Input gevraagd voor project Verkenning digitaal individueel zorgplan

Het project Verkenning digitaal individueel zorgplan gaat van start en we hebben uw input nodig. We zijn op zoek naar goede voorbeelden van (werken met) individuele zorgplannen en initiatieven op gebied van digitalisering van zorgplannen, met name waar samengewerkt wordt buiten de muren van de eigen organisatie. 

Het met voorrang realiseren van het werken met een individueel zorgplan (IZP) is één van de aanbevelingen van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. In het kwaliteitskader wordt het IZP gezien als een hulpmiddel dat past in de ontwikkeling van multidisciplinaire en persoonsgerichte zorg en die bijdraagt aan proactieve zorgplanning, eigen regie door de patiënt en coördinatie van de zorg.

‘Het IZP is een dynamische set van afspraken tussen patiënt en zorgverlener over zijn eigen zorg. De uitkomsten en afspraken voortkomend uit het proces van proactieve zorgplanning, met gezamenlijke besluitvorming als leidraad, worden vastgelegd en continu geüpdatet in het IZP.’

Het IZP is bij voorkeur digitaal beschikbaar, zodat de juiste informatie bij de juiste persoon op het juiste moment beschikbaar is. En op die manier bijdraagt aan een optimale informatie-uitwisseling tussen alle betrokken zorgverleners, ook over de muren van organisaties heen. 

Benodigde veranderingen

Het digitaal kunnen werken met een IZP vraagt om veranderingen in techniek, maar ook veranderingen bij mensen. Om deze benodigde veranderingen en de daarbij behorende randvoorwaarden in kaart te brengen, is het project Verkenning digitaal individueel zorgplan gestart in nauwe afstemming met en ondersteund door het ministerie van VWS. Met als doel om een advies uit te brengen over hoe het digitaal werken met een IZP tot stand te brengen is en wat daarvoor nodig is.

Na afronding van de verkenningsfase (sept 2019) wordt het advies aangeboden aan het ministerie van VWS. Het advies wordt onderverdeeld in drie deelresultaten, namelijk: 
- stakeholderanalyse en samenwerking met bestaande initiatieven;
- randvoorwaarden-analyse (wat is er nodig?);
- een helder overzicht van opties en alternatieven om het digitaal werken met het IZP te realiseren.

Input gevraagd

Om deze verkenning zo volledig mogelijk uit te voeren en goed overzicht te geven in wat er speelt in Nederland hebben we uw hulp nodig en zijn we op zoek naar:

  1. Bestaande initiatieven en ervaringen op het gebied van individuele zorgplannen en/of digitaliseringsprojecten op het gebied van zorgplannen, informatie-uitwisseling en/of overdracht. (deze hoeven niet specifiek gericht te zijn op palliatieve zorg). De informatisering van de zorg is in volle gang en we weten dat er (lokale) initiatieven zijn voor de digitalisering van zorgplannen. Omdat we willen voorkomen dat het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden, willen we graag een completer overzicht creëren van deze initiatieven en de ervaringen tot dusver bundelen. Dit nemen we mee in het advies naar het ministerie van VWS.
  2. Voorbeelden van de content van individuele zorgplannen, of werkprotocollen en procedures rond het werken met dergelijke zorgplannen. Heeft uw organisatie bijvoorbeeld een (papieren) formulier voor het IZP? Is er in uw elektronische patiënten/cliënten dossier een apart tabblad, scherm, of formulier voor? Om een goed beeld te krijgen van het huidige gebruik van individuele zorgplannen en wat nodig is voor de verdere informatie-uitwisseling, moet duidelijk zijn wat er allemaal vastgelegd wordt. Deze content moet vanuit de praktijk worden bepaald en daarom willen we voorbeelden bundelen.

Dus bent u betrokken bij, of kent u een interessant initiatief? Neem dan contact op met Marlene Middelburg-Hebly, senior adviseur PZNL. Hier kunt u ook terecht met vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder