Update PalliArts: het palliatief formularium is toegevoegd

PalliArts, de app die zorgverleners overzichtelijke en actuele regionale en landelijke informatie over palliatieve zorg biedt, is uitgebreid met het palliatief formularium. Dit formularium is een praktische leidraad voor een snelle oriëntatie op de medicamenteuze therapie. Het gaat in op behandeling van veelvoorkomende klachten in de palliatieve fase.

In 2017 heeft ZonMw een Palliantie-aanvraag van prof. dr. Marieke van den Beuken gehonoreerd om het palliatief formularium aan PalliArts te mogen toevoegen. Dit formularium, dat inmiddels toe was aan de zesde druk, is gericht op de dagelijkse praktijk van de palliatieve zorg en is vooral bedoeld voor huisartsen, verpleegkundig specialisten, specialisten ouderengeneeskunde, apothekers en specialisten met interesse in de palliatieve zorg.

Hiervoor moesten in de app een aantal ingrijpende aanpassingen gedaan worden. Zo konden er ook nieuwe handige tools worden toegevoegd voor de compatibiliteit van medicatie in de pomp en voor het omrekenen van opioïden.

Inhoud van het formularium

Geneesmiddelen vormen een onmisbaar onderdeel van het therapeutisch arsenaal. Het formularium in de app gaat in op de medicamenteuze therapie en is bedoeld als praktische leidraad voor een snelle oriëntatie op, en behandeling van veelvoorkomende klachten in de palliatieve fase. Van alle medicatie is opgenomen in welke doseringen en toedieningsvormen deze verkrijgbaar is en welke interacties en bijwerkingen te verwachten zijn. Ook bijzonderheden zoals het mogen openen van een capsule of dat een voorzichtige opstart of afbouw gewenst is, zijn toegevoegd. Gedurende de revisies van de richtlijnen palliatieve zorg wordt de inhoud van het formularium en de richtlijnen, waarin nu een minimale variatie is, verder op elkaar afgestemd.

PalliArts

PalliArts is met meer dan 50.000 downloads op mobiele telefoon of tablet een veelgebruikte bron bij de palliatieve zorgverlening. Landelijke informatie over richtlijnen en consultatie wordt door de netwerken palliatieve zorg aangevuld met regionale informatie. De app ondersteunt de (huis)arts en andere zorgverleners bij het verlenen van goede palliatieve zorg, afgestemd op de wensen van de patiënt en diens naasten.

Downloaden en meer informatie

Download de vernieuwde (kosteloze) app PalliArts in de App Store of Google Playstore of voer een update van de app uit. Uw eventuele feedback over PalliArts ontvangt Brigitt Borggreve graag via palliaweb@pznl.nl 

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder