Nieuw onderzoek naar uitzaaiingen van baarmoederhalskanker

Onderzoekers van AMC en IKNL zullen een onderzoek gaan uitvoeren naar het opsporen en behandelen van uitzaaiingen van baarmoederhalskanker naar de lymfklieren. Recent heeft KWF kankerbestrijding hiervoor subsidie toegekend. De aanwezigheid van lymfkliermetastasen is één van de belangrijkste factoren voor het voorspellen van het beloop van baarmoederhalskanker. 

Het onderzoek richt zich op de vraag welke beeldvormende technieken het meest nauwkeurig uitzaaiingen kunnen vaststellen. Ook wordt gekeken naar de beste behandelstrategieën bij metastasen in de lymfklieren. Het uiteindelijke doel van deze studie is het verbeteren van de overleving en kwaliteit van zorg voor vrouwen met baarmoederhalskanker. Door het uitbreiden van onze kennis over baarmoederhalskanker helpen we om patiënten de beste behandeling te geven. 

Momenteel loopt de procedure voor het werven van een onderzoeker op dit project dat uiterlijk 1 januari 2020 zal starten. Vanwege het feit dat dit een landelijke studie is, zal vanuit elk gespecialiseerd cervixcentrum in Nederland een gynaecoloog-oncoloog toetreden tot het onderzoeksteam. De dagelijkse leiding van het onderzoek is in handen van dr. Stijn Mom en dr. Ko van der Velden, gynaecoloog-oncologen bij Amsterdam UMC en dr. Maaike van der Aa, sr. onderzoeker IKNL.

Gerelateerd nieuws

Kan de jacht op lymfeklieren bij vrouwen met een cervixcarcinoom levens redden?

promotie ester olthof

Het nauwkeurig opsporen van lymfekliermetastasen is essentieel voor het bepalen van de beste behandeling bij baarmoederhalskanker, gezien de prognostische waarde. Dit blijkt uit het proefschrift ‘Chasing nodes, saving lives? Lymph node metastases in cervical cancer’ van Ester Olthof, die op 27 september 2024 promoveerde. Haar onderzoek biedt nieuwe inzichten in de detectie en behandeling van lymfekliermetastasen bij vrouwen met cervixcarcinoom.

lees verder

Bevolkingsonderzoeken 2021: meer uitnodigingen na COVID-19 pandemie

Vergeleken met het eerste coronajaar 2020 kregen in 2021 ruim 1,3 miljoen meer mensen een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek naar darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitors van het RIVM, die IKNL in opdracht heeft vervaardigd.

lees verder