Bekostiging transmurale palliatieve zorg

In het recent verschenen rapport Samenwerken in de palliatieve zorg: zorg rondom de patiënt, gaat de NZa in op drempels die zorgvernieuwers ervaren en welke bekostigingsroutes hen kansrijk lijken. De NZa organiseerde in het voorjaar van 2018 Rondetafelgesprekken met voorlopers in de palliatieve zorg. Op basis van de input uit deze bijeenkomsten beschrijft de NZa in het rapport drie mogelijke toekomstige bekostigingsroutes voor palliatieve zorg:

1. Casemanagement
2. Transmurale samenwerking
3. Patiëntvolgende bekostiging 

De NZa presenteerde het rapport in een goed bezochte sessie op het Nationaal Congres Palliatieve Zorg in november. In deze sessie onderstreepten twee onderzoekers het belang van transmurale samenwerking en lieten twee transmurale initiatieven zien hoe zij dat in hun regio aanpakken. De coöperatie PZNL en de NZa zijn in de periode september tot november gezamenlijk bij een aantal initiatieven voor transmurale palliatieve zorg op werkbezoek geweest.

1. PalliSupport, consortium Noord Holland/Flevoland
2. Transmuraal Zorgpad Oost Veluwe, consortium Zuidoost-Nederland, PalZo
3. Gewenste zorg in de laatste levensfase 2.0, consortium Limburg/Zuidoost-Brabant
4. Juiste zorg op de juiste plek; het thuisconsult specialistische PZ, consortium Propallia
5. Regionale samenwerkingsafspraken, consortium Zuidoost-Nederland PalZo
6. Multidisciplinair begeleidingsteam palliatieve zorg, consortium Zuidwest-Nederland
7. Casemanagement Friesland, consortium Ligare. 

Het doel van deze werkbezoeken was het verkrijgen van inzicht in de regionale aanpak voor transmurale palliatieve zorg en welke bevorderende en belemmerende factoren zorgvernieuwers hierbij tegenkomen. 

Meer informatie

Met vragen of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chantal Pereira, adviseur palliatieve zorg, IKNL.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder