Telefonische consultatie wordt geactualiseerd

De telefonische consultatievoorziening palliatieve zorg bestaat 15 jaar. Samen met de consulenten wordt de voorziening de komende tijd geactualiseerd. Telefonische consultatievoorziening is een belangrijke waardevolle aanvulling voor de generalistische zorgverlener. De consulatie wordt landelijk dekkend 24/7 aangeboden door 329 consulenten uit 35 consultatieteams. Telefonische consultatie biedt uitkomst voor de generalistische zorgverlener die met (vaak complexe) problematiek wordt geconfronteerd en advies en morele support kan gebruiken van een specialist. In 2018 zijn 6.079 consultvragen geregistreerd.

Actualiseren consultatievoorziening

In 2003 hebben de Integrale Kankercentra de consultatievoorziening op verzoek van het ministerie van VWS vormgegeven, ieder aansluitend bij de eigen regionale infrastructuur. Na de fusie tot het IKNL behield iedere regio zijn eigen werkwijze, waardoor er zowel inhoudelijke en organisatorische verschillen zijn. Het palliatieve landschap heeft zich de afgelopen 15 jaar doorontwikkeld. Zo is er een toename zichtbaar van lijngeoriënteerde naar transmurale- en netwerkzorg. In 2019 wordt de consultatievoorziening daarom samen met de consulenten voor wat betreft de kwaliteit en organisatie geactualiseerd. Dit is een opmaat naar duurzame inbedding van de consultatievoorziening in netwerkzorg. IKNL ondersteunt het veld hierbij, vanuit de samenwerking met Fibula en PaTz in de coöperatie PZNL.

Samenwerking met consulenten

Het actualiseren van de consultatievoorziening wordt in samenwerkingen met consulenten gedaan. Hiervoor worden bezoekrondes langs alle consultatieteams gehouden en is een klankbordgroep van consultvragers en consulenten ingericht. Alle consulenten en hun werkgevers worden van de voortgang op de hoogte gehouden door periodieke nieuwsbrieven.

Meer informatie

Betrokken adviseurs bij het project actualisering zijn: Hetty Kazimier, Annemarie Stoffer, Herlin Woldberg en Marie-José Pulles, samen met medisch adviseur en consulent palliatieve zorg Kees Goedhart.

Voor meer informatie over de actualisatie kun je contact opnemen met Marie-Jose Pulles of 06 42 79 65 30.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder