Consultatie palliatieve zorg: ruim zesduizend hulpvragen in 2018

In 2018 werden 6.079 hulpvragen gesteld aan de 35 consultatieteams palliatieve zorg die door IKNL ondersteund worden. In bijna drie op vier consulten betreft het een consultvraag voor patiënten met de diagnose kanker (73%), gevolgd door patiënten met hart- en vaatlijden (6%), COPD (3%) of dementie (2%) of CVA (2%). Er wordt laat in het ziektetraject consult gevraagd, bijna de helft van de patiënten heeft een levensverwachting van minder dan vier weken.

Farmacologische vragen komen het meest aan de orde (70%), maar ook in een op drie consulten zoekt de consultvrager morele steun bij de consulent. Vragen rondom organisatie van zorg komen ook in een op de vijf consulten aan de orde. Pijn is het meest besproken symptoom (42%), gevolgd door verwardheid (19%), benauwdheid (18%), misselijkheid (12%), vermoeidheid (9%) en angst (9%).

Consultvragers zijn met name artsen. Huisartsen vragen het vaakst consult (68%) gevolgd door medisch specialisten (18%) en verpleegkundigen en verzorgenden (18%). Naast telefonische consultatie ondersteunen consulenten ook in PaTz groepen (743x) en MDO’s in de ziekenhuizen (1168x). Het jaarverslag Prado is hier te downloaden.

Uitgangspunten voor samenwerking

De uitgangspunten voor de samenwerking tussen generalistisch werkende en gespecialiseerde zorgverleners zijn opgenomen in het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (2017). De beschikbaarheid van specialistische kennis voor de generalistisch werkende zorgverlener blijft belangrijk. IKNL spant zich in om transmurale palliatieve zorg verder te ontwikkelen waarbij de kwaliteit goed is, de bekostiging passend en de specialist in palliatieve zorg (consulent) een vanzelfsprekende plek heeft.

Gerelateerd nieuws

Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Handen zorgprofessional op laptop

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.

lees verder

Uitkomsten knelpunteninventarisatie Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase

Man in bed met slangetje in neus, vrouw ernaast

De richtlijnen Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase worden momenteel herzien. IKNL is daarbij als procesbegeleider betrokken. Om de richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk hebben we aan zorgprofessionals, patiënten en naasten gevraagd om knelpunten in de zorg rond deze onderwerpen door te geven. Onlangs werden de resultaten bekend van deze knelpuntenenquêtes. 

lees verder