Consultatie palliatieve zorg: ruim zesduizend hulpvragen in 2018

In 2018 werden 6.079 hulpvragen gesteld aan de 35 consultatieteams palliatieve zorg die door IKNL ondersteund worden. In bijna drie op vier consulten betreft het een consultvraag voor patiënten met de diagnose kanker (73%), gevolgd door patiënten met hart- en vaatlijden (6%), COPD (3%) of dementie (2%) of CVA (2%). Er wordt laat in het ziektetraject consult gevraagd, bijna de helft van de patiënten heeft een levensverwachting van minder dan vier weken.

Farmacologische vragen komen het meest aan de orde (70%), maar ook in een op drie consulten zoekt de consultvrager morele steun bij de consulent. Vragen rondom organisatie van zorg komen ook in een op de vijf consulten aan de orde. Pijn is het meest besproken symptoom (42%), gevolgd door verwardheid (19%), benauwdheid (18%), misselijkheid (12%), vermoeidheid (9%) en angst (9%).

Consultvragers zijn met name artsen. Huisartsen vragen het vaakst consult (68%) gevolgd door medisch specialisten (18%) en verpleegkundigen en verzorgenden (18%). Naast telefonische consultatie ondersteunen consulenten ook in PaTz groepen (743x) en MDO’s in de ziekenhuizen (1168x). Het jaarverslag Prado is hier te downloaden.

Uitgangspunten voor samenwerking

De uitgangspunten voor de samenwerking tussen generalistisch werkende en gespecialiseerde zorgverleners zijn opgenomen in het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (2017). De beschikbaarheid van specialistische kennis voor de generalistisch werkende zorgverlener blijft belangrijk. IKNL spant zich in om transmurale palliatieve zorg verder te ontwikkelen waarbij de kwaliteit goed is, de bekostiging passend en de specialist in palliatieve zorg (consulent) een vanzelfsprekende plek heeft.

Gerelateerd nieuws

Samenwerking bij palliatieve zorg leidt tot minder IC- en ziekenhuisopnames

De zorg is beter bij transmurale samenwerking in de palliatieve fase Bij initiatieven waar ziekenhuizen, huisartsen en de thuiszorg intensief samenwerken krijgt een patiënt meer passende zorg in de laatste levensfase. Dertig dagen voor overlijden hebben patiënten minder te maken met IC- en ziekenhuisopnames, worden minder behandeld met chemotherapie en overlijden patiënten minder vaak in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van Chantal Pereira (IKNL) en collega’s, dat gepubliceerd is in het International Journal of Integrated Care. lees verder

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder