Regionale afspraken voor patiënten met endometriumcarcinoom regio Nijmegen

De ziekenhuizen in de regio Nijmegen hebben multidisciplinaire kennis en expertise gebundeld en de nieuwste wetenschappelijke inzichten toegepast in een regionaal zorgpad endometriumcarcinoom. Door optimale samenwerking willen zij de zorg voor patiënten met endometriumcarcinoom verder verbeteren. Het doel is dat elke patiënte daadwerkelijk de béste zorg op de béste plek krijgt. Daarbij levert elk ziekenhuis dezelfde zorg volgens de beste standaard. 

Endometriumcarcinoom

Endometriumcarcinoom is de meest voorkomende gynaecologische maligniteit met een stijgende incidentie door de toegenomen levensverwachting en obesitas. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 2.000 vrouwen gediagnosticeerd met endometriumcarcinoom. Hoewel endometriumcarcinoom bij de meeste patiënten in een vroeg stadium wordt ontdekt en een goede prognose heeft, sterven jaarlijks zo’n 500 vrouwen in Nederland aan de gevolgen van deze ziekte. 

Zorgproces inzichtelijk

Het regionale zorgpad maakt het proces van de zorg aan patiënten met endometriumcarcinoom inzichtelijk. Denk hierbij aan regionale afspraken over de diagnostiek en de behandeling. De afspraken zijn gebaseerd op de richtlijnen en normen en zijn aangevuld met de laatste wetenschappelijke inzichten. 

Preoperatieve selectie verbeterd

Naar schatting treedt de helft van de mortaliteit op bij vrouwen die vooraf als laag-risico worden ingeschat, daarmee is er een toenemende behoefte aan verbetering van de preoperatieve selectie. Op basis van beschikbare literatuur en evaluatie van het zorgpad vanuit het Gynaecologisch Oncologisch Centrum Zuid (GOCZ), waarbij Ca-125 wordt meegenomen in de work-up van het endometriumcarcinoom, blijkt dat patiënten met een verhoogd Ca-125 een significant verhoogd risico hebben op uitgebreidere ziekte, zowel in de laag-risico als hoog-risico groep. Ca-125 is daarom opgenomen in het zorgpad. 

Door implementatie van het regionale zorgpad hoopt de Werkgroep Gynaecologische tumoren Nijmegen weer een stap te kunnen maken in verbetering van de preoperatieve selectie bij patiënten met endometriumcarcinoom. Eveneens zijn afspraken gemaakt over de beste plek van diagnostiek en behandelingen in de regio Nijmegen. De afspraken worden in elk ziekenhuis in de regio gebruikt in de dagelijkse praktijk van zorg en onderzoek.

Regionaal zorgpad

Bekijk het stroomschema regionaal zorgpad Endometriumcarcinoom(pdf) van de Werkgroep Gynaecologische tumoren regio Nijmegen.

Inzet van alle ziekenhuizen 

De volgende ziekenhuizen zijn in deze samenwerking vertegenwoordigd: Rijnstate ziekenhuis, Maasziekenhuis, Radiotherapiegroep, Canisius-Wilhemina ziekenhuis, Slingeland, streekziekenhuis Koningin Beatrix, Radboudumc, Gelders Valei en Ziekenhuis Bernhoven. Zij zijn in de uitvoering ondersteund en begeleid door IKNL. 

categorie: Baarmoederkanker
Gerelateerd

Incidentie en voorspellers buikvliesuitzaaiingen bij gynaecologische kanker

Incidentie en voorspellers buikvliesuitzaaiingen bij gynaecologische kanker

Uitzaaiingen naar het buikvlies komen vooral voor bij patiënten met eierstokkanker en treden zelden op bij vrouwen met baarmoeder en/of baarmoederhalskanker. Dat tonen Lara Burg (Radboudumc) en collega’s aan in een retrospectieve studie met NKR-gegevens van bijna 95.000 patiënten. Het histologische subtype (sereus en clear cell) blijkt de sterkste voorspeller te zijn voor het krijgen van buikvliesuitzaaiingen. Daarom wordt voorgesteld nieuwe therapieën te onderzoeken op basis van histologische subtypen.

lees verder

Betere preoperatieve risicostratificatie bij baarmoederkanker met ENDORISK

Betere preoperatieve risicostratificatie bij baarmoederkanker met ENDORISK

Integratie van klinische en moleculaire biomarkers en resultaten van pathologisch onderzoek in een Bayesiaans computermodel (ENDORISK) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het preoperatief inschatten van de risico’s en uitkomsten van baarmoederkanker. Dat concludeert Casper Reijnen in zijn proefschrift waarop hij 8 september cum laude is gepromoveerd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. “Met ENDORISK kunnen over twee jaar álle patiënten met baarmoederkanker individueel worden geïnformeerd en betrokken bij het besluitvormingsproces.”

lees verder