Richtlijn in commentaarfase: Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase

Begin juli is het concept van de evidence based richtlijn ‘Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase’ de commentaarfase in gegaan. De richtlijn is hier in te zien en commentaar kan tot 15 september geleverd worden via de deelnemende wetenschappelijke, beroeps-, of patiëntenverenigingen, die de richtlijn krijgen toegezonden.

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende symptomen bij patiënten met kanker. Gemiddeld heeft 74 procent van de patiënten last van vermoeidheid. In de laatste twee weken voor het overlijden is dit 86 procent. Vermoeidheid is ook het symptoom met de grootste invloed op de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren van patiënten en hun naasten. Desondanks wordt vermoeidheid niet altijd herkend en besproken.

Ondersteuning van patiënt en naasten
Deze multidisciplinaire richtlijn is bestemd voor alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. De richtlijn focust op het ondersteunen van de patiënt en diens naasten bij het verminderen van vermoeidheid en het leren omgaan met vermoeidheid.

Selectie van onderwerpen
De werkgroep heeft een aantal onderwerpen geselecteerd en evidence based uitgewerkt. De selectie van deze onderwerpen is gebaseerd op knelpuntenenquêtes gehouden onder professionals en patiënten, en op overwegingen van de werkgroep. Het gaat om psycho-educatie, niet-medicamenteuze behandeling (psychosociale interventies, beweging en lichamelijke activiteit) en medicamenteuze behandeling (corticosteroïden, psychostimulantia en antidepressiva).

Werkwijze
Het platform PAZORI (Palliatieve Zorg Richtlijnen) heeft het initiatief genomen om de richtlijn te ontwikkelen. IKNL begeleidt de richtlijnwerkgroep in het ontwikkelproces. In de richtlijnwerkgroep zijn gemandateerde leden van de wetenschappelijke verenigingen en beroeps- en patiëntenorganisaties vertegenwoordigd: NIV, KNGF/NVFL, NHG, NVPO, Palliactief, VRA en V&VN. ProstaatkankerStichting en Borstkanker Vereniging Nederland vertegenwoordigen het patiëntenperspectief in de werkgroep.

Meer informatie
Voor meer informatie over de richtlijn kunt u contact opnemen met Naomi Reitsma, adviseur richtlijnen palliatieve zorg IKNL en procesbegeleider van deze richtlijn.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder