Opheldering over vergoeding wijkverpleegkundige zorg

Er zijn veel vragen over wijkverpleegkundige zorg in de palliatieve fase. Welke zorg mag de wijkverpleegkundige indiceren? Hoeveel zorg mag er gedeclareerd worden? In het recent verschenen Begrippenkader Indicatieproces van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) worden begrippen en dilemma’s besproken waar bij de indicatie veel discussie over is. Aan het begrippenkader is gewerkt door wijkverpleegkundigen uit heel Nederland.

Sterven op de plek van voorkeur

In een nadere duiding van de verpleegkundige indicatiestelling verheldert het Zorginstituut welke zorg vanuit de Zorgverzekeringswet kan worden vergoed. Op basis van een risico-inschatting bepaalt de wijkverpleegkundige hoe de zorg georganiseerd moet worden. Zij doorloopt hiervoor het verpleegkundig proces en kijkt of het mogelijk is om mantelzorgers of vrijwilligers in te zetten. De beschikbaarheid van vrijwilligers en een (cliënt)netwerk in deze fase zijn overigens géén voorwaarden om thuis te mogen sterven. De wens en keuze van de patiënt hierin staat voorop.

Zorg die nodig is, is leidend

De zorg die nodig is om patiënten veilig en verantwoord thuis te kunnen laten verblijven is leidend. In de palliatieve fase indiceert de wijkverpleegkundige daarvoor niet anders dan in andere fases. In de Zorgverzekeringswet staat geen maximum aantal te indiceren uren. De wijkverpleegkundige indiceert volgens de beroepsstandaarden en –normen en draagt zorg voor een goede onderbouwing.

Meer informatie

Lees hier meer over hoe het onder andere zit m.b.t. het maximaal aantal uren.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder