Terugblik NKR-symposium: The future of cancer management

Op maandag 26 november 2018 kwamen ruim 440 mensen naar de jaarbeurs in Utrecht voor het jaarlijkse NKR-symposium. Deze editie bestond uit een middagprogramma met als thema ‘De Nederlandse Kankerregistratie vandaag en morgen’ en een avondprogramma getiteld: The future of cancer management: from big data to small data.

Kenmerkend voor deze editie van het NKR-symposium was dat mensen van buiten Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) waren uitgenodigd om te spreken over de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Wat betekent de NKR voor hen en hun onderzoek? Welke rol zien zij voor de NKR weggelegd, nu en in de toekomst? Hoe kan de NKR blijven bijdragen aan de verbetering van de oncologische zorg, voor iedere patiënt in Nederland?

NKR en onderzoek

Na een openingswoord van Valery Lemmens, hoofd van de afdeling research & development bij IKNL, kwamen negen onderzoekers aan het woord om te vertellen wat de NKR voor hen en hun onderzoek betekent (heeft). Zo vertelde Gabe Sonke (internist-oncoloog Antoni van Leeuwenhoek) over SONIA: een studie om antwoord te krijgen op de vraag wanneer CDK4/6-remmers het beste kunnen worden toegevoegd aan hormonale therapie bij borstkanker. Naast de NKR biedt het trialbureau van IKNL ondersteuning aan deze studie. George van Andel (uroloog OLVG) vertelde over het doel van ProZIB, een landelijke kwaliteitsregistratie voor prostaatkanker en hoe de NKR daarin bijdraagt om de zorg voor prostaatkankerpatiënten te verbeteren. Vanuit Prozib en de NKR weten urologen nu precies wat relevante kwaliteitsindicatoren zijn voor prostaatkanker in Nederland. 

Doorgaan!

De sprekers riepen ieder op een eigen manier IKNL op vooral door te gaan met het eenvoudig beschikbaar stellen van informatie uit de NKR. Opvallend was dat zij zich vooral goed ondersteund voelen door onderzoekers en analisten van IKNL. Zij weten immers als geen ander hoe deze data om te zetten in relevante inzichten voor medisch specialisten. 

Breed scala

Wat ook opviel was hoe goed specialisten en onderzoekers de NKR weten te vinden en te gebruiken. De NKR ondersteunt en levert input voor een breed scala aan onderzoeksvragen en discussies: van een chroom-6-discussie voor het ministerie van Defensie vanuit het RIVM tot aan de vraag of een richtlijn wel goed nageleefd wordt wat betreft de inzet van een nieuw duur geneesmiddel voor patiënten met ovariumcarcinoom.

Patiënten en de NKR

Het avondprogramma ging van start met Jan Vesseur, adviseur op het gebied van kwaliteit en veiligheid in de zorg, tevens voorzitter van de Patiëntenadviesraad van IKNL. Vanuit het perspectief van de patiënt en ingeleid met een persoonlijk verhaal, betoogt hij: geef patiënten maximaal inzicht in hun gegevens in de NKR. Daarna was het de beurt aan Arja Broenland, directeur van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Zij gaf een kort historisch overzicht van het ontstaan van de NFK en wat deze koepelorganisatie doet om patiënten te ondersteunen. Wat haar betreft kan de NKR hier een ook een grote rol in gaan vervullen, samen met Profiel en Oncoguide.

Vertrouwen en registratie

Als derde spreker betrad Sander Klous het podium, hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society bij de Universiteit van Amsterdam. Hij liet ons zien hoe data ecosystems werken, hoe vertrouwen werkt en welke verschillende modellen er zijn. Hoe kom je van een kruispuntmodel naar een rotondemodel?
Ignace de Hingh, oncologisch chirurg in het Catharina Ziekenhuis en ook werkzaam als medisch adviseur bij IKNL, gaf een persoonlijke blik op hoe hij zich als arts verhoudt tot data en registreren: ‘Data zijn geweldig, ik hou van data, maar het tijdrovende registreren staat vaak tussen de arts en de patiënt in omdat er nauwelijks tijd is voor een goed gesprek.’ Volgens De Hingh kan een NKR 2.0 helpen om deze barrière op te heffen. De NKR kan artsen ondersteunen door de toch al vastgelegde data meervoudig in te zetten waardoor IKNL aanvullende registratielast voor de dokter kan voorkomen en zij toch over de gevraagde betrouwbare informatie kan beschikken. 

Traditionele geneeskunde en K.I.

Sander Timmer, Industry Solutions Manager EMEA bij Microsoft, mocht als laatste zijn visie geven op big data vanuit het perspectief van de ontwikkelingen in de industrie. Hij vertelde hoe de toepassingen van kunstmatige intelligentie de gezondheidszorg wereldwijd zal veranderen. Hij liet voorbeelden zien uit Scandinavië om te illustreren hoe je de traditionele geneeskunde kunt combineren met kunstmatige intelligentie. Doordat de specialist simpele doch tijdrovende handelingen aan een computer kan overlaten, kan deze zijn kostbare tijd meer besteden aan persoonlijke aandacht voor de patiënt. 

Sfeerimpressie symposium en IKNL Vandaag

  • Met een korte paneldiscussie werd de avond afgesloten. Was u er niet bij? Hier kunt u een sfeerimpressie terugzien.
  • Meer weten over kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg, de SONIA-trial of de mening van Jan Vesseur over de NKR? Dit en meer lees je in IKNL Vandaag.
Gerelateerd nieuws

Meer inzicht in darmkankerzorg met NKR online voor ziekenhuizen

Vanaf begin 2017 kunnen medisch specialisten, managers en beleidsmedewerkers van ziekenhuizen in de beveiligde omgeving NKR Online geaggregeerde gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie van hun zorginstelling vergelijken met andere ziekenhuizen en regio’s. Voor darmkanker zijn veel gegevens inzichtelijk, zoals het aantal diagnoses en resecties van darmkanker per jaar per ziekenhuis, maar ook vergelijkende informatie over de behandeling van patiënten met darmkanker per stadium.

lees verder

Kanker in Europa: 3,9 miljoen incidenties en 1,9 miljoen sterfgevallen in 2018

In 2018 zijn er in Europa naar schatting 3,9 miljoen nieuwe gevallen van kanker (inclusief melanomen, maar exclusief andere soorten huidkanker) en overlijden er 1,9 miljoen mensen aan de gevolgen van kanker. Dat blijkt uit cijfers van het European Cancer Information System (ECIS), een informatiesysteem van de Europese Unie waaraan alle kankerregistraties in Europa meewerken. De meest voorkomende vormen zijn borstkanker (523.000), darmkanker (500.000), longkanker (470.000) en prostaatkanker (450.000). Bij elkaar opgeteld vertegenwoordigen deze vier kankersoorten de helft van de totale kankerincidentie in Europa. Longkanker is met 388.000 sterfgevallen in 2018 veruit de belangrijkste doodsoorzaak door kanker.

lees verder