Bijzondere leerstoel Carlo Leget: ‘Zingeving en ethiek in de palliatieve zorg’
Sinds 1 juni 2018 is een nieuwe bijzondere leerstoel ingesteld door IKNL, in samenwerking met de Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN). Professor dr. Carlo Leget bekleedt de leerstoel, die gevestigd is aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in Utrecht. De bijzondere leerstoel is opgezet omdat er nog weinig kennis is over de omvang en de impact van zingevingsvraagstukken, terwijl zingeving een belangrijk component is van goede palliatieve zorg.
Op het moment dat mensen te horen krijgen dat ze ongeneeslijk ziek zijn, roept dit veel emoties en vragen op. Mensen krijgen bijvoorbeeld het gevoel dat het leven totaal geen zin meer heeft en hebben vragen over hun bestaan en het leven in het algemeen. Bij sommige mensen leidt dit zelfs tot een bestaanscrisis.
Onderzoek naar zingeving en ervaren kwaliteit
De leerstoel ‘Zingeving en ethiek in de palliatieve zorg’ wil een verbinding leggen tussen de kennis en kunde op het gebied van ethiek en zingeving zoals die bij hospices ontwikkeld is en de onderzoekexpertise die aanwezig is bij IKNL. De leerstoel gaat zich richten op het doen van onderzoek naar de wensen en behoeften van patiënten en naasten op het gebied van zingeving en spiritualiteit. Hiervoor wordt onder meer aangesloten bij de eQuiPe-studie die in 2017 is gestart. Dit is een landelijke observationele cohortstudie gericht op de ervaren kwaliteit van zorg en leven door mensen met gevorderde kanker en hun naasten. In deze studie is de dimensie zingeving/spiritualiteit geïntegreerd.
Daarnaast gaat Carlo Leget ook onderzoek doen naar de rol die zingeving en ethiek kunnen spelen bij zorgverleners die geconfronteerd worden met stress en burn-out-klachten en de implementatie van de nieuwe richtlijn Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg.
Hoogleraar Zorgethiek
Carlo Leget is hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en doet al vele jaren onderzoek naar zingeving en spiritualiteit bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Daarnaast is hij sinds 2012 vicevoorzitter van de European Association for Palliatieve Care (EAPC) en medeoprichter van een taskforce ‘spiritual care’ van deze internationale organisatie. Leget is als voorzitter betrokken bij de initiatie en herziening van de richtlijn Spiritualiteit.
Deze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verderTijdige integratie palliatieve zorg in álle domeinen reguliere zorg nodig

Het aantal mensen met een levensbedreigende ziekte in Nederland neemt toe. Voor al deze mensen is palliatieve zorg - die je krijgt als je weet dat je niet meer kunt genezen - van groot belang. Om hoogwaardige palliatieve zorg op het juiste moment, op de juiste plek en door de juiste zorgverlener te realiseren is tijdige integratie van palliatieve zorg in álle domeinen van reguliere zorg nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van IKNL-onderzoeker Dr. Manon Boddaert, die hierop op 15 maart 2023 promoveerde. Het onderzoek geeft inzicht in de meerwaarde, beschikbaarheid én toegankelijkheid van palliatieve zorg in Nederland. Daarnaast beschrijft het de totstandkoming van het nationale Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland en presenteert het daaruit de essenties om zorgverleners te ondersteunen in het bieden van hoogwaardige palliatieve zorg.
lees verder