
Nieuwe animatiefilmpjes palliatieve zorg beschikbaar
In samenwerking met verschillende zorgprofessionals zijn vier korte animatiefilmpjes ontwikkeld. De filmpjes hebben als onderwerp het ‘Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland’, ‘Markering van de palliatieve fase’, ‘Delier in de palliatieve fase’ en ‘Zingeving in de palliatieve fase’.
Inzet van de animaties
De animaties Markering, Zingeving en Delier zijn in te zetten tijdens scholingen, bijeenkomsten en andere activiteiten met betrekking tot deskundigheidsbevordering en bewustwording. De animatie over het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland is bedoeld voor een breder publiek. Deze laat het belang en functie van het kwaliteitskader voor beleidsmakers en zorgverleners zien.
Vindplek
De filmpjes zijn gepubliceerd op YouTube. De YouTube-pagina van elke animatie bevat een inleiding op het filmpje, de uitgeschreven voice-overtekst en een verwijzingen naar relevante bronnen. De vier animatiefilmpjes zijn een vervolg op het filmpje ‘Wat is palliatieve zorg?’, dat in mei 2018 is gepubliceerd. Klik op een van onderstaande afbeeldingen:
Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland
Markering van de palliatieve fase
Delier in de palliatieve fase
Zingeving in de palliatieve fase
Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn.
lees verderOproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.
lees verder