eQuiPe-studie: ervaren kwaliteit van zorg en leven bij gevorderde kanker

Vanuit BPM Medica, uitgever van het tijdschrift Medische Oncologie zijn onderzoekers van de eQuipe studie benaderd voor een video interview. In de video over kwaliteit van leven bij patiënten met gemetastaseerd mammacarcinoom vertelt prof dr. Lonneke van de Poll over de lopende eQuiPe-studie. 

Dit is een prospectieve, observationele, longitudinale cohortstudie waarbij patiënten met gemetastaseerde kanker en hun naasten elke drie maanden een vragenlijst ontvangen over de door hen ervaren kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven. De enquêtegegevens zullen worden gekoppeld aan gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). 

Dankzij de inzet van ruim 40 ziekenhuizen zijn momenteel al ruim 1000 patiënten en 800 naasten geïncludeerd. De inclusie loopt nog tot eind 2019. Het video interview illustreert de noodzaak om meer inzicht te krijgen in de ervaringen en behoeften van patiënten met gemetastaseerde kanker en hun naasten.

Meer informatie

Janneke van Roij is werkzaam als onderzoeker bij IKNL op het eQuiPe project en zet zich in voor betere zorg voor mensen met gevorderde kanker en hun naasten. De eQuiPe-studie is mede mogelijk dankzij een subsidie van Roparun.

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder