Stichting PalZon: krachten bundelen voor wetenschappelijk onderzoek

In juni 2018 is er een nieuwe stichting opgericht: Onderzoek Palliatieve Zorg Nederland (PalZon). Dit is een initiatief van de acht Expertisecentra Palliatieve Zorg en Integraal Kankercentrum Nederland en heeft als doel ‘het dienen van het algemeen belang door het stimuleren en uitvoeren van kwalitatief goed wetenschappelijk onderzoek op het gebied van palliatieve zorg.’ De aanleiding van de oprichting van de stichting is de behoefte aan meer samenhang, zichtbaarheid en slagkracht van de vele partijen die onderzoek verrichten op het gebied van palliatieve zorg. 

Hiervoor is het nodig om een landelijke onderzoeksagenda op te stellen in afstemming met alle relevante partijen en organisaties. Daarnaast is de stichting een aanspreekpunt voor landelijke partijen als het gaat om onderzoek, evaluaties en monitoring op het gebied van palliatieve zorg. Het is daarbij van belang onderzoeksactiviteiten te bundelen, samenwerking te stimuleren en expertise te delen. Dit versterkt niet alleen de inhoudelijke samenhang, maar leidt ook tot efficiënt werken, door onder andere meer multicenterstudies en het delen van data.

Tijdens de startbijeenkomst op 12 juni 2018 is een eerste stap gemaakt voor het opzetten van een landelijke onderzoeksagenda aan de hand van vier thema’s: organisatie van zorg, kwaliteit van leven/symptoommanagement, vroegtijdige zorgplanning, implementatie(-onderzoek). Binnenkort wordt het dagelijks bestuur aangesteld en wordt er verder gewerkt aan een plan voor een landelijke onderzoeksagenda. 

Meer informatie 
Voor meer vragen kunt u terecht bij Prof. dr. Bregje Onwuteaka-Philipsen.

Gerelateerd nieuws

Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Evaluatie van het kwaliteitskader palliatieve zorg

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.

lees verder

Deze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

campagne PZNL

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.

lees verder