Scholing palliatieve zorg bij mensen met verstandelijke beperking

Mensen worden ouder en krijgen vaker te maken met ziekte en daarmee groeit de vraag naar palliatieve zorg. Dit geldt ook voor de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Thema’s als vroegtijdige zorgplanning, effectieve communicatie en naastenzorg vragen ook voor deze groep zorgverleners om aandacht en vertaling. 

Behoefte aan scholing
Steeds meer organisaties zijn aangesloten bij de regionale Netwerken Palliatieve Zorg en verenigen zich samen om kennis uit te wisselen en nieuwe kennis met elkaar te ontwikkelen. De behoefte aan scholing van de begeleiders en verzorgenden is groot. Voor deze groep is in samenwerking tussen Amarant Academie, Stichting Prisma en IKNL een basisscholing ontwikkeld. De scholing die in 2015 is aangeboden aan zorgverleners is verder ontwikkeld en aangepast naar de wensen en behoeften van deze zorgverleners.

Als organisatie aan de slag
Met het beschikbaar komen van het lespakket Basisscholing palliatieve zorg wordt tegemoet gekomen aan organisaties die zelf met de inhoud en het proces aan de slag willen gaan. Zij kunnen de inhoud verweven in de eigen leeromgeving en met eigen trainers uit de organisatie (of regio) van start gaan. Bij afname van een lespakket zit ook een startbijeenkomst inbegrepen en wordt een dagdeel begeleiding bij de implementatie en evaluatie geboden.

Als individuele professional aan de slag
Begin 2018 gaat er tevens een scholing van start vanuit de Amarant Academie te Tilburg. Deze scholing bestaat uit drie dagdelen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van de Amarant Academie.

Bibliotheek palliatieve zorg
Op het Kennisplein gehandicaptensector vindt u meer informatie over palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bo van Aalst, adviseur palliatieve zorg IKNL.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder