Richtlijn in commentaarfase: Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase

Begin juli is het concept van de evidence based richtlijn ‘Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase’ de commentaarfase in gegaan. De richtlijn is hier in te zien en commentaar kan tot 15 september geleverd worden via de deelnemende wetenschappelijke, beroeps-, of patiëntenverenigingen, die de richtlijn krijgen toegezonden.

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende symptomen bij patiënten met kanker. Gemiddeld heeft 74 procent van de patiënten last van vermoeidheid. In de laatste twee weken voor het overlijden is dit 86 procent. Vermoeidheid is ook het symptoom met de grootste invloed op de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren van patiënten en hun naasten. Desondanks wordt vermoeidheid niet altijd herkend en besproken.

Ondersteuning van patiënt en naasten
Deze multidisciplinaire richtlijn is bestemd voor alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. De richtlijn focust op het ondersteunen van de patiënt en diens naasten bij het verminderen van vermoeidheid en het leren omgaan met vermoeidheid.

Selectie van onderwerpen
De werkgroep heeft een aantal onderwerpen geselecteerd en evidence based uitgewerkt. De selectie van deze onderwerpen is gebaseerd op knelpuntenenquêtes gehouden onder professionals en patiënten, en op overwegingen van de werkgroep. Het gaat om psycho-educatie, niet-medicamenteuze behandeling (psychosociale interventies, beweging en lichamelijke activiteit) en medicamenteuze behandeling (corticosteroïden, psychostimulantia en antidepressiva).

Werkwijze
Het platform PAZORI (Palliatieve Zorg Richtlijnen) heeft het initiatief genomen om de richtlijn te ontwikkelen. IKNL begeleidt de richtlijnwerkgroep in het ontwikkelproces. In de richtlijnwerkgroep zijn gemandateerde leden van de wetenschappelijke verenigingen en beroeps- en patiëntenorganisaties vertegenwoordigd: NIV, KNGF/NVFL, NHG, NVPO, Palliactief, VRA en V&VN. ProstaatkankerStichting en Borstkanker Vereniging Nederland vertegenwoordigen het patiëntenperspectief in de werkgroep.

Meer informatie
Voor meer informatie over de richtlijn kunt u contact opnemen met Naomi Reitsma, adviseur richtlijnen palliatieve zorg IKNL en procesbegeleider van deze richtlijn.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder