Richtlijn in commentaarfase: Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase

Begin juli is het concept van de evidence based richtlijn ‘Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase’ de commentaarfase in gegaan. De richtlijn is hier in te zien en commentaar kan tot 15 september geleverd worden via de deelnemende wetenschappelijke, beroeps-, of patiëntenverenigingen, die de richtlijn krijgen toegezonden.

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende symptomen bij patiënten met kanker. Gemiddeld heeft 74 procent van de patiënten last van vermoeidheid. In de laatste twee weken voor het overlijden is dit 86 procent. Vermoeidheid is ook het symptoom met de grootste invloed op de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren van patiënten en hun naasten. Desondanks wordt vermoeidheid niet altijd herkend en besproken.

Ondersteuning van patiënt en naasten
Deze multidisciplinaire richtlijn is bestemd voor alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. De richtlijn focust op het ondersteunen van de patiënt en diens naasten bij het verminderen van vermoeidheid en het leren omgaan met vermoeidheid.

Selectie van onderwerpen
De werkgroep heeft een aantal onderwerpen geselecteerd en evidence based uitgewerkt. De selectie van deze onderwerpen is gebaseerd op knelpuntenenquêtes gehouden onder professionals en patiënten, en op overwegingen van de werkgroep. Het gaat om psycho-educatie, niet-medicamenteuze behandeling (psychosociale interventies, beweging en lichamelijke activiteit) en medicamenteuze behandeling (corticosteroïden, psychostimulantia en antidepressiva).

Werkwijze
Het platform PAZORI (Palliatieve Zorg Richtlijnen) heeft het initiatief genomen om de richtlijn te ontwikkelen. IKNL begeleidt de richtlijnwerkgroep in het ontwikkelproces. In de richtlijnwerkgroep zijn gemandateerde leden van de wetenschappelijke verenigingen en beroeps- en patiëntenorganisaties vertegenwoordigd: NIV, KNGF/NVFL, NHG, NVPO, Palliactief, VRA en V&VN. ProstaatkankerStichting en Borstkanker Vereniging Nederland vertegenwoordigen het patiëntenperspectief in de werkgroep.

Meer informatie
Voor meer informatie over de richtlijn kunt u contact opnemen met Naomi Reitsma, adviseur richtlijnen palliatieve zorg IKNL en procesbegeleider van deze richtlijn.

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder