PZNL presenteert zich op Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Tijdens het Nationaal Congres Palliatieve Zorg afgelopen november, trad de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) voor het eerst naar buiten. Op de openingsavond van het congres hield Esmé Wiegman, één van de twee bestuurders van PZNL, een introductiespeech. Zij sprak daarin over het belang van samenwerking: ‘We hebben elkaar keihard nodig als we de kwaliteit van zorg voor de patiënt willen verbeteren. PZNL biedt een werkplaats om sámen te werken aan betere palliatieve zorg.’  

De bedoeling is dat mensen die een waardevolle bijdrage aan de palliatieve zorg denken te kunnen leveren, deze in de werkplaats bespreken en verrijken. Bijvoorbeeld bijdragen op het gebied van kwaliteitsverbetering, het bevorderen van samenwerking, het op elkaar aan laten sluiten van zorgdomeinen en verdieping van kennis. Zodat de ondersteunende organisaties in PZNL daar eventueel vervolg aan kunnen geven. Hier staat met nadruk ‘eventueel’. Want de ideeën moeten natuurlijk aansluiten bij de doelstellingen van de coöperatie.

Patient journey 

Op het congres kon men in de stand van PZNL, naast vele ondersteunende middelen die er gepresenteerd werden, op een groot doek de uitdagingen in het zorgtraject van een patiënt in de palliatieve fase zien, via de zogenaamde patient journey, zie de afbeelding hieronder (klik om te vergroten). In deze reis door de tijd is een realistisch zorgtraject van één fictieve patiënt visueel weergegeven en zijn bekende knelpunten uit de praktijk benoemd. Zo wordt zichtbaar hoe het gehele zorgtraject eruit ziet en welke invloed de knelpunten hebben op de zorgbehoeften van de patiënt.

NCPZ
Voor meer informatie over het NCPZ het programma en alle presentaties, zie de evenementenpagina van Palliactief.   

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder