Hulpgids digitalisering Zorgpad Stervensfase beschikbaar

De Hulpgids digitalisering Zorgpad Stervensfase is vanaf heden gratis beschikbaar via Palliaweb. In deze gids wordt stapsgewijs beschreven wat er moet worden gerealiseerd, wie bij de implementatie betrokken moeten zijn, wat de rol van iedere deelnemer aan het implementatietraject is. Ook biedt het handige tips voor het implementatietraject.

De gids is bedoeld voor zorgprofessionals en zorgorganisaties die in de palliatieve zorg samenwerken en de wens hebben om het Zorgpad Stervensfase te digitaliseren in hun elektronisch cliënten/patiënten dossier (ECD/EPD). Het gaat om (staf)adviseurs, ICT-medewerkers die de uitrol van het digitaal zorgpad in de organisatie gaan verzorgen, softwareleveranciers die de functionaliteit in hun softwareapplicaties inbouwen en de huidige en toekomstige gebruikers van het Zorgpad Stervensfase.

Geen losse applicatie

Waarom een hulpgids voor implementatie en geen kant-en-klare (losse) applicatie? In het verleden was er vanuit het Erasmus MC een web-based versie beschikbaar gesteld voor het veld. Gezien de vraagstukken omtrent privacywetgeving, eigenaarschap van de gegevens, integratiemogelijkheden binnen het eigen dossier en de toenemende groei in gebruik van EPD’s en ECD’s bij organisaties is er besloten om te stoppen met het aanbieden van de web-based variant.

Gestandaardiseerd en uniform

Mede aan de hand van deze ervaringen is er gekozen om geen nieuwe losstaande applicatie te bouwen, maar juist te integreren in bestaande EPD’s en ECD’s. Dit sluit aan op de veel gehoorde wensen uit het veld om het zorgpad te integreren in de eigen dossiervoering. Dergelijke opzet zorgt er bijvoorbeeld voor dat zorgverleners niet meer in twee applicaties hoeven te werken, de gegevens niet meer dubbel hoeven worden ingevoerd en het biedt de mogelijkheid om gegevens transmuraal uit te wisselen met de eigen ketenorganisaties. De hulpgids geeft daarom de handvatten om het zorgpad in het eigen digitale dossier en dagelijkse werkproces te implementeren, op een gestandaardiseerde en uniforme wijze zodat de methodiek gewaarborgd blijft.

Feedback

Wilt u graag aan de slag met de hulpgids? Volg dan de adviezen uit de gids voor de opzet van het project en, waar van toepassing, betrek in een vroeg stadium de softwareleverancier van het EPD/ECD in uw organisatie. We horen graag terug vanuit het veld wanneer er uitdagingen zijn tijdens de implementatie of in de samenwerking met IT-leveranciers. Deze waardevolle feedback kunnen wij gebruiken om waar nodig aanpassingen te doen aan de hulpgids. Wanneer we veel dezelfde feedback opvangen, kunnen wij deze bundelen en kijken welke acties we samen met het veld kunnen doen.

Meer weten?

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder