Verbinding gelegd tussen Kwaliteitskader en richtlijnen palliatieve zorg

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland beschrijft wat de kwaliteit van palliatieve zorg in Nederland moet zijn, uitgaande van de waarden, wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten. Verbonden aan het kwaliteitskader zijn de richtlijnen voor de palliatieve zorg. Deze bieden zorgprofessionals ondersteuning bij de besluitvorming in de palliatieve fase en geven aanbevelingen voor het verlenen van optimale zorg aan patiënten en hun naasten.

De richtlijnen zijn gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek, afgewogen voor- en nadelen van de verschillende zorgopties, aangevuld met expertise en ervaring van professionals en patiënten. Momenteel zijn er vijf richtlijnen voor de palliatieve zorg in herziening, waarvan de inhoud wordt afgestemd met het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland.

Deze richtlijnen gaan onder meer in op thema’s uit het kwaliteitskader, waaronder: proactieve zorgplanning, gezamenlijke besluitvorming en interdisciplinaire zorg. Daarnaast is er afstemming over het hanteren van eenduidige begrippen binnen richtlijnen en aansluiting bij het begrippenkader van het kwaliteitskader. Dit resulteert bijvoorbeeld in eenduidigheid tussen de definities in de richtlijn ‘Zingeving en spirituele zorg in de palliatieve fase’ en de definities uit het begrippenkader van het kwaliteitskader. 

Richtlijnen in herziening

  • Palliatieve zorg bij hartfalen, verwachte publicatie begin 2018

  • Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase, verwachte publicatie medio 2018

  • Ileus in de palliatieve, verwachte publicatie medio 2018

  • Pijn in de palliatieve fase, verwachte publicatie najaar 2018

  • Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase, verwachte publicatie najaar 2018

Meer informatie

  • Richtlijnen voor de palliatieve zorg zijn te raadplegen op www.pallialine.nl.

  • Samenvattingskaarten  kunnen besteld worden via de IKNL-webshop

  • Met vragen kunt u contact opnemen met Naomi Reitsma, adviseur palliatieve zorg.

Gerelateerd nieuws

Meer aandacht en zorg nodig voor palliatieve zorgverleners

proefschrift-floor-dijxhoorn In het vandaag verdedigde proefschrift ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ besteedt dr. Floor Dijxhoorn aandacht aan de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. Haar onderzoek, uitgevoerd voor IKNL in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, toont aan dat zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland uitdagingen en emotionele stress ervaren bij het verlenen van deze zorg. Ze adviseert een model te gebruiken waarmee organisaties een cruciale rol kunnen spelen bij het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg. lees verder

Nieuwe update tool 'Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg'

ouder echtpaar op bed De tool Kerncijfers behoefte aan palliatieve zorg is geüpdatet. Vanaf nu zijn de cijfers tot en met 2022 te bekijken en is een extra filter zorgkantoor toegevoegd. De cijfers zijn in te zetten als stuurinformatie voor het onderbouwen en evalueren van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in uw eigen regio.
 
lees verder