Nieuwe scholing verpleegkundigen: psychosociale zorg voor patiënten met kanker

Ter ondersteuning van de scholing van verpleegkundig(en) (specialisten) op het gebied van psychosociale zorg bij kanker hebben IKNL en de V&VN Oncologie namens het Landelijk Overleg Psychosociale Oncologie (LOPPSOZ*) in samenwerking met Noordhoff Health een e-learning-module ontwikkeld. Samen met Vestalia hebben V&VN Oncologie en IKNL tevens een masterclass ontwikkeld, die in het eerste kwartaal van 2019 wordt verzorgd. Zowel de e-learning als masterclass zijn V&V-geaccrediteerd en geregistreerd in het kwaliteitsregister.

Hoewel er veel aandacht is voor kwalitatief hoogwaardige oncologische zorg, maakt in de praktijk psychosociale oncologische zorg hier niet altijd onderdeel van uit. Het detecteren van psychosociale problematiek en psychologische stoornissen is op dit moment vaak (nog) geen integraal onderdeel van de oncologische zorg. Het gevolg is dat te weinig patiënten met kanker de benodigde psychosociale zorg ontvangen.
 

E-learning en masterclass

De ontwikkeling van een e-learning module en masterclass is onderdeel van het project ‘Transparantie psychosociale gevolgen en zorg bij kanker’, zie ook een eerder verschenen nieuwsbericht over dit project. De e-learning en masterclasses zijn bedoeld als bij- en nascholing voor (oncologie)verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die nauw betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van de patiënt met of na kanker en zijn naasten. Met deze scholing krijgen zij kennis en vaardigheden aangeboden om hun psychosociale zorgverlening verder te ontwikkelen. 

De e-learning en masterclasses gaan in op de volgende onderwerpen:

  • vroegtijdig detecteren van de behoefte aan psychosociale zorg, zoals beschreven in de gereviseerde richtlijn Detecteren behoefte psychosociale zorg (www.oncoline.nl);
  • het gesprek voeren naar aanleiding van een signaleringsinstrument;
  • basis-psychosociale zorg, inclusief advisering;
  • verwijzen naar gespecialiseerde aanvullende zorg en ondersteuning, met behulp van diverse instrumenten.

Dit nieuwe scholingsaanbod is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Zorginstituut Nederland (Subsidieregeling Transparantie over de Kwaliteit van Zorg, Jaargang ‘Psychosociale gevolgen bij ingrijpende somatische aandoeningen’) en gelden van de Ingeborg Douwes Stichting, beschikbaar gesteld door de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO).

Inschrijven

Voor meer informatie over de e-learning, kosten en inschrijving, zie de website van Noordhoff Health. En voor meer informatie over de masterclass, kosten en inschrijving, zie de website van Vestalia.


*De partijen uit het LOPPSOZ zijn: KWF Kankerbestrijding, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO), Inloophuizen en Psycho-oncologische centra Samenwerking en Ondersteuning ( IPSO), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) Oncologie, Landelijke Vereniging Medische Psychologie (PAZ/LVMP), Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en Landelijke Werkgroep voor Diëtisten in de Oncologie (LWDO). De Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) ondersteunt dit initiatief.

Gerelateerd nieuws

Herziene handreiking Complementaire zorg voor kinderen in de palliatieve fase

Kind in bed met koptelefoon

De richtlijn Complementaire zorg stamt uit 2010 en is een consensus-based richtlijn. Eind 2020 heeft een verkenning plaatsgevonden naar de wens en de vorm van een herziening. De Agendacommissie richtlijnen palliatieve zorg heeft daarop besloten om een handreiking Complementaire zorg voor volwassenen en voor kinderen in de palliatieve fase te maken.  In juni 2023 is de herziene handreiking Complementaire zorg voor volwassenen in de palliatieve fase uitgebracht. Inmiddels is ook het deel voor kinderen herzien en gepubliceerd. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze handreiking. Deze is primair bedoeld voor verpleegkundigen, zorgvrijwilligers en ouders of verzorgers.

lees verder

Nieuw: e-learning Voeding bij kanker voor verpleegkundigen

Voeding is belangrijk tijdens en na de behandeling, bij het herstel, de stabilisatie en voor het lichamelijk welzijn bij kanker. Hoe zorg je er als verpleegkundige voor dat je hiervoor voldoende aandacht hebt? De e-learning Voeding bij kanker helpt verpleegkundigen om vragen van oncologiepatiënten en hun naasten te kunnen beantwoorden. Ook geeft de e-learning handvatten hoe zij kunnen signaleren of en wanneer ondersteuning bij voeding nodig is. 

lees verder