Zelfevaluatie palliatieve zorg beschikbaar

In samenwerking met enkele netwerken palliatieve zorg hebben IKNL en Stichting Fibula (samenwerkend in de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland) de zelfevaluatie palliatieve zorg ontwikkeld. Deze zelfevaluatie helpt zorgorganisaties om het aanbod en de organisatie van de palliatieve zorg inzichtelijk te maken en gericht te kunnen werken aan verbetering. Het instrument is gebaseerd op het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland en is zowel op papier als digitaal beschikbaar.

Zorgorganisaties streven naar de beste kwaliteit van palliatieve zorg voor patiënten en hun naasten. Om deze inzichtelijk te maken en te verbeteren, kunnen organisaties deelnemen aan kwaliteitsprojecten, audits, externe accreditatieprogramma’s en gebruikmaken van meetinstrumenten (Rapport Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg, IKNL, 2015). Voortdurende evaluatie en verbetering van zorg zijn principes van kwaliteitsmanagement.

Doel

Het doel van de zelfevaluatie is inzichtelijk te maken waar de organisatie als geheel, als afdeling of samenwerkingsverband staat ten opzichte van de waarden, wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten. Op basis van een objectieve blik kunnen conclusies worden getrokken en aanbevelingen worden gegeven voor gestructureerde verbetering van de palliatieve zorg. De zelfevaluatie nodigt uit om inzicht te krijgen in het niveau van de zorg, het beleid en in het kwaliteitsverbeterings- en borgingsproces (PDCA-cyclus). Het is geen kwaliteitskeurmerk of accreditatieprogramma.

Voor wie

De zelfevaluatie is bedoeld voor zorgorganisaties die samenwerken binnen een Netwerk Palliatieve Zorg en die hun zorg willen verbeteren door kritisch te kijken naar de kwaliteit en organisatie van hun palliatieve zorg.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw netwerkcoördinator, de IKNL regio-adviseur, of Angelique de Wit, Marieke Giesen en Mirjam Jansen (de werkgroep Zelfevaluatie) via zelfevaluatiepz@iknl.nl.

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder