Scholing palliatieve zorg bij mensen met verstandelijke beperking

Mensen worden ouder en krijgen vaker te maken met ziekte en daarmee groeit de vraag naar palliatieve zorg. Dit geldt ook voor de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Thema’s als vroegtijdige zorgplanning, effectieve communicatie en naastenzorg vragen ook voor deze groep zorgverleners om aandacht en vertaling. 

Behoefte aan scholing
Steeds meer organisaties zijn aangesloten bij de regionale Netwerken Palliatieve Zorg en verenigen zich samen om kennis uit te wisselen en nieuwe kennis met elkaar te ontwikkelen. De behoefte aan scholing van de begeleiders en verzorgenden is groot. Voor deze groep is in samenwerking tussen Amarant Academie, Stichting Prisma en IKNL een basisscholing ontwikkeld. De scholing die in 2015 is aangeboden aan zorgverleners is verder ontwikkeld en aangepast naar de wensen en behoeften van deze zorgverleners.

Als organisatie aan de slag
Met het beschikbaar komen van het lespakket Basisscholing palliatieve zorg wordt tegemoet gekomen aan organisaties die zelf met de inhoud en het proces aan de slag willen gaan. Zij kunnen de inhoud verweven in de eigen leeromgeving en met eigen trainers uit de organisatie (of regio) van start gaan. Bij afname van een lespakket zit ook een startbijeenkomst inbegrepen en wordt een dagdeel begeleiding bij de implementatie en evaluatie geboden.

Als individuele professional aan de slag
Begin 2018 gaat er tevens een scholing van start vanuit de Amarant Academie te Tilburg. Deze scholing bestaat uit drie dagdelen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van de Amarant Academie.

Bibliotheek palliatieve zorg
Op het Kennisplein gehandicaptensector vindt u meer informatie over palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bo van Aalst, adviseur palliatieve zorg IKNL.

Gerelateerd nieuws

Tweesporenbeleid voor tijdige inzet van palliatieve zorg in hemato-oncologie: kansen en barrières in beeld

arts in gesprek met patient

Patiënten met hematologische maligniteiten krijgen minder specialistische palliatieve zorg dan patiënten met solide maligniteiten, ondanks hun vergelijkbare symptoomlast. Dat blijkt uit een kwalitatieve interviewstudie onder zestien zorgverleners uit Nederlandse ziekenhuizen, uitgevoerd door IKNL in samenwerking met UMC Utrecht, LUMC en Amsterdam UMC.

lees verder

Behandeldoel beïnvloedt reisbereidheid in de medisch-oncologische zorg niet

rijden snelweg In aansluiting op de eerder gepubliceerde landelijke flashmobstudie over de reisbereidheid van oncologische patiënten – in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde met als titel Hoe lang zijn patiënten bereid te reizen voor medisch-oncologische zorg? – zijn aanvullende analyses uitgevoerd naar mogelijke verschillen in reisbereidheid tussen curatief en palliatief behandelde kankerpatiënten. Er werden geen grote verschillen gevonden. lees verder