Regiorapportages endometrium- en ovariumcarcinoom: leren door te delen
In 2016 heeft IKNL een regiorapportage geïntroduceerd voor het endometriumcarcinoom. Deze rapportage is bedoeld om binnen een regio met elkaar in gesprek te gaan over de kwaliteit van zorg. Met behulp van figuren wordt per ziekenhuis de stand van zaken gepresenteerd voor specifieke aspecten van de geleverde zorg. Het gaat hierbij onder meer over het aantal diagnoses en behandelingen, maar ook frequentie van adjuvante behandeling bij endometriumcarcinoom en doorverwijzingen binnen en buiten de regio. De regiorapportages zijn in alle regio’s in Nederland besproken.
Uit de regiorapportage blijkt dat er in iedere regio verschillen zijn tussen ziekenhuizen, bijvoorbeeld in het aantal niet-geopereerde patiënten. Ook zijn er verschillen zichtbaar in het aantal patiënten met endometriumcarcinoom die inwendige of uitwendige radiotherapie hebben ontvangen (zie grafiek). Door deze informatie te delen met de betrokken specialisten aangevuld met patiëntenlijsten met informatie over onder meer de gegeven behandeling, krijgen zij beter inzicht in de achtergronden van deze variatie. De informatie in de regiorapportages wordt op naam van het ziekenhuis verstrekt maar soms ook anoniem, waarbij een sleutel wordt uitgedeeld zodat specialisten hun eigen ziekenhuis kunnen herkennen.
Variatie in het gebruik van brachytherapie versus uitwendige radiotherapie bij patiënten met endometriumcarcinoom bij een aantal ziekenhuizen in Nederland in vergelijking met de regionale en landelijke trend. In NKR Online kunnen specialisten zelf dergelijke vergelijkingen samenstellen.
In 2017 heeft IKNL een vergelijkbare regiorapportages gemaakt over het ovariumcarcinoom, met aandachtspunten als compleetheid van de debulking, volgorde van behandeling en doorverwijzing voor adjuvante chemotherapie.
NKR Online
De gegevens uit de regiorapportages over endometriumcarcinoom zijn inmiddels allemaal te benaderen via NKR Online; de gegevens over ovariumcarcinoom volgen zeer binnenkort. In NKR Online zijn data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) direct beschikbaar voor medisch specialisten en andere gemachtigde zorgverleners per ziekenhuis. NKR Online is recent vernieuwd en geeft nu snel inzicht in oncologische trends over een periode van tien jaar met de mogelijkheid om een vergelijking te maken tussen het eigen ziekenhuis ten opzichte van andere (anonieme) ziekenhuizen.
-
Meer informatie over de regiorapportages is verkrijgbaar bij Maaike van der Aa of Suzanne Verboort.