Consultatie palliatieve zorg: ruim zesduizend hulpvragen in 2018

In 2018 werden 6.079 hulpvragen gesteld aan de 35 consultatieteams palliatieve zorg die door IKNL ondersteund worden. In bijna drie op vier consulten betreft het een consultvraag voor patiënten met de diagnose kanker (73%), gevolgd door patiënten met hart- en vaatlijden (6%), COPD (3%) of dementie (2%) of CVA (2%). Er wordt laat in het ziektetraject consult gevraagd, bijna de helft van de patiënten heeft een levensverwachting van minder dan vier weken.

Farmacologische vragen komen het meest aan de orde (70%), maar ook in een op drie consulten zoekt de consultvrager morele steun bij de consulent. Vragen rondom organisatie van zorg komen ook in een op de vijf consulten aan de orde. Pijn is het meest besproken symptoom (42%), gevolgd door verwardheid (19%), benauwdheid (18%), misselijkheid (12%), vermoeidheid (9%) en angst (9%).

Consultvragers zijn met name artsen. Huisartsen vragen het vaakst consult (68%) gevolgd door medisch specialisten (18%) en verpleegkundigen en verzorgenden (18%). Naast telefonische consultatie ondersteunen consulenten ook in PaTz groepen (743x) en MDO’s in de ziekenhuizen (1168x). Het jaarverslag Prado is hier te downloaden.

Uitgangspunten voor samenwerking

De uitgangspunten voor de samenwerking tussen generalistisch werkende en gespecialiseerde zorgverleners zijn opgenomen in het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (2017). De beschikbaarheid van specialistische kennis voor de generalistisch werkende zorgverlener blijft belangrijk. IKNL spant zich in om transmurale palliatieve zorg verder te ontwikkelen waarbij de kwaliteit goed is, de bekostiging passend en de specialist in palliatieve zorg (consulent) een vanzelfsprekende plek heeft.

Gerelateerd nieuws

Factoren en overwegingen bij de keuze om af te zien van behandeling bij bepaalde hematologische kankers

echtpaar in gesprek met arts

Een nieuwe landelijke studie werpt nieuw licht op de redenen waarom nieuw gediagnosticeerde patiënten met bepaalde vormen van hematologische kankers geen kankergerichte behandeling ontvangen. Dit onderzoek van Myrte Zijlstra et al., gepubliceerd in de European Journal of Haematology, analyseerde gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) van IKNL van bijna 27.000 patiënten met diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), symptomatische multipel myeloom (MM) en acute myeloïde leukemie (AML).

lees verder

Nieuwe handreiking financiering palliatieve zorg 2025

stethoscoop op geldbiljetten van 50 De nieuwe versie van de Handreiking financiering palliatieve zorg voor 2025 is uitgebracht. De handreiking geeft een overzicht van de mogelijkheden van financiering van palliatieve zorg in de meest gebruikelijke zorgsettingen: thuis, een ziekenhuis, hospice, een verpleeghuis en een palliatieve terminale unit.  lees verder