Zelfevaluatie palliatieve zorg beschikbaar
In samenwerking met enkele netwerken palliatieve zorg hebben IKNL en Stichting Fibula (samenwerkend in de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland) de zelfevaluatie palliatieve zorg ontwikkeld. Deze zelfevaluatie helpt zorgorganisaties om het aanbod en de organisatie van de palliatieve zorg inzichtelijk te maken en gericht te kunnen werken aan verbetering. Het instrument is gebaseerd op het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland en is zowel op papier als digitaal beschikbaar.
Zorgorganisaties streven naar de beste kwaliteit van palliatieve zorg voor patiënten en hun naasten. Om deze inzichtelijk te maken en te verbeteren, kunnen organisaties deelnemen aan kwaliteitsprojecten, audits, externe accreditatieprogramma’s en gebruikmaken van meetinstrumenten (Rapport Kwaliteitstoetsing in de palliatieve zorg, IKNL, 2015). Voortdurende evaluatie en verbetering van zorg zijn principes van kwaliteitsmanagement.
Doel
Het doel van de zelfevaluatie is inzichtelijk te maken waar de organisatie als geheel, als afdeling of samenwerkingsverband staat ten opzichte van de waarden, wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten. Op basis van een objectieve blik kunnen conclusies worden getrokken en aanbevelingen worden gegeven voor gestructureerde verbetering van de palliatieve zorg. De zelfevaluatie nodigt uit om inzicht te krijgen in het niveau van de zorg, het beleid en in het kwaliteitsverbeterings- en borgingsproces (PDCA-cyclus). Het is geen kwaliteitskeurmerk of accreditatieprogramma.
Voor wie
De zelfevaluatie is bedoeld voor zorgorganisaties die samenwerken binnen een Netwerk Palliatieve Zorg en die hun zorg willen verbeteren door kritisch te kijken naar de kwaliteit en organisatie van hun palliatieve zorg.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw netwerkcoördinator, de IKNL regio-adviseur, of Angelique de Wit, Marieke Giesen en Mirjam Jansen (de werkgroep Zelfevaluatie) via zelfevaluatiepz@iknl.nl.
Mogelijkheden van tekstmining voor zorgonderzoek onderzocht met PRADO

PRADO, de landelijke database waarin consulten over palliatieve zorg wordt vastgelegd , bevat een schat aan informatie over de palliatieve zorg in Nederland. Deze database bevat niet alleen gestructureerde data, maar ook ongestructureerde data, in de vorm van vrije tekstvelden. Eerder was het lastig vrije tekstvelden in grote getalen te analyseren, maar met de komst van natural language processing-technieken, zoals tekstmining, wordt dit steeds makkelijker. Maarten Grootendorst, data scientist, en onderzoeker dr. Linda Brom (beiden IKNL) vertellen hun exploratieve onderzoek met PRADO-data en welke mogelijkheden tekstmining te bieden heeft.
lees verderUitkomsten knelpunteninventarisatie ‘Oncologische ulcera in de palliatieve fase’

Een aantal richtlijnen palliatieve zorg wordt herzien om ze te laten voldoen aan de huidige kwaliteitseisen. IKNL is daarbij als procesbegeleider betrokken. Ook de richtlijn ‘Oncologische ulcera in de palliatieve fase’ wordt momenteel herzien. Om de richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk wordt zorgverleners gevraagd welke knelpunten zij in de praktijk ervaren rondom het betreffende thema. Onlangs werden de resultaten bekend van de knelpuntenenquête over de zorg voor mensen met oncologische ulcera in de palliatieve fase.
lees verder