Update PalliArts: het palliatief formularium is toegevoegd
PalliArts, de app die zorgverleners overzichtelijke en actuele regionale en landelijke informatie over palliatieve zorg biedt, is uitgebreid met het palliatief formularium. Dit formularium is een praktische leidraad voor een snelle oriëntatie op de medicamenteuze therapie. Het gaat in op behandeling van veelvoorkomende klachten in de palliatieve fase.
In 2017 heeft ZonMw een Palliantie-aanvraag van prof. dr. Marieke van den Beuken gehonoreerd om het palliatief formularium aan PalliArts te mogen toevoegen. Dit formularium, dat inmiddels toe was aan de zesde druk, is gericht op de dagelijkse praktijk van de palliatieve zorg en is vooral bedoeld voor huisartsen, verpleegkundig specialisten, specialisten ouderengeneeskunde, apothekers en specialisten met interesse in de palliatieve zorg.
Hiervoor moesten in de app een aantal ingrijpende aanpassingen gedaan worden. Zo konden er ook nieuwe handige tools worden toegevoegd voor de compatibiliteit van medicatie in de pomp en voor het omrekenen van opioïden.
Inhoud van het formularium
Geneesmiddelen vormen een onmisbaar onderdeel van het therapeutisch arsenaal. Het formularium in de app gaat in op de medicamenteuze therapie en is bedoeld als praktische leidraad voor een snelle oriëntatie op, en behandeling van veelvoorkomende klachten in de palliatieve fase. Van alle medicatie is opgenomen in welke doseringen en toedieningsvormen deze verkrijgbaar is en welke interacties en bijwerkingen te verwachten zijn. Ook bijzonderheden zoals het mogen openen van een capsule of dat een voorzichtige opstart of afbouw gewenst is, zijn toegevoegd. Gedurende de revisies van de richtlijnen palliatieve zorg wordt de inhoud van het formularium en de richtlijnen, waarin nu een minimale variatie is, verder op elkaar afgestemd.
PalliArts
PalliArts is met meer dan 50.000 downloads op mobiele telefoon of tablet een veelgebruikte bron bij de palliatieve zorgverlening. Landelijke informatie over richtlijnen en consultatie wordt door de netwerken palliatieve zorg aangevuld met regionale informatie. De app ondersteunt de (huis)arts en andere zorgverleners bij het verlenen van goede palliatieve zorg, afgestemd op de wensen van de patiënt en diens naasten.
Downloaden en meer informatie
Download de vernieuwde (kosteloze) app PalliArts in de App Store of Google Playstore of voer een update van de app uit. Uw eventuele feedback over PalliArts ontvangt Brigitt Borggreve graag via palliaweb@pznl.nl
Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.
lees verderUitkomsten knelpunteninventarisatie Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase

De richtlijnen Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase worden momenteel herzien. IKNL is daarbij als procesbegeleider betrokken. Om de richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk hebben we aan zorgprofessionals, patiënten en naasten gevraagd om knelpunten in de zorg rond deze onderwerpen door te geven. Onlangs werden de resultaten bekend van deze knelpuntenenquêtes.
lees verder