European Cancer Information System

European Cancer Information System geüpdatet voor beter inzicht in Europese kankertrends

Vernieuwde website maakt data toegankelijker

Het European Cancer Information System (ECIS) is vernieuwd en bevat nu de meest actuele cijfers over kanker in Europa. Deze update is mogelijk gemaakt door gegevens van meer dan 125 kankerregistraties in 32 landen – waaronder IKNL. De coƶrdinatie ligt bij het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie.

ECIS laat zien hoe vaak verschillende soorten kanker voorkomen en hoeveel mensen eraan overlijden, verdeeld per land en over de tijd. Zo zijn er bijvoorbeeld duidelijke verschillen te zien in longkanker tussen mannen en vrouwen. Ook blijkt dat maagkanker steeds minder voorkomt.

De vernieuwde website van ECIS is nu gebruiksvriendelijker en maakt het makkelijker om data te bekijken en te gebruiken.

Het belang van actuele en gestandaardiseerde data

Met deze cijfers kunnen onderzoekers, beleidsmakers en zorgprofessionals beter onderbouwde keuzes maken. Het helpt hen bij het maken van beleid, het opzetten van onderzoek en het vergroten van bewustwording. De laatste grote update van ECIS was in 2018. Dankzij de samenwerking met registraties zoals die van IKNL, is de informatie nu actueler en completer.

Bijdrage van IKNL en rol binnen ENCR

IKNL leverde via het European Network of Cancer Registries (ENCR) een belangrijke bijdrage aan deze update met data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Dr. Otto Visser, jarenlang actief binnen ENCR namens IKNL, speelde een grote rol in de standaardisering van kankerdata in Europa. Hij werd in 2024 opgevolgd als co-voorzitter van het ENCR door dr. Gijs Geleijnse, bestuurlijk adviseur bij IKNL.

Waarom investeren in kankerdata nu urgenter is dan ooit

Veel kankerregistraties in Europa staan onder druk door bezuinigingen en personeelstekorten. Tegelijkertijd neemt het belang van betrouwbare kankerdata alleen maar toe. Door de vergrijzing en het toenemend aantal mensen met kanker groeit de behoefte aan inzicht in trends, doelmatigheid en regionale verschillen. Kankerregistraties zijn essentieel om de juiste zorg op de juiste plek te organiseren, beleid te onderbouwen en de impact van preventie en behandeling te monitoren.

Daarom start de Europese Commissie in september 2025 met een nieuwe gezamenlijke actie (Joint Action): Cancer Watch. Deze start in september 2025 en richt zich op het versterken van de kwaliteit, dekking en actualiteit van kankerdata in Europa. IKNL is voor Nederland partner in Cancer Watch.

Gerelateerd nieuws

Meer inzicht in darmkankerzorg met NKR online voor ziekenhuizen

Vanaf begin 2017 kunnen medisch specialisten, managers en beleidsmedewerkers van ziekenhuizen in de beveiligde omgeving NKR Online geaggregeerde gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie van hun zorginstelling vergelijken met andere ziekenhuizen en regio’s. Voor darmkanker zijn veel gegevens inzichtelijk, zoals het aantal diagnoses en resecties van darmkanker per jaar per ziekenhuis, maar ook vergelijkende informatie over de behandeling van patiĆ«nten met darmkanker per stadium.

lees verder

Kanker in Europa: 3,9 miljoen incidenties en 1,9 miljoen sterfgevallen in 2018

In 2018 zijn er in Europa naar schatting 3,9 miljoen nieuwe gevallen van kanker (inclusief melanomen, maar exclusief andere soorten huidkanker) en overlijden er 1,9 miljoen mensen aan de gevolgen van kanker. Dat blijkt uit cijfers van het European Cancer Information System (ECIS), een informatiesysteem van de Europese Unie waaraan alle kankerregistraties in Europa meewerken. De meest voorkomende vormen zijn borstkanker (523.000), darmkanker (500.000), longkanker (470.000) en prostaatkanker (450.000). Bij elkaar opgeteld vertegenwoordigen deze vier kankersoorten de helft van de totale kankerincidentie in Europa. Longkanker is met 388.000 sterfgevallen in 2018 veruit de belangrijkste doodsoorzaak door kanker.

lees verder