Onderzoek naar relatie leefstijl met onbekende primaire tumoren

Er is weinig onderzoek gedaan naar oorzaken van onbekende primaire tumoren (PTO), daardoor is niet bekend of leefstijl invloed heeft op de kans op deze tumoren waarvan de oorsprong onbekend is. Eerder stelden WCRF en het American Institute for Cancer Research (AICR) na veel onderzoek leefstijlaanbevelingen op die bijdragen aan het verkleinen van de kans op kanker in het algemeen. Niet roken, voldoende bewegen, veel groente, weinig vlees en geen of weinig alcohol, dat is de kern van het advies voor gezonde leefstijl. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en IKNL bestuderen of het naleven van deze adviezen ook kan bijdragen aan het voorkomen van PTO.

Nederlandse Cohortstudie naar leefstijl en kanker

Met behulp van gegevens van de Nederlandse Cohortstudie (NLCS) naar voeding en kanker wordt onderzocht of alcoholconsumptie, roken, BMI, lichamelijke activiteit, plantaardige en dierlijke voeding invloed hebben op het ontstaan van PTO. De NLCS is opgericht in september 1986 en bestaat uit 120.852 deelnemers, 58.279 mannen en 62.573 vrouwen, in de leeftijdscategorie van 55-69 jaar uit 204 gemeentelijke bevolkingsregisters. Alle deelnemers hebben bij aanvang van de studie een vragenlijst ingevuld over voedingsgewoonten en andere risicofactoren voor kanker. 

De incidentie van kanker is in het gehele cohort opgevolgd door middel van jaarlijkse koppeling met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en de landelijke registratie van pathologen (PALGA). Na 20,3 jaar follow-up zijn er 1.073 nieuwe gevallen van PTO beschikbaar voor analyse. Dat is in de wereld een unieke set gegevens over PTO en leefstijl die alleen verzameld kon worden dankzij deze langlopende samenwerking.

Project

Het project is gestart in september 2018. De eerste publicatie is gericht op alcoholconsumptie, roken, en het risico op PTO. Aan het einde van dit jaar hopen we deze eerste resultaten te publiceren. In de komende twee tot drie jaar zullen BMI, lichamelijke activiteit, plantaardige en dierlijke voeding bestudeerd worden. 

Het World Cancer Research Fund (WCRF) heeft subsidie beschikbaar gesteld voor dit onderzoek naar leefstijl in relatie tot de ontwikkeling van PTO. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Karlijn Hermans, Piet van den Brandt, Rob Jansen, Caroline Loef, Leo Schouten. 
 
Gerelateerd nieuws

Overleving van kinderen met kanker verder verbeterd

moeder-en-kind-hand-in-hand Door betere diagnostiek en behandelingen is de overlevingskans voor kinderen (0 tot 18 jaar) met kanker verder gestegen. Dat blijkt uit data van de Nederlandse Kankerregistratie, die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) presenteert in aanloop naar Wereld Kinderkankerdag (15 februari). Van de kinderen die in de periode 2010-2018 kanker kregen, was 84 procent vijf jaar later nog in leven*. Bij kinderen die in de periode 1990-1999 kanker kregen, lag dit percentage op 74 procent.  lees verder

Nieuwe behandelmethoden bieden kansen voor patiënten met vergevorderde galwegkanker

cover proefschrift Stijn Franssen Patiënten met vergevorderde galwegkanker in de lever met verstopte galwegen kunnen baat hebben bij een nieuwe, minder risicovolle drainageprocedure, blijkt uit recent promotieonderzoek van Stijn Franssen (Erasmus MC). In zijn proefschrift blijkt dat het primair plaatsen van galwegstents via de buikwand complicaties vermindert en mogelijkheid tot het krijgen van levensverlengende systemische therapie vergroot. Daarnaast biedt intra-arteriële chemotherapie (HAIP) nieuwe perspectieven voor patiënten met niet-operabele galwegkanker in de lever. lees verder