Veel belangstelling voor IKNL-posters op EAPC

Tijdens de vijftiende editie van het World Congress of the European Association for Palliative Care in Madrid heeft IKNL een aantal posters over uiteenlopende onderwerpen gepresenteerd. Het EAPC biedt de mogelijkheid om drie dagen lang in internationaal verband kennis en informatie uit te wisselen en uitkomsten van onderzoeken en innovaties binnen de palliatieve zorg met elkaar te bespreken. De vijftiende editie is bezocht door ongeveer 2800 professionals, waaronder artsen, verpleegkundigen, onderzoekers en docenten. 

Minimale dataset
IKNL presenteerde onder meer de resultaten van de pilot Minimale dataset (MDS) met twee posters. In deze pilot, die in samenwerking met de Expertisecentra Palliatieve Zorg is uitgevoerd, zijn de dossiers van 150 patiënten uit de acht UMC’s gescreend op de aanwezigheid van items die een indicatie kunnen geven van de kwaliteit van palliatieve zorg, zoals deze geleverd is aan de patiënt. Hierbij is gebruik gemaakt van de inzet van datamanagers van IKNL en data uit de Nederlandse kankerregistratie (NKR). 

De resultaten uit de pilot laten zien dat een groot deel van de patiënten met kanker die zijn overleden in een universitair medisch centrum, nog ziektegerichte behandeling ontvangt in de laatste maand van zijn leven. Als bij opname duidelijk is dat het bij de patiënt om een palliatief traject gaat, ontvangt deze patiënt minder interventies in de laatste maand van zijn leven in vergelijking met patiënten die nog in een diagnostisch of curatief traject zitten.

Zie hier de poster Care provided to cancer patient in their last month of life en de poster Advance care planning for cancer patients. Meer informatie over deze pilot is verkrijgbaar bij Natasja Raijmakers.

PalliArts
Naast de poster over de pilot Minimale dataset (MDS) is een poster over de app Palliarts gepresenteerd. Via PalliArts zijn samenvattingen van richtlijnen beschikbaar en is belangrijke regionale informatie te vinden over palliatieve zorg. De poster kon rekenen op warme belangstelling van professionals uit Malta, Ierland, Brazilië, Oostenrijk, België en Duitsland. Uit gesprekken met belangstellenden werd duidelijk dat zij de combinatie van richtlijnen met de (regionale) organisaties en de vrije bedden een goede en praktische combinatie vinden.

Meer informatie over PalliArts is te vinden op Pallialine.

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder