Richtlijn in commentaarfase: Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase
Begin juli is het concept van de evidence based richtlijn ‘Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase’ de commentaarfase in gegaan. De richtlijn is hier in te zien en commentaar kan tot 15 september geleverd worden via de deelnemende wetenschappelijke, beroeps-, of patiëntenverenigingen, die de richtlijn krijgen toegezonden.
Vermoeidheid is één van de meest voorkomende symptomen bij patiënten met kanker. Gemiddeld heeft 74 procent van de patiënten last van vermoeidheid. In de laatste twee weken voor het overlijden is dit 86 procent. Vermoeidheid is ook het symptoom met de grootste invloed op de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren van patiënten en hun naasten. Desondanks wordt vermoeidheid niet altijd herkend en besproken.
Ondersteuning van patiënt en naasten
Deze multidisciplinaire richtlijn is bestemd voor alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. De richtlijn focust op het ondersteunen van de patiënt en diens naasten bij het verminderen van vermoeidheid en het leren omgaan met vermoeidheid.
Selectie van onderwerpen
De werkgroep heeft een aantal onderwerpen geselecteerd en evidence based uitgewerkt. De selectie van deze onderwerpen is gebaseerd op knelpuntenenquêtes gehouden onder professionals en patiënten, en op overwegingen van de werkgroep. Het gaat om psycho-educatie, niet-medicamenteuze behandeling (psychosociale interventies, beweging en lichamelijke activiteit) en medicamenteuze behandeling (corticosteroïden, psychostimulantia en antidepressiva).
Werkwijze
Het platform PAZORI (Palliatieve Zorg Richtlijnen) heeft het initiatief genomen om de richtlijn te ontwikkelen. IKNL begeleidt de richtlijnwerkgroep in het ontwikkelproces. In de richtlijnwerkgroep zijn gemandateerde leden van de wetenschappelijke verenigingen en beroeps- en patiëntenorganisaties vertegenwoordigd: NIV, KNGF/NVFL, NHG, NVPO, Palliactief, VRA en V&VN. ProstaatkankerStichting en Borstkanker Vereniging Nederland vertegenwoordigen het patiëntenperspectief in de werkgroep.
Meer informatie
Voor meer informatie over de richtlijn kunt u contact opnemen met Naomi Reitsma, adviseur richtlijnen palliatieve zorg IKNL en procesbegeleider van deze richtlijn.
Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.
lees verderDeze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verder