Onderzoek naar relatie leefstijl met onbekende primaire tumoren

Er is weinig onderzoek gedaan naar oorzaken van onbekende primaire tumoren (PTO), daardoor is niet bekend of leefstijl invloed heeft op de kans op deze tumoren waarvan de oorsprong onbekend is. Eerder stelden WCRF en het American Institute for Cancer Research (AICR) na veel onderzoek leefstijlaanbevelingen op die bijdragen aan het verkleinen van de kans op kanker in het algemeen. Niet roken, voldoende bewegen, veel groente, weinig vlees en geen of weinig alcohol, dat is de kern van het advies voor gezonde leefstijl. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en IKNL bestuderen of het naleven van deze adviezen ook kan bijdragen aan het voorkomen van PTO.

Nederlandse Cohortstudie naar leefstijl en kanker

Met behulp van gegevens van de Nederlandse Cohortstudie (NLCS) naar voeding en kanker wordt onderzocht of alcoholconsumptie, roken, BMI, lichamelijke activiteit, plantaardige en dierlijke voeding invloed hebben op het ontstaan van PTO. De NLCS is opgericht in september 1986 en bestaat uit 120.852 deelnemers, 58.279 mannen en 62.573 vrouwen, in de leeftijdscategorie van 55-69 jaar uit 204 gemeentelijke bevolkingsregisters. Alle deelnemers hebben bij aanvang van de studie een vragenlijst ingevuld over voedingsgewoonten en andere risicofactoren voor kanker. 

De incidentie van kanker is in het gehele cohort opgevolgd door middel van jaarlijkse koppeling met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en de landelijke registratie van pathologen (PALGA). Na 20,3 jaar follow-up zijn er 1.073 nieuwe gevallen van PTO beschikbaar voor analyse. Dat is in de wereld een unieke set gegevens over PTO en leefstijl die alleen verzameld kon worden dankzij deze langlopende samenwerking.

Project

Het project is gestart in september 2018. De eerste publicatie is gericht op alcoholconsumptie, roken, en het risico op PTO. Aan het einde van dit jaar hopen we deze eerste resultaten te publiceren. In de komende twee tot drie jaar zullen BMI, lichamelijke activiteit, plantaardige en dierlijke voeding bestudeerd worden. 

Het World Cancer Research Fund (WCRF) heeft subsidie beschikbaar gesteld voor dit onderzoek naar leefstijl in relatie tot de ontwikkeling van PTO. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Karlijn Hermans, Piet van den Brandt, Rob Jansen, Caroline Loef, Leo Schouten. 
 
Gerelateerd nieuws

Beter onderscheid tussen agressieve en minder agressieve carcinoïden van de long

cover thesis laura moonen

Het correct diagnosticeren van atypische versus typische carcinoïden (zeldzame, neuro-endocriene tumoren van de long) enkel op basis van een preoperatief biopt blijkt lastig. Dit terwijl atypische carcinoïden een slechtere prognose hebben – die lange follow-up vereist - dan typische carcinoïden én de diagnose de omvang van de operatieve behandeling mogelijk beïnvloedt. Extra (preoperatieve) biomarkers zorgen voor betere prognostische voorspelling bij longcarcinoïden, waardoor voor een deel van de patiënten jarenlange follow-up in de toekomst mogelijk vermeden kan worden. Dit concludeert Laura Moonen (MUMC+) in haar proefschrift, onder andere op basis van gekoppelde data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en Palga. Moonens onderzoek werd gefinancierd door KWF.

lees verder

Patiënten met zeldzame kanker ervaren lagere kwaliteit van leven in alle fasen van het ziektetraject

een oude zwarte man met kort wit haar in pyjama zit op de rand van het bed, vermoeid, met zijn gezicht in zijn handen.

Patiënten met een zeldzame kanker ervaren over het algemeen een lagere kwaliteit van leven dan patiënten met een veelvoorkomende vorm van kanker - in alle fasen van het ziektetraject, bij curatieve en ongeneeslijke kanker. Dit blijkt uit de onderzoeken van Esmee Driehuis en Anouk van Oss (beiden IKNL). Zij onderzochten beiden het verschil in de ervaren kwaliteit van leven tussen patiënten met zeldzame kanker en patiënten met een veelvoorkomende kanker. Van Oss focuste specifiek op de palliatieve fase.

lees verder