Hulpgids digitalisering Zorgpad Stervensfase beschikbaar

De Hulpgids digitalisering Zorgpad Stervensfase is vanaf heden gratis beschikbaar via Palliaweb. In deze gids wordt stapsgewijs beschreven wat er moet worden gerealiseerd, wie bij de implementatie betrokken moeten zijn, wat de rol van iedere deelnemer aan het implementatietraject is. Ook biedt het handige tips voor het implementatietraject.

De gids is bedoeld voor zorgprofessionals en zorgorganisaties die in de palliatieve zorg samenwerken en de wens hebben om het Zorgpad Stervensfase te digitaliseren in hun elektronisch cliënten/patiënten dossier (ECD/EPD). Het gaat om (staf)adviseurs, ICT-medewerkers die de uitrol van het digitaal zorgpad in de organisatie gaan verzorgen, softwareleveranciers die de functionaliteit in hun softwareapplicaties inbouwen en de huidige en toekomstige gebruikers van het Zorgpad Stervensfase.

Geen losse applicatie

Waarom een hulpgids voor implementatie en geen kant-en-klare (losse) applicatie? In het verleden was er vanuit het Erasmus MC een web-based versie beschikbaar gesteld voor het veld. Gezien de vraagstukken omtrent privacywetgeving, eigenaarschap van de gegevens, integratiemogelijkheden binnen het eigen dossier en de toenemende groei in gebruik van EPD’s en ECD’s bij organisaties is er besloten om te stoppen met het aanbieden van de web-based variant.

Gestandaardiseerd en uniform

Mede aan de hand van deze ervaringen is er gekozen om geen nieuwe losstaande applicatie te bouwen, maar juist te integreren in bestaande EPD’s en ECD’s. Dit sluit aan op de veel gehoorde wensen uit het veld om het zorgpad te integreren in de eigen dossiervoering. Dergelijke opzet zorgt er bijvoorbeeld voor dat zorgverleners niet meer in twee applicaties hoeven te werken, de gegevens niet meer dubbel hoeven worden ingevoerd en het biedt de mogelijkheid om gegevens transmuraal uit te wisselen met de eigen ketenorganisaties. De hulpgids geeft daarom de handvatten om het zorgpad in het eigen digitale dossier en dagelijkse werkproces te implementeren, op een gestandaardiseerde en uniforme wijze zodat de methodiek gewaarborgd blijft.

Feedback

Wilt u graag aan de slag met de hulpgids? Volg dan de adviezen uit de gids voor de opzet van het project en, waar van toepassing, betrek in een vroeg stadium de softwareleverancier van het EPD/ECD in uw organisatie. We horen graag terug vanuit het veld wanneer er uitdagingen zijn tijdens de implementatie of in de samenwerking met IT-leveranciers. Deze waardevolle feedback kunnen wij gebruiken om waar nodig aanpassingen te doen aan de hulpgids. Wanneer we veel dezelfde feedback opvangen, kunnen wij deze bundelen en kijken welke acties we samen met het veld kunnen doen.

Meer weten?

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder