Bekostiging transmurale palliatieve zorg

In het recent verschenen rapport Samenwerken in de palliatieve zorg: zorg rondom de patiënt, gaat de NZa in op drempels die zorgvernieuwers ervaren en welke bekostigingsroutes hen kansrijk lijken. De NZa organiseerde in het voorjaar van 2018 Rondetafelgesprekken met voorlopers in de palliatieve zorg. Op basis van de input uit deze bijeenkomsten beschrijft de NZa in het rapport drie mogelijke toekomstige bekostigingsroutes voor palliatieve zorg:

1. Casemanagement
2. Transmurale samenwerking
3. Patiëntvolgende bekostiging 

De NZa presenteerde het rapport in een goed bezochte sessie op het Nationaal Congres Palliatieve Zorg in november. In deze sessie onderstreepten twee onderzoekers het belang van transmurale samenwerking en lieten twee transmurale initiatieven zien hoe zij dat in hun regio aanpakken. De coöperatie PZNL en de NZa zijn in de periode september tot november gezamenlijk bij een aantal initiatieven voor transmurale palliatieve zorg op werkbezoek geweest.

1. PalliSupport, consortium Noord Holland/Flevoland
2. Transmuraal Zorgpad Oost Veluwe, consortium Zuidoost-Nederland, PalZo
3. Gewenste zorg in de laatste levensfase 2.0, consortium Limburg/Zuidoost-Brabant
4. Juiste zorg op de juiste plek; het thuisconsult specialistische PZ, consortium Propallia
5. Regionale samenwerkingsafspraken, consortium Zuidoost-Nederland PalZo
6. Multidisciplinair begeleidingsteam palliatieve zorg, consortium Zuidwest-Nederland
7. Casemanagement Friesland, consortium Ligare. 

Het doel van deze werkbezoeken was het verkrijgen van inzicht in de regionale aanpak voor transmurale palliatieve zorg en welke bevorderende en belemmerende factoren zorgvernieuwers hierbij tegenkomen. 

Meer informatie

Met vragen of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chantal Pereira, adviseur palliatieve zorg, IKNL.

Gerelateerd nieuws

Naasten vaak vergeten in zorgtraject: de impact van uitgezaaide kanker reikt verder dan de patiënt

patient met haar familie

Jaarlijks sterven er ruim 45.500 mensen aan de gevolgen van kanker. Dit is de groep met uitgezaaide kanker die palliatieve zorg ontvangt (Kerncijfers palliatieve zorg). De diagnose uitgezaaide kanker heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van zowel patiënten als hun naasten. Ongeneeslijk ziekzijn en sterven treft gemiddeld vier tot vijf naasten, die allemaal hun eigen vragen, onzekerheden en (toekomstig) verlies dragen. Uit onderzoek blijkt dat naasten te weinig aandacht ervaren voor hun welbevinden. Gelukkig komen er steeds meer initatieven die de zorg voor naasten inbedden in de formele en informele zorg.

lees verder

Toename palliatieve zorgbehoeften vraagt om versterking positie van teams palliatieve zorg binnen ziekenhuizen

rapport PZIZ

Palliatieve zorg wordt steeds beter geïntegreerd in het zorgaanbod van ziekenhuizen, zo blijkt uit het nieuwe rapport ‘Palliatieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen 2023’ van IKNL. Dit is noodzakelijk aangezien het aantal complexe zorgvragen in de palliatieve fase toeneemt. In deze driejaarlijkse uitvraag hebben onderzoekers van IKNL opnieuw de teams palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen bevraagd, met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van 2012 tot 2023.

lees verder