
Opheldering over vergoeding wijkverpleegkundige zorg
Er zijn veel vragen over wijkverpleegkundige zorg in de palliatieve fase. Welke zorg mag de wijkverpleegkundige indiceren? Hoeveel zorg mag er gedeclareerd worden? In het recent verschenen Begrippenkader Indicatieproces van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) worden begrippen en dilemma’s besproken waar bij de indicatie veel discussie over is. Aan het begrippenkader is gewerkt door wijkverpleegkundigen uit heel Nederland.
Sterven op de plek van voorkeur
In een nadere duiding van de verpleegkundige indicatiestelling verheldert het Zorginstituut welke zorg vanuit de Zorgverzekeringswet kan worden vergoed. Op basis van een risico-inschatting bepaalt de wijkverpleegkundige hoe de zorg georganiseerd moet worden. Zij doorloopt hiervoor het verpleegkundig proces en kijkt of het mogelijk is om mantelzorgers of vrijwilligers in te zetten. De beschikbaarheid van vrijwilligers en een (cliënt)netwerk in deze fase zijn overigens géén voorwaarden om thuis te mogen sterven. De wens en keuze van de patiënt hierin staat voorop.
Zorg die nodig is, is leidend
De zorg die nodig is om patiënten veilig en verantwoord thuis te kunnen laten verblijven is leidend. In de palliatieve fase indiceert de wijkverpleegkundige daarvoor niet anders dan in andere fases. In de Zorgverzekeringswet staat geen maximum aantal te indiceren uren. De wijkverpleegkundige indiceert volgens de beroepsstandaarden en –normen en draagt zorg voor een goede onderbouwing.
Meer informatie
Lees hier meer over hoe het onder andere zit m.b.t. het maximaal aantal uren.
Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.
lees verderDeze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verder