IKNL verzorgt masterclass datamanagement te Amersfoort

IKNL verzorgt vrijdag 20 april 2018 in samenwerking met het bureau GPC Central (Good Clinical Practice) te Amersfoort de masterclass Datamanagement Basics & Advanced. Deze masterclass is bestemd voor zorgprofessionals en datamanagers die betrokken zij bij het opzetten van klinische studies, ontwikkeling van een eCRF of een database. De masterclass wordt gegeven door Petra Westveer, teamleider van het IKNL-trialbureau. De bijeenkomst bestaat uit twee delen en begint om 09:30 respectievelijk 13:30 uur. De deelnamekosten bedragen 99 euro per dagdeel. 

Datamanagement is meer dan het rucksichtslos verzamelen van zoveel mogelijk gegevens. Hoe bepaal je welke gegevens je nodig hebt om je onderzoeksvraag te beantwoorden? Hoe ga je deze gegevens verzamelen en zorg je ervoor dat de kwaliteit van deze gegevens voldoende is? Hoe zet je een goede database op? En wat is nou eigenlijk toegestaan bij dataverzameling? En wat doe je als er iets onverwachts gebeurt? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens de masterclass Datamanagement Basics & Advanced.

Deel 1 basics: basisprincipes, eCRF-ontwerp en dataverzameling

In het ochtendprogrammakrijgen wordt informatie gegeven over alle facetten van effectief datamanagement. De deelnemers gaan zelf aan de slag met een protocol en bepalen welke gegevens er nodig zijn om de vraagstelling van dit onderzoek te beantwoorden. De training begint met de opzet van het CRF tot het analyseren van de resultaten. Ook komen vragen aan bod, zoals welke risico’s bestaan er rond het verzamelen van data? En welke controles en methoden kun je inzetten om de kwaliteit van data te waarborgen?

Deel 1 van de masterclass is gaat vooral over de basisprincipes van datamanagement en is geschikt voor zorgprofessionals die betrokken zijn bij de opzet van een studie, ontwikkeling van een eCRF of database. De training is geschikt voor mensen met geen of beperkte ervaring op het gebied van klinisch datamanagement, maar ook voor meer ervaren datamanagers die op zoek zijn naar meer structuur en inzicht over het hoe en waarom van hun werk. Kosten: 99,- euro excl. BTW

Deel 2 advanced: casuïstiek, kwaliteit van data

’s Middags staat in deel 2 het waarborgen van de integriteit en kwaliteit van studie data centraal in ‘weerbarstige praktijksituaties’. Er is veel ruimte om samen met de groep in te gaan op casussen die door de deelnemers worden ingebracht. Aan de orde komen allerlei vragen die artsen en datamanagers kunnen tegenkomen bij klinisch datamanagement, zoals wijzigingen in CRF-ontwerp of problemen bij de dataverzameling.

In deel 2 gaat het vooral om het verdiepen en uitwisselen van kennis bij de toepassing van de basisprincipes die tijdens de ochtendsessie aan bod zijn gekomen. Deze sessie is geschikt voor zorgprofessionals met enige praktijkervaring in datamanagement die op zoek zijn naar verdieping en manieren om goed om te gaan met lastige praktijkgevallen. Ervaren datamanagers en mensen die de datamanagement masterclass in de Spring School van 2017 al hebben gevolgd, kunnen zich ook alleen voor deel 2 inschrijven. Kosten: 99,- euro excl. BTW.

Inschrijven

Interesse om deel te nemen aan deze masterclass Datamanagement Basics & Advanced? Inschrijven kan via dit

inschrijfformulier.

Gerelateerd nieuws

Actie nodig voor gelijke zorg voor mensen met een zeldzame vorm van kanker

Eline, een witte vrouw met blond haar, presenteert achter een katheder in de aula van de Radboud Universiteit

Nieuw onderzoek brengt verschillen en behoeften in kaart

 

De impact van een kankerdiagnose is enorm, maar een diagnose zeldzame kanker brengt nog een aantal extra problemen met zich mee. Lagere overlevingskans; langer diagnostisch traject; minder behandelopties; gebrek aan informatie, kennis en kunde: een greep uit de problemen waar mensen met een zeldzame kanker mee te maken kunnen krijgen. Betere ondersteuning aan patiënten, gericht beleid op zeldzame kankerproblematiek en financiering voor meer en uitgebreider onderzoek zijn daarom noodzaak, aldus IKNL-onderzoeker Eline de Heus, die 29 februari (zeldzame ziektedag) haar proefschrift ‘Rare versus common cancers in the Netherlands’ verdedigde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

 

Foto: Theo Hafmans Fotografie

lees verder

Eerste landelijke overzichtsrapport meningeomen

Cover rapport meningeomen

In de periode 2016–2019 zijn jaarlijks ruim 1.600 diagnoses van meningeoom gesteld. Een meningeoom is een gezwel dat uitgaat van het hersenvlies. Vaak betreft het goedaardige tumoren, die slechts zelden kwaadaardig worden. Voor peildatum 1 januari 2020 wordt vanuit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) het aantal volwassen mensen dat een meningeoom heeft of heeft gehad geschat op ruim 17.000 mensen. Dit blijkt uit het rapport ‘Dutch Brain Tumour Registry (DBTR): Meningeomen in Nederland 2016-2019’.

 

lees verder