Veel belangstelling voor IKNL-posters op EAPC
Tijdens de vijftiende editie van het World Congress of the European Association for Palliative Care in Madrid heeft IKNL een aantal posters over uiteenlopende onderwerpen gepresenteerd. Het EAPC biedt de mogelijkheid om drie dagen lang in internationaal verband kennis en informatie uit te wisselen en uitkomsten van onderzoeken en innovaties binnen de palliatieve zorg met elkaar te bespreken. De vijftiende editie is bezocht door ongeveer 2800 professionals, waaronder artsen, verpleegkundigen, onderzoekers en docenten.
Minimale dataset
IKNL presenteerde onder meer de resultaten van de pilot Minimale dataset (MDS) met twee posters. In deze pilot, die in samenwerking met de Expertisecentra Palliatieve Zorg is uitgevoerd, zijn de dossiers van 150 patiënten uit de acht UMC’s gescreend op de aanwezigheid van items die een indicatie kunnen geven van de kwaliteit van palliatieve zorg, zoals deze geleverd is aan de patiënt. Hierbij is gebruik gemaakt van de inzet van datamanagers van IKNL en data uit de Nederlandse kankerregistratie (NKR).
De resultaten uit de pilot laten zien dat een groot deel van de patiënten met kanker die zijn overleden in een universitair medisch centrum, nog ziektegerichte behandeling ontvangt in de laatste maand van zijn leven. Als bij opname duidelijk is dat het bij de patiënt om een palliatief traject gaat, ontvangt deze patiënt minder interventies in de laatste maand van zijn leven in vergelijking met patiënten die nog in een diagnostisch of curatief traject zitten.
Zie hier de poster Care provided to cancer patient in their last month of life en de poster Advance care planning for cancer patients. Meer informatie over deze pilot is verkrijgbaar bij Natasja Raijmakers.
PalliArts
Naast de poster over de pilot Minimale dataset (MDS) is een poster over de app Palliarts gepresenteerd. Via PalliArts zijn samenvattingen van richtlijnen beschikbaar en is belangrijke regionale informatie te vinden over palliatieve zorg. De poster kon rekenen op warme belangstelling van professionals uit Malta, Ierland, Brazilië, Oostenrijk, België en Duitsland. Uit gesprekken met belangstellenden werd duidelijk dat zij de combinatie van richtlijnen met de (regionale) organisaties en de vrije bedden een goede en praktische combinatie vinden.
Meer informatie over PalliArts is te vinden op Pallialine.
Evaluatie van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland verscheen in 2017 met als doel de palliatieve zorgverlening vanuit de beleving van de patiënt en zijn naaste(n) te verbeteren. Kennen zorgverleners het Kwaliteitskader en wat vinden ze ervan? Dat gaan Palliactief en Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) samen met IKNL gecoördineerd evalueren. PZNL is daarbij penvoerder. Het Kwaliteitskader wordt geëvalueerd op bekendheid onder zorgverleners en de toepasbaarheid ervan, naast andere kwaliteitskaders, handreikingen, standaarden en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II.
lees verderDeze week start campagne PZNL: 'Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld'.

“Mensen die ongeneeslijk ziek zijn hebben in beperkte mate toegang tot de palliatieve behandelingen die wél beschikbaar zijn”, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL. “Voor zorgverleners is het niet vanzelfsprekend om die mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Toegang tot palliatieve zorg begint met het gebruik van de juiste woorden. Een woord als ‘uitbehandeld’ blokkeert die toegang. Daarom start PZNL deze week met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
lees verder