Veel belangstelling voor IKNL-posters op EAPC

Tijdens de vijftiende editie van het World Congress of the European Association for Palliative Care in Madrid heeft IKNL een aantal posters over uiteenlopende onderwerpen gepresenteerd. Het EAPC biedt de mogelijkheid om drie dagen lang in internationaal verband kennis en informatie uit te wisselen en uitkomsten van onderzoeken en innovaties binnen de palliatieve zorg met elkaar te bespreken. De vijftiende editie is bezocht door ongeveer 2800 professionals, waaronder artsen, verpleegkundigen, onderzoekers en docenten. 

Minimale dataset
IKNL presenteerde onder meer de resultaten van de pilot Minimale dataset (MDS) met twee posters. In deze pilot, die in samenwerking met de Expertisecentra Palliatieve Zorg is uitgevoerd, zijn de dossiers van 150 patiënten uit de acht UMC’s gescreend op de aanwezigheid van items die een indicatie kunnen geven van de kwaliteit van palliatieve zorg, zoals deze geleverd is aan de patiënt. Hierbij is gebruik gemaakt van de inzet van datamanagers van IKNL en data uit de Nederlandse kankerregistratie (NKR). 

De resultaten uit de pilot laten zien dat een groot deel van de patiënten met kanker die zijn overleden in een universitair medisch centrum, nog ziektegerichte behandeling ontvangt in de laatste maand van zijn leven. Als bij opname duidelijk is dat het bij de patiënt om een palliatief traject gaat, ontvangt deze patiënt minder interventies in de laatste maand van zijn leven in vergelijking met patiënten die nog in een diagnostisch of curatief traject zitten.

Zie hier de poster Care provided to cancer patient in their last month of life en de poster Advance care planning for cancer patients. Meer informatie over deze pilot is verkrijgbaar bij Natasja Raijmakers.

PalliArts
Naast de poster over de pilot Minimale dataset (MDS) is een poster over de app Palliarts gepresenteerd. Via PalliArts zijn samenvattingen van richtlijnen beschikbaar en is belangrijke regionale informatie te vinden over palliatieve zorg. De poster kon rekenen op warme belangstelling van professionals uit Malta, Ierland, Brazilië, Oostenrijk, België en Duitsland. Uit gesprekken met belangstellenden werd duidelijk dat zij de combinatie van richtlijnen met de (regionale) organisaties en de vrije bedden een goede en praktische combinatie vinden.

Meer informatie over PalliArts is te vinden op Pallialine.

Gerelateerd nieuws

Herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase gepubliceerd

Senior vrouw in bed wakker

De herziene richtlijn Slaapproblemen in de laatste levensfase is gepubliceerd. Deze is tot stand gekomen op basis van input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit de richtlijn aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met slaapproblemen en met een levensverwachting die korter is dan drie maanden. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn. 

lees verder

Oproep tweede pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Handen zorgprofessional op laptop

Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat eind januari 2024 de tweede pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot.

lees verder