Aantal PaTz-groepen is gestegen naar 190

Het aantal PaTz-groepen groeit nog steeds gestaag; van honderd eind 2016 naar ruim 190 groepen vandaag de dag. Ook het aansluiten van groepen op de PaTz Portal loopt voorspoedig. De portal is ontwikkeld door het netwerk Rotterdam en wordt daar door 22 PaTz-groepen gebruikt. Na een pilot is de PaTz portal sinds 2017 landelijk opengesteld. Op dit moment zijn in totaal 110 groepen op de  PaTz Portal aangesloten. Alle startende groepen geven aan dat zij ook met de portal willen gaan werken.

PaTz-methodiek

De PaTz-methodiek draait om ‘tijdig, deskundig en samen’. De proactieve zorgplanning (‘tijdig’)  vraagt veel van een PaTz-groep. En dat terwijl voor de patiënten  juist de proactieve zorgplanning de meeste meerwaarde oplevert. Het vroegtijdig identificeren in het patiëntenbestand van mensen in de palliatieve fase, dit bespreekbaar maken en deze patiënten vervolgens opnemen in het register is momenteel een uitdaging. De regelmaat van tweemaandelijks bijeen komen is van belang om tijdig samen veranderingen bij patiënten te signaleren en daar proactief op in te spelen. Tevens bevordert dit het elkaar te leren kennen, samen te werken en samen te leren.

Er is geconstateerd dat in de praktijk het werken volgens de PaTz methodiek er soms bij inschiet. De PaTz bespreking wordt dan vooral met ad hoc casuïstiek vormgegeven. Juist het werken volgens de PaTz methodiek en het register met daarbij oog voor de ook minder urgente casuïstiek heeft zijn meerwaarde bewezen blijkt uit onderzoek.

Focus op kwaliteit en kwantiteit

De komende jaren richten wij ons vanuit Stichting PaTz op de vraag: hoe kunnen we het aantal PaTz-groepen laten groeien én de kwaliteit van de besprekingen behouden en versterken? In het kader van een lopend Palliantie project worden een aantal PaTz-groepen bezocht door PaTz-ambassadeurs en krijgen zij feedback op hun proces. De eerste bezoeken gaven de indruk dat het gebruik van de PaTz Portal inderdaad stimuleert tot een meer gestructureerde bespreking volgens de PaTz-methodiek.

Ook is er een nieuw initiatief uitgewerkt: ‘PaTz op de plaats; werken aan kwaliteit o.a. door inspiratiebijeenkomsten’. Dat zijn bijeenkomsten voor voorzitters, consulenten en verpleegkundigen van de PaTz-groepen in regio’s  waar relatief veel PaTz-groepen zijn.

PaTz-monitor

We koppelen in dit initiatief resultaten van de PaTz-monitor terug, delen goede voorbeelden en nieuwe ontwikkelingen, laten groepen leren van elkaar en stimuleren hen om vol te houden. Als groepen vanuit de inhoud geïnspireerd blijven, groeit de behoefte om zelf een kwaliteitscyclus te starten. Door jaarlijks de doelen te herijken, blijft een groep van betekenis en blijven de leden gemotiveerd om duurzaam te werken aan nog betere zorg voor ongeneeslijk zieken.

PaTz staat voor Palliatieve Thuiszorg. In de PaTz-bijeenkomsten werken huisartsen, wijkverpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen palliatieve zorg samen. Samenwerken in PaTz-groepen is een effectieve methode om de palliatieve zorg in de eerste lijn te bevorderen.

Meer informatie

Voor meer informatie over PaTz neem contact op met Rob Krol, adviseur palliatieve zorg.  

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder