eQuiPe-studie: ervaren kwaliteit van zorg en leven bij gevorderde kanker

Vanuit BPM Medica, uitgever van het tijdschrift Medische Oncologie zijn onderzoekers van de eQuipe studie benaderd voor een video interview. In de video over kwaliteit van leven bij patiënten met gemetastaseerd mammacarcinoom vertelt prof dr. Lonneke van de Poll over de lopende eQuiPe-studie. 

Dit is een prospectieve, observationele, longitudinale cohortstudie waarbij patiënten met gemetastaseerde kanker en hun naasten elke drie maanden een vragenlijst ontvangen over de door hen ervaren kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven. De enquêtegegevens zullen worden gekoppeld aan gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). 

Dankzij de inzet van ruim 40 ziekenhuizen zijn momenteel al ruim 1000 patiënten en 800 naasten geïncludeerd. De inclusie loopt nog tot eind 2019. Het video interview illustreert de noodzaak om meer inzicht te krijgen in de ervaringen en behoeften van patiënten met gemetastaseerde kanker en hun naasten.

Meer informatie

Janneke van Roij is werkzaam als onderzoeker bij IKNL op het eQuiPe project en zet zich in voor betere zorg voor mensen met gevorderde kanker en hun naasten. De eQuiPe-studie is mede mogelijk dankzij een subsidie van Roparun.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder