Scholing palliatieve zorg bij mensen met verstandelijke beperking

Mensen worden ouder en krijgen vaker te maken met ziekte en daarmee groeit de vraag naar palliatieve zorg. Dit geldt ook voor de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Thema’s als vroegtijdige zorgplanning, effectieve communicatie en naastenzorg vragen ook voor deze groep zorgverleners om aandacht en vertaling. 

Behoefte aan scholing
Steeds meer organisaties zijn aangesloten bij de regionale Netwerken Palliatieve Zorg en verenigen zich samen om kennis uit te wisselen en nieuwe kennis met elkaar te ontwikkelen. De behoefte aan scholing van de begeleiders en verzorgenden is groot. Voor deze groep is in samenwerking tussen Amarant Academie, Stichting Prisma en IKNL een basisscholing ontwikkeld. De scholing die in 2015 is aangeboden aan zorgverleners is verder ontwikkeld en aangepast naar de wensen en behoeften van deze zorgverleners.

Als organisatie aan de slag
Met het beschikbaar komen van het lespakket Basisscholing palliatieve zorg wordt tegemoet gekomen aan organisaties die zelf met de inhoud en het proces aan de slag willen gaan. Zij kunnen de inhoud verweven in de eigen leeromgeving en met eigen trainers uit de organisatie (of regio) van start gaan. Bij afname van een lespakket zit ook een startbijeenkomst inbegrepen en wordt een dagdeel begeleiding bij de implementatie en evaluatie geboden.

Als individuele professional aan de slag
Begin 2018 gaat er tevens een scholing van start vanuit de Amarant Academie te Tilburg. Deze scholing bestaat uit drie dagdelen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van de Amarant Academie.

Bibliotheek palliatieve zorg
Op het Kennisplein gehandicaptensector vindt u meer informatie over palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bo van Aalst, adviseur palliatieve zorg IKNL.

Gerelateerd nieuws

Behandeling bij uitgezaaide blaaskanker vaak te zwaar

Man in ziekenhuisbed Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is de behandeling die in de richtlijn wordt aanbevolen, vaak niet haalbaar. 35% maakt de voorgeschreven 4 tot 6 chemokuren niet af, en bij de helft van de patienten die wel 4 tot 6 kuren ontvangt, is een aanpassing van de chemotherapie nodig. Vaak gaat het om een verlaging van de dosis omdat de bijwerkingen te zwaar zijn. Dat zijn de uitkomsten van een studie die IKNL-onderzoeker Ellis Slotman deed met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. lees verder

Nieuw digitaal systeem geeft zorgverleners Gelderse Vallei direct inzage in behandelwensen patiënten

man achter beeldscherm

In de Gelderse Vallei hebben IKNL en regionale zorginstellingen de pilot ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ afgerond. De resultaten zijn zo positief dat de geteste werkwijze in de hele regio stapsgewijs zal worden ingevoerd. Zo kunnen zorgverleners in de Gelderse Vallei op ieder moment afspraken van patiënten over behandelwensen en -grenzen inzien, uiteraard alleen als deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

lees verder