PZNL presenteert zich op Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Tijdens het Nationaal Congres Palliatieve Zorg afgelopen november, trad de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) voor het eerst naar buiten. Op de openingsavond van het congres hield Esmé Wiegman, één van de twee bestuurders van PZNL, een introductiespeech. Zij sprak daarin over het belang van samenwerking: ‘We hebben elkaar keihard nodig als we de kwaliteit van zorg voor de patiënt willen verbeteren. PZNL biedt een werkplaats om sámen te werken aan betere palliatieve zorg.’  

De bedoeling is dat mensen die een waardevolle bijdrage aan de palliatieve zorg denken te kunnen leveren, deze in de werkplaats bespreken en verrijken. Bijvoorbeeld bijdragen op het gebied van kwaliteitsverbetering, het bevorderen van samenwerking, het op elkaar aan laten sluiten van zorgdomeinen en verdieping van kennis. Zodat de ondersteunende organisaties in PZNL daar eventueel vervolg aan kunnen geven. Hier staat met nadruk ‘eventueel’. Want de ideeën moeten natuurlijk aansluiten bij de doelstellingen van de coöperatie.

Patient journey 

Op het congres kon men in de stand van PZNL, naast vele ondersteunende middelen die er gepresenteerd werden, op een groot doek de uitdagingen in het zorgtraject van een patiënt in de palliatieve fase zien, via de zogenaamde patient journey, zie de afbeelding hieronder (klik om te vergroten). In deze reis door de tijd is een realistisch zorgtraject van één fictieve patiënt visueel weergegeven en zijn bekende knelpunten uit de praktijk benoemd. Zo wordt zichtbaar hoe het gehele zorgtraject eruit ziet en welke invloed de knelpunten hebben op de zorgbehoeften van de patiënt.

NCPZ
Voor meer informatie over het NCPZ het programma en alle presentaties, zie de evenementenpagina van Palliactief.   

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder