Richtlijnen CIN en Cervixcytologie binnenkort beschikbaar in Oncoguide

Twee gynaecologische richtlijnen zijn recent herzien en komen binnenkort als beslisbomen beschikbaar in de digitale beslisondersteuning Oncoguide. Het gaat om de richtlijnen Cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN) een voorstadium van baarmoederhalskanker en Cervixcytologie, de richtlijn voor onderzoek naar afwijkingen aan de baarmoederhals en enkele gerelateerde afwijkingen. De richtlijnen CIN en Cervixcytologie zijn in 2015 respectievelijk 2016 gereviseerd en in 2017 omgezet naar beslisbomen door IKNL en de Werkgroep Cervix Uteri (WCU) van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).  

Een beslisboom bevat alle informatie die op dat moment voor een patiënt van belang is. De beslisboom laat alle keuzemomenten zien en maakt transparant hoe het advies uiteindelijk tot stand komt. Knooppunten in de beslisbomen representeren patiënt- of ziektekenmerken. De takken representeren de mogelijke uitkomsten daarvan en de bladeren de aanbevelingen voor zorg.  


Startscherm Oncoguide Richtlijn Cervixcytologie en Richtlijn CIN

Digitale beslisondersteuning
De beslisbomen worden op dit moment door de WCU nog becommentarieerd en zullen zodra ze definitief zijn, worden opgenomen in Oncoguide. Oncoguide is digitale beslisondersteuning op basis van deze beslisbomen. Oncoguide is beschikbaar via een website en een app. Door patiënt- en tumorkenmerken in te voeren op deze beveiligde omgeving leidt de beslisboom de specialist naar de best passende behandelmogelijkheden.

Per afslag kunnen er overwegingen zijn om onderbouwd af te wijken van de richtlijn, bijvoorbeeld op basis van de context en/of voorkeuren van de patiënt. Wanneer van de aanbevelingen wordt afgeweken, biedt Oncoguide ook de mogelijkheden om dit beargumenteerd te documenteren. Deze feedback kan in een vervolgstadium gebruikt worden om de richtlijnen verder te verbeteren.

Beslisbomen geven veel factoren, die relevant zijn voor complexe afwegingen, overzichtelijk weer. Op deze manier kan de richtlijn de specialist optimaal ondersteunen bij de besluitvorming, in het MDO en samen met de patiënt. Het doel is de best passende behandeling voor elke patiënt.


Beslisboom Oncoguide Richtijn cervixcytologie.

Gerelateerd nieuws

Jonge vrouwen krijgen 1,5 keer vaker kanker dan jonge mannen

Jonge vrouw met hoofddoek Onder jongvolwassenen van 18 t/m 39 jaar komt kanker 1,5 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In de algehele populatie krijgen juist meer mannen dan vrouwen de diagnose kanker. Dat blijkt uit cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie, die wordt beheerd door IKNL. Vrouwen worden in hun jongvolwassen jaren vooral getroffen door borst- en baarmoederhalskanker en melanoom van de huid. Afgelopen 35 jaar nam het aantal borstkankerdiagnoses bij jonge vrouwen toe van bijna 600 diagnoses in 1989 naar 878 in 2024. Bij jonge mannen steeg het aantal diagnoses van zaadbalkanker explosief: van 241 diagnoses in 1989 naar 574 in 2024.    lees verder

Nederlandse studie bevestigt: jonge vrouwen met baarmoederhalskanker zijn vaak niet gevaccineerd

Jonge vrouw met hoofddoek drinkt glas water Jonge vrouwen met baarmoederhalskanker blijken vaak niet gevaccineerd met het HPV-vaccin. Dat komt naar voren uit de eerste Nederlandse studie naar HPV-vaccinatie bij vrouwen onder de 30 jaar met baarmoederhalskanker. Slechts 15% van de onderzochte groep met baarmoederhalskanker was gevaccineerd, terwijl dat percentage in de algemene groep vrouwen van die leeftijd tenminste 55% was*. We weten inmiddels dat de vaccinatie bescherming biedt tegen deze kanker. De resultaten van het onderzoek, gebaseerd op data uit de Nederlandse Kankerregistratie van IKNL, worden vandaag, op Internationale HPV Awareness Day, gepresenteerd. De studie is uitgevoerd op initiatief van gynaecologen van het Amsterdam UMC, die zich er zorgen over maken dat veel mensen zich niet laten vaccineren met het HPV-vaccin.  lees verder