Stichting PalZon: krachten bundelen voor wetenschappelijk onderzoek

In juni 2018 is er een nieuwe stichting opgericht: Onderzoek Palliatieve Zorg Nederland (PalZon). Dit is een initiatief van de acht Expertisecentra Palliatieve Zorg en Integraal Kankercentrum Nederland en heeft als doel ‘het dienen van het algemeen belang door het stimuleren en uitvoeren van kwalitatief goed wetenschappelijk onderzoek op het gebied van palliatieve zorg.’ De aanleiding van de oprichting van de stichting is de behoefte aan meer samenhang, zichtbaarheid en slagkracht van de vele partijen die onderzoek verrichten op het gebied van palliatieve zorg. 

Hiervoor is het nodig om een landelijke onderzoeksagenda op te stellen in afstemming met alle relevante partijen en organisaties. Daarnaast is de stichting een aanspreekpunt voor landelijke partijen als het gaat om onderzoek, evaluaties en monitoring op het gebied van palliatieve zorg. Het is daarbij van belang onderzoeksactiviteiten te bundelen, samenwerking te stimuleren en expertise te delen. Dit versterkt niet alleen de inhoudelijke samenhang, maar leidt ook tot efficiënt werken, door onder andere meer multicenterstudies en het delen van data.

Tijdens de startbijeenkomst op 12 juni 2018 is een eerste stap gemaakt voor het opzetten van een landelijke onderzoeksagenda aan de hand van vier thema’s: organisatie van zorg, kwaliteit van leven/symptoommanagement, vroegtijdige zorgplanning, implementatie(-onderzoek). Binnenkort wordt het dagelijks bestuur aangesteld en wordt er verder gewerkt aan een plan voor een landelijke onderzoeksagenda. 

Meer informatie 
Voor meer vragen kunt u terecht bij Prof. dr. Bregje Onwuteaka-Philipsen.

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder