen met consulenten gedaan. Hiervoor worden bezoekrondes langs alle consultatieteams gehouden en is een klankbordgroep van consultvragers en consulenten ingericht. Alle consulenten en hun werkgevers worden van de voortgang op de hoogte gehouden door periodieke nieuwsbrieven.

Meer informatie

Betrokken adviseurs bij het project actualisering zijn: Hetty Kazimier, Annemarie Stoffer, Herlin Woldberg en Marie-José Pulles, samen met medisch adviseur en consulent palliatieve zorg Kees Goedhart.

Voor meer informatie over de actualisatie kun je contact opnemen met Marie-Jose Pulles of 06 42 79 65 30.

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder