Richtlijnen CIN en Cervixcytologie binnenkort beschikbaar in Oncoguide

Twee gynaecologische richtlijnen zijn recent herzien en komen binnenkort als beslisbomen beschikbaar in de digitale beslisondersteuning Oncoguide. Het gaat om de richtlijnen Cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN) een voorstadium van baarmoederhalskanker en Cervixcytologie, de richtlijn voor onderzoek naar afwijkingen aan de baarmoederhals en enkele gerelateerde afwijkingen. De richtlijnen CIN en Cervixcytologie zijn in 2015 respectievelijk 2016 gereviseerd en in 2017 omgezet naar beslisbomen door IKNL en de Werkgroep Cervix Uteri (WCU) van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).  

Een beslisboom bevat alle informatie die op dat moment voor een patiënt van belang is. De beslisboom laat alle keuzemomenten zien en maakt transparant hoe het advies uiteindelijk tot stand komt. Knooppunten in de beslisbomen representeren patiënt- of ziektekenmerken. De takken representeren de mogelijke uitkomsten daarvan en de bladeren de aanbevelingen voor zorg.  


Startscherm Oncoguide Richtlijn Cervixcytologie en Richtlijn CIN

Digitale beslisondersteuning
De beslisbomen worden op dit moment door de WCU nog becommentarieerd en zullen zodra ze definitief zijn, worden opgenomen in Oncoguide. Oncoguide is digitale beslisondersteuning op basis van deze beslisbomen. Oncoguide is beschikbaar via een website en een app. Door patiënt- en tumorkenmerken in te voeren op deze beveiligde omgeving leidt de beslisboom de specialist naar de best passende behandelmogelijkheden.

Per afslag kunnen er overwegingen zijn om onderbouwd af te wijken van de richtlijn, bijvoorbeeld op basis van de context en/of voorkeuren van de patiënt. Wanneer van de aanbevelingen wordt afgeweken, biedt Oncoguide ook de mogelijkheden om dit beargumenteerd te documenteren. Deze feedback kan in een vervolgstadium gebruikt worden om de richtlijnen verder te verbeteren.

Beslisbomen geven veel factoren, die relevant zijn voor complexe afwegingen, overzichtelijk weer. Op deze manier kan de richtlijn de specialist optimaal ondersteunen bij de besluitvorming, in het MDO en samen met de patiënt. Het doel is de best passende behandeling voor elke patiënt.


Beslisboom Oncoguide Richtijn cervixcytologie.

Gerelateerd nieuws

Bevolkingsonderzoeken 2021: meer uitnodigingen na COVID-19 pandemie

Vergeleken met het eerste coronajaar 2020 kregen in 2021 ruim 1,3 miljoen meer mensen een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek naar darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitors van het RIVM, die IKNL in opdracht heeft vervaardigd.

lees verder

Overleving baarmoederhalskanker afgelopen decennia toegenomen, ook ruimte voor optimaliseren zorg

Betere behandeling van cervixcarcinoom door inzichten uit data

Met circa 800 diagnoses per jaar komt baarmoederhalskanker relatief weinig voor. De overleving is de afgelopen decennia toegenomen, behalve bij vrouwen die 75 jaar of ouder waren op het moment van diagnose. Dat concludeert Hans Wenzel, die op 3 juni promoveert. Zijn proefschrift bestaat uit diverse onderzoeken rond het optimaliseren van de kwaliteit van zorg op basis van (inter)nationale data.

lees verder